Τουλάχιστον δύο ώρες ορθοστασία στη δουλειά γραφείου, συστήνουν Βρετανοί ειδικοί
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζον Μπάκλεϊ του Ινστιτούτου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τσέστερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό περιοδικό αθλητιατρικής “British Journal of Sports Medicine”, ανέφεραν ότι οι δύο ώρες ορθοστασίας θα μπορούσαν να φθάσουν ακόμη και τις τέσσερις, αν ληφθούν οι κατάλληλες πρωτοβουλίες εκ μέρους των εργαζομένων και των εργοδοτών.
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου το 75% του χρόνου εργασίας σε μια δουλειά γραφείου είναι καθιστικός και, από αυτόν τον χρόνο, πάνω από το 50% αφορά παρατεταμένες περιόδους, στη διάρκεια των οποίων ο εργαζόμενος παραμένει καθισμένος συνεχώς στην καρέκλα του, χωρίς να σηκώνεται καθόλου.
Για να μειωθεί ο χρόνος του καθισιού, οι επιστήμονες προτείνουν τρία πράγματα:
– Ο εργαζόμενος να κάνει όσο γίνεται πιο συχνά διαλείμματα και να σηκώνεται για να περπατήσει (από την πλευρά του, ο εργοδότης πρέπει να μην βλέπει καχύποπτα κάτι τέτοιο ως…λούφα).
– Ο τρόπος δουλειάς να οργανώνεται έτσι ώστε να περιλαμβάνει περιόδους εργασίας στο όρθιο (π.χ. να συνεννοείται κανείς δια ζώσης με τους συναδέλφους του στο γραφείο, αντί να επικοινωνεί με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή ορισμένες συσκέψεις να γίνονται στο όρθιο).
– Να γίνουν συνήθεια στους χώρους εργασίας τα γραφεία που έχουν σχεδιαστεί με ειδική εργονομία, προκειμένου να ενθαρρύνουν τους εργαζόμενους να δουλεύουν όρθιοι ή μισο-όρθιοι.
Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι η παρατεταμένη στατική ορθοστασία (χωρίς να κινείται ο εργαζόμενος) μπορεί να γίνει το ίδιο επικίνδυνη με το καθισιό και να οδηγήσει σε μυοσκελετικούς πόνους και κόπωση.
Η καθιστική ζωή στο γραφείο και στο σπίτι (ιδίως μπροστά στην τηλεόραση, επειδή συχνά συνδυάζεται με ανθυγιεινό φαγητό) έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως διαβήτη, και με κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ειδικοί συστήνουν, πέρα από την κινητικότητα στο γραφείο, ο εργαζόμενος να μην τρώει ανθυγιεινά στη δουλειά του, να μην πίνει αλκοόλ μετά από αυτήν (ούτε ενόσω δουλεύει…) και να αποφεύγει το στρες, όσο μπορεί.
Οι εργοδότες, από την πλευρά τους, καλούνται να ενθαρρύνουν ενεργά τους εργαζόμενους να μειώσουν τον χρόνο καθιστικής εργασίας, επενδύοντας χρόνο και χρήμα, ώστε το εργασιακό περιβάλλον να γίνει πιο κινητικό και λιγότερο στατικό.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ασφαλώς δεν θα είναι εύκολο να αλλάξει μια «κουλτούρα» γραφείου, η οποία εδώ και πολλά χρόνια έχει εδραιωθεί γύρω από την καθιστική εργασία. Όπως αναγνώρισαν, για πολλούς εργαζόμενους (και εργοδότες) η ελάχιστη ορθοστασία των δύο ωρών θα φανεί πολύ μεγάλη. Αλλά, με κάποιο τρόπο, όπως είπαν, μια προσπάθεια πρέπει να γίνει, στην αρχή έστω για λίγα λεπτά και σταδιακά ο χρόνος όρθιας εργασίας να αυξάνεται.