Συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκης στον ΑΝΤ1
Με μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις συνόδευσε ο πρωθυπουργός την πρώτη του συνέντευξη μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και εν μέσω μιας μεγάλης κρίσης στη Μέση Ανατολή.
Και νομίζω ότι, όπως και αν μετρήσει κανείς τις ψήφους, η ΝΔ βγήκε ενισχυμένη από την πρώτη κάλπη», παραδεχόμενος ότι «στη δεύτερη κάλπη προφανώς και τα πράγματα δεν πήγαν τόσο καλά για τη ΝΔ. Η τελική εικόνα, όμως, παραμένει μια εικόνα όπου 12 στους 13 Περιφερειάρχες προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ και η αντιπολίτευση κατάφερε, σε πολύ ειδικές συνθήκες, να κερδίσει μόνο μία Περιφέρεια».
Αλαζονεία
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός εμμέσως πλην σαφώς ότι μεταξύ α’ και β’ γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών μάλιστα, ότι καταγράφηκαν φαινόμενα αλαζονείας, λέγοντας «γι’ αυτό και τους επαναφέρω (σ.σ. τα στελέχη που επιδεικνύουν τέτοιες συμπεριφορές) και γι’ αυτό και είπα ότι η αλαζονεία είναι, θα έλεγα, μία πάθηση η οποία είναι πολύ ανησυχητική.
Διότι οι πολίτες μπορούν να συγχωρήσουν λάθη αλλά δεν θα σού συγχωρήσουν κακές συμπεριφορές», προσθέτοντας για την κριτική σχετικά με επιλογές προσώπων ότι «όταν κάνουμε μία επιλογή και αυτή η επιλογή δεν δικαιώνεται, αυτό μπορεί να έχει μια βάση. Θέλω να σάς θυμίσω, όμως, ότι στηρίξαμε εν ενεργεία υποψηφίους. Δεν είναι εύκολο να αλλάζεις έναν εν ενεργεία Περιφερειάρχη».
Περί Αθήνας
Για την ήττα του Κώστα Μπακογιάννη στην Αθήνα, σημείωσε ότι «ήταν πολύ στενάχωρο, για εμένα και σε προσωπικό επίπεδο όπως αντιλαμβάνεστε», ωστόσο έσπευσε να στείλει μήνυμα και στον διάδοχό του, τον Χάρη Δούκα, λέγοντας ότι «κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό στα Εξάρχεια θα γίνει. Αυτές είναι κεντρικές επιλογές, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας Δημοτικής αρχής» αλλά και σημειώνοντας ότι «θα έχει πάντα την πόρτα του γραφείου μου ανοιχτή, διότι μιλάμε για την Αθήνα, την πρωτεύουσά μας και πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία και το εύχομαι και το ελπίζω».
Σε γενικότερο πολιτικό επίπεδο, ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο ανασχηματισμού της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «έχουμε μια καινούργια κυβέρνηση και έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι όταν έκανα αυτές τις αλλαγές έπρεπε να δώσω λίγο χρόνο σε Υπουργούς να μάθουν τα νέα τους καθήκοντα» και εξηγώντας ότι «εγώ πρέπει να ζυγίσω και να αντισταθμίσω δύο αντίρροπες δυνάμεις: η μία είναι η ανάγκη για ανανέωση, για φρεσκάρισμα, για νέες προκλήσεις. Αυτή επικράτησε και αυτό σίγουρα χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο, για κάθε υπουργό να μάθει το χαρτοφυλάκιό του».
Προειδοποιήσεις
Από την άλλη, με αφορμή για φράση που είπε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που προσπαθώ να μεταφέρω σε όλους τους συνεργάτες μου ένα μήνυμα σεμνότητας και μετριοπάθειας. Διότι γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν προέρχεσαι από δύο μεγάλες εκλογικές νίκες σε εθνικές εκλογές και υπάρχει ένα πρόβλημα στην αντιπολίτευση, είναι πολύ εύκολο να θεωρήσεις ότι όλα είναι δεδομένα, όλα είναι εύκολα», ενώ τόνισε ότι αν παρατηρηθεί ότι κάποιων υπουργών τα μυαλά «έχουν πάρει αέρα», δήλωσε ότι «αν αυτό έχει συμβεί είναι δική μου δουλειά, δημόσια και ιδιωτικά, να κάνω τις σχετικές προειδοποιήσεις».
Σχολιάζοντας συζητήσεις περί συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Μητσοτάκης φάνηκε αιχμηρός λέγοντας ότι «μονίμως άκουγα, τέσσερα χρόνια τώρα, “να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη, να φύγει ο Μητσοτάκης”. Για να έρθει ποιος και να κάνουν τι; Να απαντήσουν πρώτα σε αυτό: ποια είναι η εναλλακτική πολιτική πρόταση σε αυτό το οποίο πρεσβεύει σήμερα η ΝΔ. Μετά να δουν εάν μπορούν να συνεννοηθούν. Καλή τύχη, θα πω εγώ. Δεν θα είναι απλή υπόθεση. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παλεύει να μην εξαερωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ το οποίο κάνει ό,τι μπορεί για να “συριζοποιηθεί”».
«Νέος είναι…»
Επίσης, σχετικά με το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, είπε ότι «νέος είναι ο κ. Κασσελάκης, θα τον δούμε στην πράξη. Δεν μπορεί να μην σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι αποφάσισε να αναχωρήσει για τις Ηνωμένες Πολιτείες για προσωπική του υπόθεση την ημέρα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Νομίζω ότι έχει λίγο χρόνο ακόμα να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα, αλλά σε κάθε περίπτωση εγώ ένα πράγμα έχω μάθει: δεν υποτιμώ κανέναν, σέβομαι όλους τους πολιτικούς μου αντιπάλους».
