Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 6 χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, η δεύτερη μέσα σε ένα 24ωρο, με την ατζέντα να επικεντρώνεται στα ανοιχτά ζητήματα του ελληνικού προγράμματος που θα συζητηθούν στη συνάντηση με την τρόικα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι.
Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, πήραν μέρος όλοι οι υπουργοί οι οποίοι θα πάρουν μέρος στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, δηλαδή εκτός του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Εθνους», απόφαση της κυβέρνησης είναι να θέσει τη δική της ατζέντα στον νέο γύρο διαπραγμάτευσης με την τρόικα.
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος έχει ενημερώσει στο δικό του επίπεδο τόσο τις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο και το ΔΝΤ για την επιλογή του να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις κυρίως στο πεδίο της φορολογίας, θεωρεί ότι η αλλαγή αυτή στην τακτική της κυβέρνησης θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της μνημονιακής εποχής για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα θα στηριχθεί τόσο στα στοιχεία που εμφανίζει σήμερα η ελληνική οικονομία (βλ. πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και θα διεκδικήσει σειρά φοροελαφρύνσεων. Βασικό επιχείρημα είναι η ανάγκη για ανακούφιση των χαμηλότερων εισοδηματικά στρωμάτων και παράλληλα η αύξηση της εισπραξιμότητας στους φόρους που θα προκύψει, εφόσον μειωθούν τα βάρη για την πλειονότητα των πολιτών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα είναι αποφασισμένη να δώσει έμφαση στις εξής τρεις συγκεκριμένες άμεσες διορθωτικές κινήσεις:
• Αύξηση των δόσεων για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
• Μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με το επιχείρημα ότι το σύστημα που εισηγήθηκε η τρόικα δεν απέφερε τα αναμενόμενα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
• Μείωση της έκτακτης εισφοράς, με το δεδομένο ότι για να επεκταθεί και το ’15, κάτι που προϋποθέτει ψήφιση από τη Βουλή, θα πρέπει να υπάρξει βελτίωση των ποσοστών έτσι ώστε να πειστούν οι βουλευτές της πλειοψηφίας να στηρίξουν τη σχετική τροπολογία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση θα απορρίψει προτάσεις για περικοπές στις δημόσιες δαπάνες, ειδικά στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ενώ σε ό,τι αφορά τον κ. Βρούτση, θα επιμείνει στην ανάγκη η απελευθέρωση των απολύσεων να ορίζεται έπειτα από απόφαση υπουργού, ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία θα παρουσιάσει σειρά κινήσεων, οι οποίες -όπως θα επισημάνει- αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τα προβλήματα αυτά.