Την ένταξη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ζητούν οι γιατροί
Το αίτημα παιδιάτρων για την ένταξη του εμβολίου για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού τουλάχιστον για τα βρέφη έως ενός έτους, φέρνει ξανά στην επιφάνεια η περίπτωση της πεντάχρονης η οποία είχε προσβληθεί από μηνιγγίτιδα και υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό στο αριστερό κάτω άκρο, μετά από σοβαρή επιπλοκή της νόσου.
Η μικρή Ν.Α. νοσηλεύεται στην Χειρουργική Κλινική του Αγλαϊα Κυριακού στο οποίο διακομίσθηκε από ιδιωτικό νοσοκομείο στις 12 Οκτωβρίου με τη διάγνωση της μηνιγγιτιδοκοκκικής σηψαιμίας. Αρχικά εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στην οποία παρέμεινε για μία εβδομάδα και εν συνεχεία νοσηλεύτηκε στο Τμήμα Λοιμώξεων της Β’ Πανεπιστημιακής Παιδιατρικής Κλινικής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο η μικρή ασθενής «εμφάνισε μία σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της νόσου που αφορούσε την ισχαιμική νέκρωση του αριστερού κάτω άκρου (σ.σ. στην περιοχή της φτέρνας και των δαχτύλων), επιπλοκή η οποία συνήθως δεν προλαμβάνεται (…) Λόγω των ισχαιμικών νεκρώσεων συνέπεια των μικροεμβολών, έγινε αφαίρεση του νεκρωμένου ιστού και θα ακολουθήσει η πλαστική αποκατάσταση του σκέλους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης, στην Ελλάδα ο αριθμός των καταγεγραμένων κρουσμάτων μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου κυμάνθηκε την τελευταία δεκαετία μεταξύ 55 και 108 ανά έτος. Τρείς στις τέσσερις περιπτώσεις μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας οφείλεται στην οροομάδα Β. Τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σημειώνονται σε ηλικίες κάτω των τεσσάρων ετών και κατά τους χειμερινούς και τους πρώτους εαρινούς μήνες.
Ενταξη του εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού ζητούν οι παιδίατροι
Η Ενωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής, έχει αποστείλει εδώ και περίπου ενάμιση μήνα επιστολή στο υπουργείο Υγείας με την οποία ζητεί την αναθεώρηση της μη ένταξης του εμβολίου κατά της μηνιγγίτιδας Β στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού. Σύμφωνα με την Ενωση, θα πρέπει το εμβόλιο να καλύπτεται από το δημόσιο τουλάχιστον για τα βρέφη έως ενός έτους. Σημειώνεται ότι το κόστος του εμβολίου είναι 210 ευρώ (δύο δόσεις από 105 ευρώ η κάθε μία), με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να δυσκολεύονται να το καλύψουν. Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσε για το συγκεκριμένο θέμα την Τρίτη και η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ευη Χριστοφιλοπούλου.
Τι υποστηρίζει το υπουργείο
Από την πλευρά του, το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει γνωμοδοτήσει ότι στην παρούσα φάση δεν κρίνεται σκόπιμη η εισαγωγή του εν λόγω εμβολίου στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, με το σκεπτικό ότι στην Ελλάδα η επίπτωση της νόσου είναι σταθερά χαμηλή. Σύμφωνα με το υπουργείο ο εμβολιασμός έναντι του μηνιγγιτιδόκοκκου οροομάδας Β έχει πραγματοποιηθεί μόνο στη Βρετανία η οποία έχει τα τριπλάσια περιστατικά από την Ελλάδα, και εφέτος εμβολιάζονται παιδιά στην Ιταλία και σε ορισμένες περιοχές της Γερμανίας.