Τα παιδιά με συμμετρικά χέρια είναι πιο έξυπνα από εκείνα που δεν έχουν τις ίδιες παλάμες από άποψη συμμετρίας. Παλαιότερες μελέτες επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση μεταξύ της σωματικής συμμετρίας και του χρόνου που απαιτείται για να αντιδράσουμε σε μια κατάσταση προκειμένου να οριστεί η αποδοτικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου ανακάλυψαν ότι τα παιδιά που έχουν ίδιες παλάμες είναι πιο έξυπνα και μπορούν να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα σε νοητικά τεστ σε σύγκριση με εκείνα τα οποία έχουν λιγότερο συμμετρικά χέρια. Οι επιστήμονες μελέτησαν τις παλάμες 856 παιδιών, ηλικίας 4- 15 ετών, με τη χρήση ενός ψηφιακού σαρωτή. Από τα ευρήματα διαπιστώθηκε πως από μικρή κιόλας ηλικία, υπάρχει σχέση ανάμεσα στη συμμετρία του σώματος, την καλή φυσική κατάσταση και την αποδοτικότητα του εγκεφάλου.
Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Development Psychology, ρίχνει φως στο πώς το ανθρώπινο μυαλό και το σώμα αναπτύσσονται μαζί από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση. Σύμφωνα με την Telegraph, έχουν γίνει και άλλες μελέτες που έχουν παρουσιάσει τη στενή σχέση ανάμεσα στη συμμετρία του σώματος και τα ψυχικά στάδια από τα οποία διέρχεται ένας άνθρωπος σε μεγαλύτερη ηλικία αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο παρατηρείται στα παιδιά.
Για τις ανάγκες της έρευνας αναλύθηκαν λοιπόν 856 παιδικές παλάμες. Για την ακρίβεια, η ερευνητική ομάδα ζήτησε από τα παιδιά που συμμετείχαν, να υποδυθούν τον βάτραχο που προσπαθεί να πιάσει μύγες μέσα από την οθόνη ενός υπολογιστή. Οι μελετητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που αντιδρούσαν πιο γρήγορα και με ιδιαίτερη ευστροφία στην αποστολή, είχαν πιο συμμετρικές παλάμες. Από παλαιότερες έρευνες, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι οι άνδρες με πιο συμμετρικά πρόσωπα είναι πιθανόν να έχουν λιγότερη πνευματική εξασθένηση όταν έρχονται τα γεράματα.
Οι συμμετρικές παλάμες… συνώνυμο της ευφυΐας;
Η σχέση ανάμεσα στη σωματική συμμετρία και τον χρόνο αντίδρασης που χρειάζεται κάθε άνθρωπος, θα μπορούσαν να αποτελέσουν έναν σημαντικό παράγοντα για την υγεία και την ευεξία κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου, καταλήγει η επιστημονική ομάδα. Το 2011, η ίδια ομάδα είχε παρατηρήσει πως είναι πιθανό να μάθουμε πληροφορίες για τα παιδικά χρόνια ενός ανθρώπου, κοιτάζοντας τη συμμετρικότητα του προσώπου του. Αναλύοντας 15 διαφορετικά χαρακτηριστικά προσώπου, εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι με ασύμμετρο πρόσωπο είχαν στερημένα παιδικά χρόνια και δύσκολο μεγάλωμα σε σύγκριση με τα άτομα που είχαν συμμετρικά πρόσωπα.
Οι δύσκολες εμπειρίες ενός ατόμου κατά την παιδική ηλικία σύμφωνα με τα ευρήματα, όπως η έκθεση στο κάπνισμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, και διάφορες πιθανές ασθένειες, αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Γίνονται “σημάδια” που προδίδουν άλλοτε μια σκληρή ενηλικίωση και άλλοτε γίνονται οιωνός μιας καλής πνευματικής υγείας παρά το πέρασμα των χρόνων. Η συμμετρία στις παλάμες ενός παιδιού από την άλλη, είναι το πειστήριο ενός έξυπνου μυαλού, σύμφωνα πάντοτε με τα πορίσματα των ερευνητών.