Περί ακρίβειας
Περνώντας στο ζήτημα της ακρίβειας και τον κίνδυνο νέας εκτόξευσης των τιμών στα καύσιμα, λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «η Ελληνική Κυβέρνηση είναι έτοιμη, όπως το έκανε και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες όταν ξέφυγαν οι τιμές του φυσικού αερίου, να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, τα ελληνικά νοικοκυριά, τις ελληνικές επιχειρήσεις», υπενθυμίζοντας ότι η πολιτική της ΕΕ είναι να σταματήσουν οι στηρίξεις στον ενεργειακό κλάδο, με εξαίρεση τους ευάλωτους και σημείωσε ότι ελπίζει «να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες για να διαχειριστούμε μια τέτοια ενεργειακή κρίση».
Μήνυμα στις πολυεθνικές
Στο ίδιο «κεφάλαιο», ο Κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της απόφασης της κυβέρνησης να μη μειώσει τον ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, αλλά και της πολιτικής των παρεμβάσεων για ενίσχυση του εισοδήματος, εκτιμώντας ότι «βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους ως προς την έξαρση του πληθωρισμού» και λέγοντας ότι «οι τιμές κάποια στιγμή θα αποκλιμακωθούν, όμως οι μόνιμες αυξήσεις των εισοδημάτων ήρθαν για να μείνουν». Επίσης, για την αισχροκέρδεια είπε ότι συνεχίζονται οι έλεγχοι της αγοράς και «έστειλε μήνυμα» στις μεγάλες πολυεθνικές,«ότι αν νομίζουν ότι η Ελλάδα είναι καμία μπανανία στην οποία μπορούν να πουλάνε τα ίδια προϊόντα σε πολύ ακριβότερες τιμές, χωρίς να μας δικαιολογούν την αύξηση του κόστους, είναι βαθιά νυχτωμένοι».
Όσον αφορά στην κρίση στη Μέση Ανατολή ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για το χτύπημα στο νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπήρξε μία άγρια τρομοκρατική επίθεση, όμοια της οποίας δεν έχουμε ξαναδεί στη Μέση Ανατολή. Εμείς υπερασπιστήκαμε από την πρώτη στιγμή το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, όμως ταυτόχρονα διακρίναμε την τρομοκρατική Χαμάς από τον παλαιστινιακό λαό και αγωνιστήκαμε -και αγωνιζόμαστε- έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό προφανώς σημαίνει: ανθρωπιστική βοήθεια, δυνατότητα -όσο αυτό είναι εφικτό- προστασίας των αμάχων οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια εμπόλεμη ζώνη και είναι οι τελευταίοι οι οποίοι φταίνε».
Αυτοσυγκράτηση
Παράλληλα, πάντως, επισήμανε ότι «το Ισραήλ έχει υποχρέωση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να αντιδράσει εντός του πλαισίου των κανόνων που μπορεί να διέπουν και μία ένοπλη σύρραξη. Είμαι πολύ προβληματισμένος για την προοπτική μιας ένοπλης χερσαίας εισβολής στην Γάζα. Πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που μπορεί να προξένησαν ή να ήταν πίσω από αυτή την τρομοκρατική επίθεση εντός του Ισραήλ ακριβώς αυτό να επιδιώκουν. Είναι πολύ σημαντικό -και το λέει μια χώρα που είναι σύμμαχος του Ισραήλ αλλά ταυτόχρονα και πολύ έντιμος συνομιλητής με όλους τους σημαντικούς παίκτες στην ευρύτερη γειτονιά μας- αυτή τη στιγμή να πρυτανεύσει και η λογική και η αυτοσυγκράτηση».
Τόνισε, δε, ότι «αυτό το οποίο θέλουμε είναι να μην υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση, θέλουμε να αποτρέψουμε μία ανθρωπιστική κρίση, θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο θωρακισμένοι σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Θέλουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τη φύλαξη των συνόρων μας, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη ένα αριθμό Παλαιστινίων οι οποίοι βρίσκονται στην πατρίδα μας αναζητώντας άσυλο. Αλλά, όπως καταλαβαίνετε, σε αυτές τις συνθήκες και με το φάσμα της ισλαμικής τρομοκρατίας πια να έχει δυστυχώς αναβιώσει στην Ευρώπη, πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί».
Περί τρομοκρατίας
Όσον αφορά δε στον κίνδυνο έξαρσης της τρομοκρατίας στην Ευρώπη, είπε ότι «είναι βέβαιο ότι όταν εξάπτονται τα πάθη, ενδεχομένως τέτοιες ακραίες συμπεριφορές να ξαναέρχονται με κάποιον τρόπο στο προσκήνιο. Είμαστε σε στενότατη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες ασφαλείας των ευρωπαϊκών χωρών. Εμείς δεν είχαμε στην Ελλάδα χαρακτηριστικά, θα έλεγα, μουσουλμανικών πληθυσμών οι οποίοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε απόλυτη εγρήγορση», προσθέτοντας ότι «οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας, η ΕΛ.ΑΣ., η ΕΥΠ, κάνουμε το καλύτερο για να μπορούμε να ελέγχουμε και να αποτρέπουμε περιπτώσεις που ενδεχομένως να μας δημιουργήσουν κάποια προβλήματα».