22/11/2024

Τα 10 συχνότερα λάθη κατά τη συγγραφή του βιογραφικού σημειώματος που πρέπει να αποφύγετε

0

Τα 10 συχνότερα λάθη κατά τη συγγραφή του βιογραφικού σημειώματος που πρέπει να αποφύγετε

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ας γνωρίσουμε τα 10 συχνότερα λάθη κατά τη συγγραφή του βιογραφικού μας σημειώματος:

1. ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΟΥ ΣΤΟΧΟΥ: Το πρώτο λάθος έχει 2 σκέλη. Πρώτον, το βιογραφικό σημείωμα δεν δείχνει το βέλτιστο δυνατό ταίριασμα μεταξύ των γνώσεων / ικανοτήτων / εμπειριών μας, με τις απαιτήσεις της δουλειάς που μας ενδιαφέρει. Προσαρμόστε λοιπόν τα γραφόμενα σας υπό αυτό το πρίσμα. Πως; Χρησιμοποιήστε λέξεις-κλειδιά της αγγελίας που διαβάσατε, κατά τη συγγραφή του cv σας. Αν πχ. η αγγελία ζητά «επικοινωνιακές ικανότητες», συμπεριλάβετε τις ως ένα από τα τρία δυνατά σας σημεία. Όσο για το δεύτερο σφάλμα, αυτό αφορά την παράθεση αταίριαστων μεταξύ τους προτιμήσεων. Π.χ. πολλές φορές αναγράφει κανείς ότι ενδιαφέρεται για εργασία σε τμήμα marketing ή μηχανογράφησης ή λογιστηρίου ή ανθρωπίνων πόρων ή πωλήσεων και στέλνει το cv του σε τμήμα marketing. Επιλέξτε μόνο το συγκεκριμένο αντικείμενο, γράφοντας π.χ. ότι «ο στόχος της καριέρας μου, αφορά την ενσωμάτωση μου στη διεύθυνση marketing της εταιρίας σας».
2. ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΑΝΤΙ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΩΝ: Προσοχή, σαφώς και είναι απαραίτητη η αναγραφή των καθηκόντων σας, για να μπορέσει να ταιριάξει εκείνος που το διαβάζει, τα όσα κάνατε στο παρελθόν με αυτά που περιμένει από αυτόν στον οποίο θα δώσει τη θέση. Αναλογισθείτε όμως τη διαφορά μεταξύ των ακολούθων: πόσο καλύτερο θα ήταν αντί π.χ. για το καθήκον «ανάπτυξη αγοράς» να αναφέρετε «είσοδος στην αγορά της Θεσσαλονίκης το 2005 και κατάκτηση μεριδίου 12% την επόμενη χρονιά», ή αντί για το καθήκον «παρακολούθηση των οικονομικών στοιχείων» να αναφέρετε «μείωση κόστους παραγωγής κατά 120.000 ευρώ το 2006 και σταθεροποίηση του την επόμενη χρονιά παρά την άνοδο του κόστους των παραγωγικών συντελεστών κατά 5%»…
3. ΠΟΥ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΑΣ; Ένα από τα μεγάλα λάθη κατά τη συγγραφή του cv και της συνοδευτικής επιστολής είναι, το ότι καθιστά σαφές το πόσο θέλετε τη δουλειά και όχι το τι μπορείτε εσείς να προσφέρετε στην εταιρία και το πώς θα το κάνετε αυτό. Για ποιο λόγο είστε η καλύτερη δυνατή της επιλογή; Από πού φαίνεται αυτό; Φροντίστε λοιπόν να αναφέρονται οι ικανότητες που σας κάνουν να ξεχωρίζετε από το πλήθος. Χρησιμοποιώντας ξανά το πρώτο παράδειγμα των ζητούμενων «επικοινωνιακών ικανοτήτων», ας αναφέρετε ότι π.χ. εξαιτίας αυτών ξεκινήσατε ως μέλος του δεκαπενταμελούς στο σχολείο στα 15 σας χρόνια και καταλήξατε ως ο spokesperson της τωρινής σας εταιρίας στα 35 σας.
4. ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΑ ΛΑΘΗ: Η ύπαρξη των συγκεκριμένων λαθών κάνει έναν εργοδότη να σκεφθεί ότι ο υποψήφιος είναι απρόσεκτος και καθόλου προσανατολισμένος στις λεπτομέρειες στην καθημερινότητας του, αλλά και σε σοβαρά θέματα καριέρας (όπως η συγγραφή του cv του). Πόσο συχνά ένας εργοδότης βλέπει τέτοια σφάλματα; Όσο παράξενο και αν ακούγεται, είναι μετρημένα στα δάκτυλα του ενός χεριού τα βιογραφικά, που δεν έχουν συντακτικά και ορθογραφικά σφάλματα. Ας είναι το δικό σας ένα από αυτά. Ζητήστε από αρκετούς φίλους να «χιλιοψάξουν» το cv σας, προτού το στείλετε…
5. ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΤΩΝ «ΜΙΚΡΩΝ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: Ένα συνηθισμένο λάθος είναι η μη αναφορά extra εκπαίδευσης, εθελοντικής δουλειάς, αναγνωρίσεων ή βραβεύσεων, μόνο και μόνο επειδή δεν εμπίπτουν στο στενό πεδίο της εργασίας που αφορά τη θέση που κανείς επιθυμεί. Κι όμως, για πολλούς εργοδότες, αυτές οι «extracurricular» πληροφορίες, διαχωρίζουν το βιογραφικό σας από τα πολλά…
6. ΜΥΘΟΠΛΑΣΙΑ: Ο καθένας μας θέλει να παρουσιάσει τις προηγούμενες εργασίες του με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αυτό είναι απολύτως λογικό. Παράλληλα όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πληροφορίες που εμπεριέχονται στο cv μας πρέπει να είναι αληθείς και ακριβείς. Είτε απλώς «φουσκώσουμε» τα γραφόμενα μας, είτε κατασκευάσουμε από την αρχή κατορθώματα, πέφτουμε σε ένα μεγάλο σφάλμα. Ανεξάρτητα της ηθικής του εν λόγω ζητήματος, αυτό που θα πετύχουμε είναι να αποκαλυφθούμε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, χάνοντας όμως την αξιοπιστία μας όχι μόνο για το ένα μας ψέμα, αλλά για το σύνολο των όσων γράψαμε. Σκεφθείτε επίσης ότι ένα «υπερβιογραφικό», μπορεί απλώς να μας τοποθετήσει στην κατηγορία των «overqualified» υποψηφίων…
7. ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΣΥΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ PORTFOLIO: Τα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα αναγράφουν ότι οι συστάσεις είναι «διαθέσιμες εφόσον ζητηθούν». Σκεφτείτε όμως πόσο διαφορετική εικόνα δείχνει μια παράθεση ονομάτων με τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας τους. Οι περισσότεροι εργοδότες δεν θα μπουν καν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί τους – και μόνη της η αναγραφή μετράει. Σκεφθείτε τώρα, να συνδυάσετε αυτή την τακτική με την επισύναψη ενός portfolio από προηγούμενες δουλειές σας. Και τα δύο μαζί κάνουν θαύματα…
8. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΗ ΣΕΙΡΑ: Στα περισσότερα βιογραφικά σημειώματα, αμέσως μετά τα προσωπικά στοιχεία ακολουθεί η εκπαίδευση. Λάθος. Κάντε το μόνο αν έχετε μόλις αποφοιτήσει και δεν έχετε δουλέψει ποτέ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, το να κάθεται κανείς να διαβάζει το ποια μαθήματα πήραμε, με τι βαθμούς, το θέμα της πτυχιακής μας, ή πότε ολοκληρώθηκε το κάθε επιμέρους υποπρόγραμμα, είναι πολύ λιγότερο ενδιαφέρον από το που, πως και με τι αποτελέσματα χρησιμοποιήσαμε αυτές τις γνώσεις στις προηγούμενες μας εργασίες. Βάλτε λοιπόν πρώτη την εργασιακή εμπειρία (εφόσον φυσικά υπάρχει) και μετά την εκπαίδευση.
9. ΓΝΩΡΙΜΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Μερικά templates, οι εργοδότες τα έχουν δει πολλές, πολλές, πολλές φορές στη ζωή τους! Δείξτε φαντασία γράφοντας και σχεδιάζοντας το βιογραφικό σας (να θυμάστε όμως ότι υπερβολικά καλλιτεχνικά βιογραφικά είναι δύσκολο να διαβαστούν, σκαναριστούν ή εκτυπωθούν…)
10. ΥΠΑΡΞΗ ΜΟΝΟ ΜΙΑΣ VERSION: Εάν έχετε εμπειρία σε ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, προτιμήστε να δημιουργήσετε περισσότερα του ενός βιογραφικά σημειώματα, το καθένα στοχευμένο σε συγκεκριμένους κλάδους.

Πηγή: business-seminars.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *