21/10/2024

Σοκ στις ΗΠΑ: Εγκεφαλικά νεκρός άνδρας ξυπνά κατά τη διάρκεια αφαίρεσης οργάνων

0

Ο Άντονι Τόμας Χούβερ από το Κεντάκι των ΗΠΑ, αν και θεωρήθηκε εγκεφαλικά νεκρός από τους γιατρούς, ξύπνησε την ώρα που οι χειρουργοί αφαιρούσαν τα όργανά του για δωρεά, σε ένα περιστατικό που έχει προκαλέσει πολλές απορίες. Ο 36χρονος άνδρας είχε υποστεί ανακοπή λόγω υπερβολικής δόσης ναρκωτικών, και το νοσοκομείο Baptist Health ενημέρωσε την οικογένειά του ότι δεν είχε εγκεφαλική δραστηριότητα. Η οικογένεια, βασιζόμενη σε αυτή την εκτίμηση, συμφώνησε να τον αποσυνδέσουν από τα μηχανήματα υποστήριξης, καθώς ήταν δωρητής οργάνων.

Όταν όμως ξεκίνησε η διαδικασία αφαίρεσης των οργάνων του, ο Χούβερ άρχισε να αντιδράει έντονα στο χειρουργικό τραπέζι, σύμφωνα με τη μαρτυρία της αδερφής του, Ντόνα Ρόρερ, η οποία δήλωσε ότι είδε τα μάτια του να ανοίγουν και το σώμα του να κινείται. Οι γιατροί της είπαν ότι αυτές οι κινήσεις ήταν αντανακλαστικές και δεν σήμαιναν κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, περίπου μία ώρα μετά την είσοδό του στο χειρουργείο, ένας γιατρός βγήκε και είπε ότι ο ασθενής δεν ήταν έτοιμος, προσθέτοντας ότι «ξύπνησε».

Η οικογένεια του Χούβερ διατυπώνει σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την υπόθεσή του, επισημαίνοντας πως ο αδερφός τους βίωσε έναν εφιάλτη. Η Ρόρερ, η οποία φρόντιζε τον Χούβερ τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε ότι οι γιατροί της συνέστησαν να τον πάρει στο σπίτι, υπονοώντας ότι πιθανότατα δεν θα ζούσε για πολύ ακόμα, αν και ο οργανισμός Kentucky Organ Donor Affiliates (KODA) ισχυρίστηκε πως δεν αφαιρούν όργανα από ζωντανούς ασθενείς και πως ακολουθούν όλα τα απαραίτητα πρωτόκολλα.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει την έναρξη έρευνας από τις αρχές της πολιτείας του Κεντάκι, καθώς και από ομοσπονδιακές αρχές. Ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι η προβολή τέτοιων περιστατικών στα μέσα ενημέρωσης μπορεί να υπονομεύσει το σύστημα δωρεάς οργάνων στις ΗΠΑ, το οποίο εξυπηρετεί περισσότερους από 100.000 ασθενείς σε αναμονή για μεταμόσχευση.

Παρόλα αυτά, η Ρόρερ επιμένει πως ήταν σωστό να μοιραστεί την ιστορία του αδερφού της, ώστε να ενθαρρύνει και άλλες οικογένειες που μπορεί να έχουν αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις να μιλήσουν. Δήλωσε ότι ο αδερφός της «προσπαθούσε να δείξει ότι είναι ακόμα ζωντανός, αλλά τον αγνοούσαν». Παρά τις δυσκολίες, οι γιατροί τελικά διέκοψαν τη διαδικασία όταν παρατήρησαν σημάδια ζωής, προσθέτοντας περαιτέρω αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *