Στις 27 Σεπτεμβρίου η πρώτη προσπάθεια εκτροπής αστεροειδούς στην ιστορία
Αυτή ακριβώς η μέθοδος αναχαίτισης επιλέχθηκε να διερευνηθεί με την υλοποίηση της διαστημικής αποστολής DART, η οποία εκτοξεύθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 2021. Ο στόχος του DART θα είναι ο μικρός αστεροειδής Δίμορφος, με διάμετρο 160 m, ο οποίος περιφέρεται γύρω από έναν μεγαλύτερο αστεροειδή με διάμετρο 780 m, που ονομάστηκε Δίδυμος. Το διπλό αυτό σύστημα αστεροειδών δεν βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλανήτη μας, αλλά συμπληρώνει μία ελλειπτική τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 770 ημέρες, μεταβάλλοντας την απόστασή του από αυτόν από τις 1-2,3 ΑΜ.
Οι δύο αυτοί αστεροειδείς ανήκουν στην «οικογένεια» των «Γεωπλήσιων Αντικειμένων» (Near Earth Objects). Πρόκειται δηλαδή για μικρά ουράνια σώματα του Ηλιακού μας συστήματος, τα οποία, _εξαιτίας των βαρυτικών αλληλεπιδράσεων από γειτονικούς τους πλανήτες, έχουν εισέλθει σε τροχιές, το περιήλιο των οποίων βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 1,3 ΑΜ (1 Αστρονομική Μονάδα ισούται με την μέση απόσταση της Γης από τον Ήλιο, δηλαδή περίπου 150 εκατ. km).
Σύμφωνα, λοιπόν, με το πλάνο της αποστολής, το DART αναμένεται να συγκρουστεί με τον αστεροειδή Δίμορφο στις 02:14 π.μ. της 27ης Σεπτεμβρίου, κινούμενο με ταχύτητα σχεδόν 24.000 km/h, προκειμένου να διαπιστωθεί το κατά πόσο μπορεί να μεταβληθεί η ταχύτητα και η τροχιά του γύρω από τον Δίδυμο.
H ζωντανή μετάδοση της προσπάθειας αυτής θα ξεκινήσει στις 01:00 π.μ. της 27ης Σεπτεμβρίου στο (1) DART’s Impact with Asteroid Dimorphos (Official NASA Broadcast) – YouTube.
Φωτογραφία: Στις 11 Σεπτεμβρίου, το Dart απελευθέρωσε τον μικρό, ιταλικής κατασκευής δορυφόρο LiciaCube, ο οποίος θα απεικονίσει την πρόσκρουση, καθώς και τον κρατήρα πρόσκρουσης που θα σχηματιστεί, ενώ η μικροσκοπική μεταβολή στην τροχιά του Δίμορφου θα καταμετρηθεί με την βοήθεια επίγειων τηλεσκοπίων (Credit: NASA/Johns Hopkins, APL/Steve Gribben).
Πηγή: DART (jhuapl.edu)
Περισσότερες πληροφορίες για την διαστημική αποστολή DART στο άρθρο Εκτοξεύθηκε η αποστολή DART για την εκτροπή αστεροειδούς – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ (eef.edu.gr).
Μπορείτε να αντλήσετε περισσότερες πληροφορίες για τους αστεροειδείς και τους κομήτες από το βιβλίο της ψηφιακής παράστασης taxideutes-tou-hliakou-susthmatos.pdf (eef.edu.gr).