Πεταλούδες στο στομάχι, αδυναμία συγκέντρωσης και προσοχής, απώλεια όρεξης, αϋπνία, είναι κάποια από τα επικρατέστερα συμπτώματα που προδίδουν έναν ερωτευμένο. Μετά τον ξέφρενο χορό στο στομάχι, ξεκινούν νέα συμπτώματα που οδηγούν στην ομαλή ή μη, μετάβαση σε επόμενα στάδια. Νέα μελέτη αποκαλύπτει πως υπάρχουν πέντε διαδρομές από τις οποίες διέρχεται ένας συνήθης έρωτας.
Δοσμένος από τον Πλάτωνα, ως “παραλήρημα εμπνευσμένο από τον Θεό”, ο έρωτας χτυπάει την πόρτα με απροσδόκητες προθέσεις. Τα συμπτώματά του, συνήθως ασαφή, καταλήγουν σε έκρηξη συναισθημάτων η οποία γεννά νέα στάδια, που μονιμοποιούν τον έρωτα ή τον μεταφέρουν σε άλλα επίπεδα. Οι πεταλούδες στο στομάχι είναι τα προεόρτια και η εναρκτήρια είσοδος του έρωτα, παραδοχή στην οποία καταλήγουν μαζί, ερευνητές και ερωτευμένοι.
Τα υπόλοιπα στάδια καθορίζονται και εξαρτώνται συνήθως, από τη μετάβαση που ορίζεται στη συναισθηματική κατάσταση των δύο ερωτευμένων. Προκειμένου να διεξαχθούν τα επίσημα γενικά στάδια από τα οποία περνά ο έρωτας, η ιστοσελίδα eHarmony ανέλυσε τα χαρακτηριστικά της καθημερινότητας των ατόμων που δήλωναν ερωτευμένα, μέσα από τα οποία κατάφερε να καταλήξει σε πέντε βασικές διαδρομές.
Οι 1393 συμμετέχοντες της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε ζευγάρια στην Βρετανία, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο, σχετικό με την καθημερινή τους συμπεριφορά. Το ζητούμενο των ερευνητών ήταν να εντοπίσουν εάν υπάρχουν πράγματι, διαφορετικά στάδια στον έρωτα, πώς αντιδρούν κάθε φορά, οι ερωτευμένοι σε καθένα από αυτά και πώς θα μπορούσαν να τα εξωτερικεύσουν ώστε να παγιωθούν σε βασικά συμπτώματα.
Στάδιο πρώτο, οι πεταλούδες κάνουν είσοδο σε στομάχι, ψυχή, νου, και σώμα. Σε αυτό το στάδιο, περικλείονται ο αρχικός πόθος και η ερωτική τρέλα που ενεργοποιούν το συναίσθημα μιας “ευχάριστης ανησυχίας”. Το άτομο έρχεται αντιμέτωπο με πολλά πρωτοφανή συμπτώματα, με κυριότερο από όλα, τον συχνότατο έλεγχο του κινητού, των emails, και των social media, για να βεβαιωθεί πως δεν του έχει διαφύγει κάποιο σημαντικό μήνυμα. Σε αυτό το πρώτο στάδιο, οι ερωτευμένοι φροντίζουν πολύ για την εικόνα τους, αγοράζουν καινούρια ρούχα, ανανεώνουν, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, διαρκώς τις φωτογραφίες προφίλ στο Facebook, επικεντρώνονται πολύ στην εξωτερική εμφάνιση.
Από βιολογικής άποψης, οι επιστήμονες σπεύδουν να εξηγήσουν πως κατά τη διάρκεια των πρώτων ραντεβού, και στα δύο φύλα αυξάνονται ιδιαίτερα τα επίπεδα των ορμονών, (τεστοστερόνη, οιστρογόνα). Όσο οι πεταλούδες πεισματικά εγκαθίστανται στο στομάχι, ένα από τα κυρίαρχα συμπτώματα που διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας, είναι η απώλεια σωματικού βάρους, και η έλλειψη προσοχής. Η συχνή ονειροπόληση μειώνει την παραγωγικότητα και εκτός από έντονα συναισθήματα, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ακατανίκητη σεξουαλική έλξη.
