05/10/2024

Σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού 2024: Ιστορία και Σημασία του Φιλιού

0

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού 2024: Τι γιορτάζουμε στις 6 Ιουλίου

Σήμερα, 6 Ιουλίου 2024, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Medicine, ένα φιλί μπορεί να κάψει από 5 έως 26 θερμίδες ανά λεπτό.
Με αφορμή την ημέρα αυτή, ας δούμε τι συμβολίζει το φιλί. Το φιλί είναι μια συνήθης πρακτική για την έκφραση αγάπης, τρυφερότητας ή σεβασμού μεταξύ ανθρώπων, αλλά και για χαιρετισμούς και αποχαιρετισμούς. Το φιλί μπορεί επίσης να εκφράσει ρομαντική αγάπη ή σεξουαλική επιθυμία.

Η λέξη «φιλί» προέρχεται από το αρχαίο ρήμα φιλώ, που σημαίνει αγαπώ. Για αυτό το λόγο, στην καθαρεύουσα και σε παλαιότερα ελληνικά κείμενα χρησιμοποιείται η λέξη ασπασμός, που αναφέρεται στην ίδια πράξη. Οι ανθρωπολόγοι δεν έχουν καταλήξει αν το φιλί είναι επίκτητη συμπεριφορά ή ενστικτώδης ενέργεια. Το φιλί υπάρχει και σε άλλα ζώα, κυρίως σε θηλαστικά. Στις δυτικές κοινωνίες, είναι έκφραση αγάπης, στοργής ή ερωτικής επιθυμίας, ενώ σε άλλους πολιτισμούς μπορεί να έχει διαφορετικά νοήματα και σε ορισμένες κοινωνίες δεν χρησιμοποιείται καθόλου.

Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού: Πότε ξεκίνησε και γιατί

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού είναι μια ευκαιρία να εκφράσουμε την αγάπη μας στα αγαπημένα μας πρόσωπα. Ξεκίνησε να γιορτάζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου. Επίσης, γιορτάζεται και στις 13 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της εβδομάδας του Αγίου Βαλεντίνου.

Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλιού είναι μια γιορτή αγάπης και στοργής μεταξύ των συντρόφων. Οι άνθρωποι ανταλλάσσουν φιλιά για να ενισχύσουν τον δεσμό που μοιράζονται.

Το γαλλικό φιλί

Το γαλλικό φιλί, γνωστό και ως φιλί με γλώσσα ή βαθύ φιλί, είναι ένα ερωτικό φιλί στο οποίο οι γλώσσες των συμμετεχόντων αγγίζουν η μία την άλλη. Το γαλλικό φιλί διεγείρει τα χείλη, τη γλώσσα και το στόμα, προκαλώντας φυσιολογική σεξουαλική διέγερση. Η αίσθηση όταν αγγίζονται δύο γλώσσες απελευθερώνει ενδορφίνες και μειώνει τα επίπεδα του οξέος στρες. Το γαλλικό φιλί μπορεί να αποτελεί μέρος του προκαταρκτικού ερωτικού χαϊδολογήματος.

Ο όρος προέρχεται από τις αρχές του 20ού αιώνα στη Βόρεια Αμερική και τη Μεγάλη Βρετανία, καθώς οι Γάλλοι είχαν τη φήμη για πιο περιπετειώδεις και παθιασμένες σεξουαλικές πρακτικές. Στη Γαλλία, το γαλλικό φιλί αναφέρεται ως un baiser amoureux («φιλί του εραστή») ή un baiser avec la langue («φιλί με τη γλώσσα») και παλαιότερα ήταν γνωστό ως un baiser Florentin («φιλί της Φλωρεντίας»). Το γαλλικό λεξικό Petit Robert του 2014 προσέθεσε το ρήμα «se galocher», που σημαίνει φιλί με γλώσσες.

Διάσημα αποφθέγματα για τα φιλιά

• “Δεν θα σε φιλήσω. Μπορεί να μου γίνει συνήθεια και δεν μπορώ να απαλλαγώ από συνήθειες.” – Francis Scott Fitzgerald
• “Το πρώτο φιλί για μια γυναίκα είναι απλώς το τέλος της αρχής και, για έναν άντρα, η αρχή του τέλους.” – Helen Rowland
• “Είμαστε όλοι θνητοί μέχρι το πρώτο φιλί και το δεύτερο ποτήρι κρασί.” – Eduardo Galeano
• “Παράδεισος είναι η ένωση δυο ψυχών στο φιλί της αγάπης.” – George Sand
• “Ο γάμος είναι το θαύμα που μετατρέπει το φιλί από ηδονή σε καθήκον.” – Helen Rowland

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *