Κάθε χρόνο, την τελευταία Πέμπτη του Νοεμβρίου, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής γιορτάζουν τη Γιορτή των Ευχαριστιών. Η αμέσως επόμενη ημέρα είναι η Black Friday.
Η ημέρα μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών υπήρξε ημέρα εκπτώσεων και αυξημένης αγοραστικής κίνησης ήδη από το 1930, και θεωρείται η έναρξη της χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Δεν αποτελεί επίσημη αργία, όμως σε ορισμένες πολιτείες, όπως στην California, δίνεται άδεια στους εργαζομένους στην τοπική κυβέρνηση εκείνη την ημέρα.
Είναι συχνό φαινόμενο αυτή την ημέρα να συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνθρωποι από τα χαράματα έξω από πολυκαταστήματα, περιμένοντας να ανοίξουν οι πόρτες, και να προσπαθούν να μπουν όσο γίνεται νωρίτερα, για να προλάβουν τις προσφορές.
Μάλιστα, δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις τραυματισμών, ή ακόμα και θανάτων. H ιστοσελίδα blackfridaydeathcount.com έχει καταγράψει 7 θανάτους και σχεδόν 100 τραυματισμούς από το 2006 μέχρι το 2014, στις ΗΠΑ αλλά και σε άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Με την άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, τα περισσότερα e-shop του εξωτερικού, καθώς και ιστοσελίδες παροχής υπηρεσιών διαφόρων ειδών, παρέχουν περιορισμένες εκπτώσεις που συνήθως κρατούν για το τετραήμερο Παρασκευή μέχρι Δευτέρα.
Απ’ όσο γνωρίζουμε, στην Ελλάδα ο θεσμός της Black Friday άρχισε να εμφανίζεται μόλις φέτος.
Πώς προέκυψε το όνομα;
Είναι διαδεδομένος μύθος στο εξωτερικό πως το όνομα Black Friday προέρχεται από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί σχετικά με το αν μια επιχείρηση έχει πλεόνασμα ή έλλειμμα. Όταν έχει έλλειμμα, λένε πως “είναι στο κόκκινο”, ενώ όταν έχει πλεόνασμα, λένε πως “είναι στο μαύρο”. Την Black Friday, λόγω των αυξημένων πωλήσεων, οι εμπορικές επιχειρήσεις θεωρείται πως είναι στο μαύρο.
Στην πραγματικότητα, όμως η ονομασία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’60 στη Philadelphia. Λόγω της αυξημένης κίνησης και των μποτιλιαρισμάτων στους δρόμους, οι αστυνομικοί αποκαλούσαν τις ημέρες μετά τη Γιορτή των Ευχαριστιών Black Friday και Black Saturday.
Μάλιστα, στους εμπόρους δεν άρεσε τόσο η ονομασία, επειδή τη θεωρούσαν αρνητική, και προτιμούσαν να αποκαλείται “Big Friday”. Όμως τελικά το Black Friday επικράτησε και επεκτάθηκε σαν ονομασία και σε άλλες πόλεις τις δεκαετίες του 1970 και 1980.
Πηγή: pcsteps.gr