Εάν θέλετε να τρώτε λιγότερο και να χάσετε τα περιττά σας κιλά, φροντίστε να βάλετε στη ζωή σας περισσότερα τρόφιμα με γεύση ουμάμι, συνιστούν βρετανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν πως η κατανάλωση τροφίμων πλουσιών σε δύο ουσίες οι οποίες προκαλούν την γεύση ουμάμι, οδηγεί σε μειωμένη πρόσληψη φαγητού, επειδή προκαλείται έντονο αίσθημα κορεσμού της πείνας.
Οι δύο ουσίες είναι η μονοφωσφορική ινοσίνη (IMP) και το μονονιτρικό άλας γλουταμινικού οξέος (MSG), που μπορεί να υπάρχουν εκ φύσεως στα τρόφιμα ή να προστεθούν ως ενισχυτικά γεύσης.
Η γεύση ουμάμι πρωτοπεριγράφηκε από τους Ιάπωνες και στην δική τους γλώσσα σημαίνει «νόστιμο» (αποδίδεται, όμως, καλύτερα με την λέξη «πικάντικο»).
Αν και στην Ανατολή είναι γνωστό εδώ και ένα αιώνα, παραμένει σχετικά νέα ιδέα στη Δύση, όπου εξακολουθούν να αναγνωρίζονται επισήμως μόνο οι τέσσερις γεύσεις (πικρό, γλυκό, αλμυρό, ξινό).
Από τα ασιατικής προελεύσεως τρόφιμα, γεύση ουμάμι έχουν λ.χ. το μίσο και η σάλτσα σόγιας.
Άλλα τρόφιμα με αντίστοιχη γεύση είναι οι ντομάτες, η παρμεζάνα, το καπνιστό ζαμπόν, το μοσχάρι, η σάλτσα στρειδιών, το κέτσαπ, οι ζωμοί κρεατικών, τα αποξηραμένα μανιτάρια του είδους shiitake, η μαρμίτα (marmite) και η vegemite.
Η μαρμίτα είναι ένα αγγλικό άλειμμα για το ψωμί, με χαρακτηριστική δυνατή, αλμυρή και πικάντικη γεύση, ενώ η vegemite είναι ένα αυστραλιανό άλειμμα με λαχανικά και μπαχαρικά, που μοιάζει με την μαρμίτα.
Η νέα μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάρτιν Γέομανς, οι οποίοι θέλησαν να διαπιστώσουν εάν και κατά πόσον το MSG και το IMP «κόβουν» την όρεξη.
Όπως γράφουν στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), στη μελέτη τους συμμετείχαν 26 υγιείς εθελοντές, που έφαγαν λάϊτ ή παχυντική σούπα εμπλουτισμένη ή μη με τις δύο ουσίες.
Οι εθελοντές κατέγραψαν στη συνέχεια πόσο φαγητό κατανάλωσαν στο επόμενο γεύμα τους.
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όταν οι εθελοντές έτρωγαν τη σούπα με γεύση ουμάμι, επίμονα κατανάλωναν λιγότερο φαγητό στο επόμενο γεύμα, ιδίως όταν η εμπλουτισμένη σούπα ήταν παχυντική.