Μέχρι την Παρασκευή δόθηκε διορία στην ελληνική πλευρά να ζητήσει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος στήριξης και να δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση. Η πρόταση αυτή ήταν και η μόνη επιλογή που δόθηκε από τους 18 στο Eurogroup την Δευτέρα. Η απάντηση που ήρθε από το Μαξίμου ήταν ότι «οι δημοκρατίες δεν εκβιάζονται και δεν εκβιάζουν», ενώ ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία.
«H επέκταση του προγράμματος θα μας δώσει μερικούς μήνες χρόνο ώστε να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, δίνοντας το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να συμφωνηθεί επέκταση του υφιστάμενου προγράμματος. «Εφόσον υποβληθεί αίτημα παράτασης εντός των επόμενων ημερών από την Ελλάδα, είμαστε έτοιμοι να συγκαλέσουμε έκτακτο Eurogroup την Παρασκευή», συμπλήρωσε.
Οι εταίροι είναι ανοιχτοί να συζητήσουν αντικατάσταση μέτρων, αλλά όχι μονομερείς ενέργειες, ξεκαθάρισε για αρχή ο κ.Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι υπάρχει ελαστικότητα στο πρόγραμμα. Σε δεύτερο σημείο είπε ότι δεν είναι δυνατόν να καταργηθούν τα ήδη εφαρμοσμένα μέτρα χωρίς να συμφωνήσουν οι τρεις θεσμοί (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρ. Επιτροπή) και μόνο αν προταθούν άλλα ισοδύναμα μέτρα. Τρίτον, οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας πρέπει να τηρηθούν. Τέταρτον, πρέπει να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας. Άφησε επίσης να εννοηθεί ότι στο πλαίσιο του νέου προγράμματος υπάρχει δυνατότητα να εξεταστεί η αλλαγή δημοσιονομικών στόχων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ, από την πλευρά της, τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να εκταμιευτεί οποιαδήποτε δόση εκ μέρους του ΔΝΤ.
Η ελληνική πλευρά, το περασμένο Σαββατοκύριακο, μαζί με τους επικεφαλής των «θεσμών» συζήτησαν και ποιο είναι το 70% του υφιστάμενου προγράμματος που αποδέχεται η ελληνική πλευρά και ποιο το 30% που απορρίπτει, αλλά και ποιες είναι οι προτάσεις της για την αντικατάστασή του. Αναφερόμενος στις ανέξοδες αυτές συζητήσεις, ο κ.Ντάισελμπλουμ δήλωσε «απογοητευμένος».
Η έκβαση της συζήτησης στο χθεσινό Eurogroup είχε ήδη διαφανεί από τις δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών κατά την είσοδό τους στο κτήριο του Συμβουλίου. Ο Βόλφανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι γνώριζε ακριβώς τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι δεν είναι ο μόνος, ενώ συμπλήρωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να σκεφτεί άλλες επιλογές όσο δεν θέλει πρόγραμμα. «Είναι απόφαση της Ελλάδας» είπε σχετικά, «τι πραγματικά θέλει, πώς θέλει η χώρα να βαδίσει έναν δρόμο, ο οποίος κάποια στιγμή θα οδηγήσει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Αυτό δεν το βλέπουμε αυτήν τη στιγμή».
Όπως λένε χαρακτηριστικά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο, αφού μέσα στις επόμενες μέρες η Αθήνα πρέπει να ζητήσει επέκταση του προγράμματος. Ο Υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας παρότρυνε τον κ. Βαρουφάκη να μιλάει περισσότερο επί της ουσίας και να επιστρέψει στην «οικονομική πραγματικότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος έδειξε στην Ελλάδα την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος ως μόνη διέξοδο.
Στη σημασία των ουσιαστικών διαλόγων αναφέρθηκε και ο Μοσκοβισί, ο οποίος επανέλαβε δύο φορές στη συνέντευξη Τύπου ότι «πρέπει να είμαστε λογικοί και όχι ιδεολόγοι» (logical and no ideological), φράση ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημείωσε επίσης ότι έγινε έντονη συζήτηση γύρω από τις διατυπώσεις. Ο κ.Ντάισελμπλουμ, επίσης, αναφέρθηκε σε διαφορές που υπάρχουν στη φρασεολογία, σημειώνοντας ότι αυτό που ζητά ο κ.Βαρουφάκης ως «πρόγραμμα γέφυρα» είναι στην ουσία η επέκταση που ζητούν εκείνοι. «Πάντα μπορούμε να σκεφτούμε άλλες λέξεις, απλά όταν θα πάμε στα κοινοβούλιά μας θα μιλήσουμε για επέκταση του προγράμματος» είπε και πρόσθεσε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι δεν μπορούν να εκτροχιαστούν και ότι το πρόγραμμα πρέπει να παραμείνει το ίδιο σε γενικές γραμμές.
Οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες που έφταναν στις Βρυξέλλες από την γερμανική κυβέρνηση, ήθελαν το Βερολίνο θα θέτει ως όρο για επανεκκίνηση των συζητήσεων με την Αθήνα να στείλει η ελληνική κυβέρνηση επιστολή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς με την οποία θα βεβαιώνει πως δεν θα ληφθούν μονομερώς πρωτοβουλίες για την ακύρωση των μεταρρυθμίσεων που έχουν ήδη γίνει. Μόνο σε συνεργασία με του θεσμούς και μετά από δική τους έγκριση θα μπορούν να εξαγγελθούν και να χρηματοδοτηθούν νέα μέτρα. Να εγγυηθεί πως θα πληρώνουν τα χρέη προς όλους τους πιστωτές. Να συνεργαστεί με τους τρεις θεσμούς που αποτελούσαν την τρόικα. Να κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση, αφού γίνει η παράταση του προγράμματος.