Το δεύτερο στάδιο περιλαμβάνει το βαθμιαίο χτίσιμο που ακολουθεί τον πρώτο ενθουσιασμό. Σε αυτό το στάδιο, ο οργανισμός απελευθερώνει μονοαμίνες, δηλαδή νευροδιαβιβαστές που μιμούνται τον ρόλο των ναρκωτικών ουσιών. Επιταχύνουν τους καρδιακούς παλμούς και την ένταση των συναισθημάτων. Τα προβλήματα συγκέντρωσης συνεχίζονται, ενώ όπως διαπιστώθηκε, παρατηρείται και έλλειψη ύπνου. Η διαρκής “ερωτική μέθη” είναι το χαρακτηριστικότερο σύμπτωμα της δεύτερης διαδρομής.
Η αφομοίωση είναι η ονομασία του τρίτου σταδίου. Τη στιγμή που τα δύο πρώτα στάδια περιορίζονταν στην ερώτηση, “Είναι αυτός ο σωστός άνθρωπος για μένα;”, το στάδιο τρία επικεντρώνεται στην ερώτηση, “Είναι αυτή η σωστή σχέση για μένα;”, και στο κατά πόσο μπορεί ο ένας να ενσωματωθεί στη ζωή του άλλου. Σε αυτό το σημείο, η αρχική μέθη και τα ροζ σύννεφα αρχίζουν να εξατμίζονται, καθώς στο μυαλό του ερωτευμένου εισέρχονται ερωτήματα σχετικά με το μέλλον της σχέσης. Συμπτώματα είναι το άγχος και ο προβληματισμός. “Θέλουμε άραγε το ίδιο πράγμα;”. Σε αυτή την περίοδο, ο ένας σύντροφος ενσωματώνεται στη ζωή του άλλου.
Η ειλικρίνεια είναι το τέταρτο στάδιο, όπου εδώ, κατά τους ειδικούς, “πέφτουν οι μάσκες” και τα δύο άτομα μέσα στη σχέση ξεγυμνώνουν τον εαυτό τους. Οι αληθινοί εαυτοί των δύο συντρόφων αποκαλύπτονται, ενώ μαζί με την αποκάλυψη, τεστάρεται και η υπομονή. Μετά τα υπέρτατα συναισθήματα των πρώτων σταδίων, εδώ ξεκινάει η αμφισβήτηση και τα δύο άτομα γίνονται ιδιαίτερα ευάλωτα.
Πέμπτο και τελικό στάδιο, η σταθερότητα. Αυτή είναι η τελική διαδρομή που κρίνει το κοινό μέλλον των δύο ατόμων. Εδώ χτίζονται οι πιο ουσιαστικοί δεσμοί που βασίζονται στην εμπιστοσύνη και την οικειότητα. Σε αυτό το στάδιο, απελευθερώνονται ορμόνες που βοηθούν το ζευγάρι να δεθεί ακόμη περισσότερο και να οδηγηθεί στην ευτυχία. Κατά την συγκεκριμένη περίοδο, σύμφωνα με τους μελετητές, αυξάνονται τα επίπεδα της ορμόνης βασοπρεσίνης, η οποία φέρνει περισσότερο δέσιμο ανάμεσα στους δύο συντρόφους.
Η ωκυτοκίνη βοηθά στην εμβάθυνση αυτών των συναισθημάτων. Η συγκεκριμένη ορμόνη απελευθερώνεται κατά τη διάρκεια της γέννησης ενός παιδιού και συμβάλλει στο δέσιμο της μητέρας με το μωρό. Με τον ίδιο τρόπο, απελευθερώνεται και ανάμεσα σε μια γυναίκα και έναν άνδρα κατά τη διάρκεια του οργασμού, και θεωρείται ότι ενισχύει το δέσιμο και την οικειότητα. Το πέμπτο στάδιο θεωρείται ότι σηματοδοτεί την πραγματική ευτυχία.
Οι πεταλούδες, το χτίσιμο της σχέσης, η αφομοίωση, η ειλικρίνεια και τα θεμέλια της σταθερότητας είναι τα πέντε στάδια του έρωτα, κατά τους ερευνητές και ξετυλίγουν το πώς νιώθουμε ως ερωτευμένοι από την αρχή. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό να παρατηρούμε τις διαδρομές μέσα από τις οποίες ένα πολύ έντονο συναίσθημα μπορεί να διαιρεθεί σε διαφορετικά επίπεδα, και κυρίως να εξετάσουμε τις πιθανότητες που έχει κάποιος ερωτευμένος από το ροζ του σύννεφο να οδηγηθεί τελικά μέχρι το τελικό στάδιο, μέχρι την πραγματική ευτυχία.
Πηγή: Pathfinder.gr