Στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων το 2ο πακέτο των ΔΕΚΟ
Το δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που θα πρέπει να περάσει στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων και περιλαμβάνει τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, ΕΛΒΟ και Κτιριακές Υποδομές, αλλά όχι την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να νομοθετηθούν για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και να αποδεσμευθεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Στο πολυνομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή και να ψηφιστεί την Τρίτη, περιλαμβάνονται επίσης αλλαγές στο ασφαλιστικό και οι ρυθμίσεις για το μοντέλο – στόχο της Ε.Ε. για τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Επί της ουσίας, με το πολυνομοσχέδιο ολοκληρώνονται 3 από τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις, ενώ παραμένουν σε εκκρεμότητα άλλες 9 δράσεις, οι οποίες δεν χρειάζεται να περάσουν από τη Βουλή για να υλοποιηθούν. Σημειώνεται ότι 3 δράσεις που δεν ήθελαν νομοθέτηση έχουν ήδη υλοποιηθεί. Ενα από τα προαπαιτούμενα ήταν η διάθεση οκτώ ΔΕΚΟ στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Πρόκειται για τις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΑΔΜΗΕ και ΕΑΒ. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες δεν συμπεριλαμβάνονται στο πακέτο που θα περάσει στο νέο υπερταμείο. Για την ΕΑΒ η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η εταιρεία έχει έργο που σχετίζεται με την εθνική ασφάλεια και δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί με οποιονδήποτε τρόπο. Για τον ΑΔΜΗΕ δεν παγώνει η διαδικασία αξιοποίησής του. Επειδή πρόκειται, όμως, για πολύπλοκη διαδικασία, στο πολυνομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι για τις συναλλαγές που προβλέπει το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ (σύσταση νέων εταιρειών και μεταφορά σε αυτές μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, μείωση μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.) δεν εφαρμόζεται φορολογική διάταξη προηγούμενου νόμου (4172/2013) που προβλέπει την προκαταβολή φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων.
Ασφαλιστικό
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει εκ νέου ανατροπές στο ύψος των εισφορών, από 1η Ιανουαρίου 2017 σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού της έκπτωσης για την εξαγορά πλασματικών ετών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αγρότες και νέοι επιστήμονες δεν θα μπορέσουν να κάνουν χρήση των «εκπτώσεων» και της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου για την αύξηση των εισφορών υγείας. Από 1/1/2017 όλοι θα πληρώνουν 6,95% επί του εισοδήματός τους για παροχές υγείας. Μάλιστα, καταργείται και η δυνατότητα για υπολογισμό των συγκεκριμένων εισφορών στο κατώτερο δυνατό ασφαλιστέο εισόδημα, ήτοι το 70% του κατώτατου μισθού. Για τους αγρότες που δεν έχουν ακόμη καταβάλει εισφορές για το 2016, οι εισφορές υγείας ορίζονται σε 3,61%.
Επίσης, οι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και ξενοδοχείων (κάτω από 5 δωμάτια), θα καταβάλλουν εισφορές από 1/1/2017, της τάξεως του 26,95% επί του εισοδήματός τους για σύνταξη και υγεία. Η έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξαγοράς πλασματικών ετών ορίζεται σε 2% για κάθε έτος.
Ενέργεια
To σχέδιο μετάβασης για τη λειτουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού (target model) που αποτελεί ένα από τα ενεργειακά προαπαιτούμενα και το μοναδικό από τα πέντε συνολικά που προβλέπει το μνημόνιο, περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Το νομοσχέδιο που είχε βγάλει σε διαβούλευση νωρίτερα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, περιγράφει το μοντέλο που θα λειτουργεί η εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού μετά το 2018. Προβλέπεται η δημιουργία τεσσάρων νέων αγορών (Χονδρική Αγορά Προθεσμιακών Προϊόντων, η Ενδοημερήσια Αγορά, η Αγορά της Επόμενης Ημέρας και η Αγορά Εξισορρόπησης), ορίζει τους Διαχειριστές για την κάθε αγορά και τη δυνατότητα συνεργασίας της ΡΑΕ με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τη διάθεση προθεσμιακών ενεργειακών προϊόντων στο Χρηματιστήριο. Η διάταξη για τον ΑΔΜΗΕ κρίθηκε αναγκαία προς διευκόλυνση του πολύπλοκου σχεδίου ιδιοκτησιακού διαχωρισμού από τη ΔΕΗ.
Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσταση Εταιρείας Συμμετοχών από τη ΔΕΗ (100% θυγατρική), στην οποία θα μεταβιβαστεί το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ. Με βάση τη διάταξη του νόμου 4172/2013, ο ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ θα έπρεπε να καταβάλουν για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας περί τα 50 εκατ. ευρώ φόρο στο Δημόσιο. Με τη νέα ρύθμιση διευκολύνεται η διαδικασία της μεταβίβασης χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του ομίλου ΔΕΗ.