08/04/2025

Σήμερα 15 Οκτωβρίου ημέρα εορτασμού του “Λευκού Μπαστουνιού”, μιας και η όραση δεν είναι πάντα δεδομένη

0

Σήμερα 15 Οκτωβρίουημέρα εορτασμού του “Λευκού Μπαστουνιού”, μιας και η όραση δεν είναι πάντα δεδομένη

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΗ σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει πως τίποτε δεν είναι δεδομένο, ούτε καν οι αισθήσεις μας. Άνθρωποι που γεννήθηκαν ή βρέθηκαν με μειωμένη όραση, βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Ιδίως, όταν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις χαρίζουν το φως σε ανθρώπους που χωρίς οικονομική βοήθεια, θα έμεναν για πάντα στο σκοτάδι.

Η 15η Οκτώβρη έχει παγκοσμίως καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού του “Λευκού Μπαστουνιού”, με στόχο την διάδοση της μεγάλης σημασίας της χρήσης του, και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συναντούν στην καθημερινή τους μετακίνηση όσοι άνθρωποι το έχουν ανάγκη. Το λευκό μπαστούνι μας πάει πίσω, λίγο μετά τη λήξη του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου στην Αμερική, όπου αναπτύχθηκε ένα κίνημα αποκατάστασης και επανένταξης των ατόμων που τυφλώθηκαν από ατυχήματα κατά την διάρκεια του πολέμου.

Το κίνημα ξεκίνησε από τον οφθαλμίατρο Richard Hoover, ο οποίος χρησιμοποίησε για πρώτη φορά, ένα μακρύ καλάμι για την βοήθεια της κίνησης των τυφλών βετεράνων του πολέμου. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, κάθε πέντε δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας τυφλώνεται και κάθε ένα λεπτό ένα παιδί. Σε 40-45 εκατομμύρια ανέρχονται οι τυφλοί σε όλο τον κόσμο, ενώ 135 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη όραση. Στην Ελλάδα, το πρόβλημα της τύφλωσης δεν είναι ιδιαίτερα έντονο. Η αναλογία των τυφλών δεν ξεπερνά τους 23 ανά 100000 κατοίκους, ενώ σοβαρότερη αιτία τύφλωσης θεωρείται ο διαβήτης.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των τυφλών ζει στις φτωχές χώρες, όπου δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε οφθαλμίατρο. Για παράδειγμα, στο Κονγκό αντιστοιχούν δύο οφθαλμίατροι ανά 8 εκατομμύρια κατοίκους, και δεν προβλέπεται μέριμνα για φθηνούς φακούς, κολλύρια και σκελετούς γυαλιών. Στην Ινδία, μία σχετικά πρόσφατη ιστορία δύο κοριτσιών κάνει γνωστό το έργο μίας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, της “20/20/20”.

Σε ένα από τα χωριά της χώρας, οι δύο αδερφές της κεντρικής φωτογραφίας γεννιούνται χωρίς όραση, ανάμεσα σε είκοσι εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η λύση κρύβεται σε μία 15λεπτη επέμβαση που κοστίζει μόλις 300 δολάρια. Η κάλυψη του μικρού αυτού οικονομικού κόστους δεν θεωρείται ωστόσο, πάντοτε δεδομένη με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός αυτών των ανθρώπων να παραμένει χωρίς φως σε όλη του τη ζωή.

Μία μη κερδοσκοπική οργάνωση αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τα προβλήματα όρασης των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις φτωχές περιοχές. Η “20/20/20” σκοπό έχει να προσφέρει 20/20 όραση στα 20 εκατομμύρια άτομα που το έχουν ανάγκη. “Το μόνο πρόβλημα για τους πιο φτωχούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που ζουν με ένα μόλις δολάριο την ημέρα είναι ότι δεν μπορούν να πληρώσουν 30image0 δολάρια για την απαιτούμενη εγχείριση και έτσι απλώς παραμένουν τυφλοί σε όλη τους τη ζωή”.

Δύο από τα άτομα που ανέλαβε να θεραπεύσει η οργάνωση, είναι δύο μικρές αδερφές, η Σόνια και η Ανίτα. Πρόκειται για την ιστορία δύο κοριτσιών που έλαβαν την τόσο σημαντική αυτή βοήθεια χωρίς να απαιτηθούν έξοδα. Ο τρόπος που κοιτάζουν πρώτη φορά τον κόσμο, το περιβάλλον γύρω τους, είναι κάτι το ασύλληπτο. Η ιστορία όχι μόνο των δύο κοριτσιών, αλλά κάθε ανθρώπου που αδυνατεί να πληρώσει 300 δολάρια για να θεραπευτεί, αξίζει να διαδίδεται κάθε ημέρα και όχι μόνο μία φορά τον χρόνο.

Το βίντεο που ακολουθεί, ξεχειλίζει από συναισθήματα.

[youtube=https://m.youtube.com/watch?v=QuaaVNwYng0]

Πηγή: pathfinder.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *