24/11/2024

Πώς φτιάχνεται ο τέλειος Frappe?

0

Πώς φτιάχνεται ο τέλειος Frappe?

Ο Φραπέ, η φραπεδιά, η φραπεδούμπα, ο φραπές ρε παιδάκι μου τώρα. Ξέρουμε πώς πίνεται??? Ξέρουμε. Αν δεν ξέραμε εμείς ποιός θα ήξερε καλύτερα. Εμείς που έχουμε περάσει άπειρες ώρες χυμένοι σε έναν καναπέ και κοιτώντας την θαυματουργή αυτή μετατροπή του υγρού σε ένα είδος κόλλας που ελκύει τα πάντα πάνω του και κυρίως το καλαμάκι.

Αλλά πιστεψτε με, είναι λίγοι αυτοί που ξέρουν να κάνουν τον καλό, τον απολαυστικό, τον ιδιαίτερο καφέ. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε έναν από αυτούς και μετά απο πολύ πίεση αλλά και ανταλλάγματα (υλικά) μας έδωσε μερικά tips.

Δεν μάθαμε ποτέ το όνομα του. Μπήκαμε μέσα και μόλις του είπα «Δημήτρης», μου απάντησε «10 χρόνια μπουφετζής, χάρηκα. Πέρασε, κάθησε στον καναπέ και σου φέρνω τον φραπέ σου». Ένα ρίγος με διαπέρασε. Σαν να ήμουν ο Αστερίξ που τόσα χρόνια έπινε το μαγικό φίλτρο και επιτέλους θα μάθαινε την συνταγή. Μου έφερε τον Φραπέ μου. Μου λέει «Δοκίμασε». Ήταν ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. Δεν είχα ξαναδοκιμάσει τέτοιο Φραπέ. Του λέω «Είναι μοναδικός» βγάζοντας το μαγνητόφωνο απο την τσάντα μου. Μου απαντάει «Είναι» και αρχίζει να αναλύει τα μυστικά……

Ο Φραπέ(ς) είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Και όπως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή, μπορεί κανείς να τον απολαύσει καλύτερα μόνον εάν τον παρασκευάσει με αγάπη. Μή βαριέσαι. Απόλαυσε τη διαδικασία.

Αυτά μου έλεγε όσο πηγαίναμε πρός την κουζίνα όπου είχε ήδη παρατάξει τα εργαλεία του. Τα μαγικά του όργανα. Ζάχαρη, Καφές, Επαγγελματικό χτυπητήρι. Η μαγεια μόλις ξεκινούσε.

1. Τέλειος Φραπέ(ς) επιπέδου καφετέριας: Χρειάζεσαι: Σταθερή (επαγγελματική) φραπεδιέρα. (Αν χρησιμοποιήσεις οικιακή χειροκίνητη συσκευή, πρέπει να έχεις πολύ σταθερό χέρι…). Ο καφές που χρησιμοποιείται στις καφετέριες για την Παρασκευή Φραπέ είναι αλεσμένος (κόκκοι μεγέθους άμμου) και όχι χοντροκομμένος, όπως τον βρίσκεις σε συσκευασίες οικιακής χρήσης. Ακόμα όμως και με χοντροκομμένο καφέ, μπορείς να παρασκευάσεις Φραπέ ποιότητας καφετέριας με τον εξής τρόπο:

Βάλε 2 δάκτυλα νερό στο ποτήρι.

Ρίξε 2 κουταλάκια φραπέ. (και όση ζάχαρη προτιμάς: Μέτριος: 1 κουταλιά της σούπας, γλυκός: 1,5 κουταλιά της σούπας)

Χτύπα τον καφέ σταθερά με το ηλεκτρικό χτυπητήρι, χωρίς να κουνάς πέρα-δώθε το ποτήρι για 8 δευτερόλεπτα και ΕΝΩ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ, πρόσθεσε λίγο–λίγο νερό μέχρι λίγο πιο κάτω από τη μέση του ποτηριού.

Πρόσθεσε 2-3 μέτρια παγάκια και, αν θες, μέχρι 1 κουταλιά της σούπας γάλα.

2.. Πρωινός καφές (06.00-??.??) (α’): Ο Φραπέ(ς) που μπορεί να σε ξυπνήσει καλύτερα και να σε κρατήσει τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι, πρέπει να είναι βαρύς και να περιέχει κάπως λιγότερη ζάχαρη από αυτή που συνήθως βάζεις. Είναι ευρέος γνωστός και ως Φραπέ(ς) του τεμπέλη.

Γενικοί κανόνες
1. Ο φραπές φτιάχνεται με ηλεκτρικό χτυπητήρι μπαταρίας ή πρίζας. Σέικερ χρησιμοποιούν μόνο οι πρωτόγονοι ούγκα-ούγκα άνθρωποι των σπηλαίων. Στο σέικερ δεν φτιάχνεις φραπέ, φτιάχνεις χτυπημένο καφέ. Αν δεν έχεις χτυπητήρι να πας να πάρεις, 5 euro τα έχει το σούπερ μάρκετ σε διάφορα χρωματάκια για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις. Αμάν πια, ξεφτίλα.

2. Μια σωστή φραπεδιά πρέπει να έχει πάντα καλαμάκι. Το καλαμάκι δείχνει άνεση γιατί δε σε αναγκάζει να σκύβεις για να πιεις τον καφέ, είναι μια εφεύρεση κατά της κούρασης και της περιττής σπατάλης ενέργειας. Το καλαμάκι μάλιστα πρέπει να είναι σπαστό για να διευκολύνει την σωστή πόση του καφέ. Ακόμα το καλαμάκι είναι η μισή αρχοντιά για τη φραπεδιά καθώς σου δίνει τη δυνατότητα να ανακατεύεις κάθε λίγο το περιεχόμενο του ποτηριού. Το ανακάτεμα του φραπέ είναι μέτρο χλίδας και πρέπει να γίνεται με το κεφάλι ψηλά και το χαμόγελο ζωγραφισμένο στο πρόσωπο.

3. Ο φραπές πρέπει να έχει παγάκια. Αλλιώς μέσα σε λίγη ώρα γίνεται κατρουλόζουμο. Φραπές χωρίς παγάκια δεν είναι φραπές. Επιπλέον, τα παγάκια, πέρα από τη δροσιά που παρέχουν, κάνουν το ανακάτεμα περισσότερο ζωντανό και δυνατό. Και μην αναφέρουμε πάλι τα περί σημασίας ανακατέματος

4. Ο φραπές δεν πρέπει να έχει πάνω από τρία μεσαίου μεγέθους παγάκια. Στην αρχή θα πίνετε μείγμα καφέ και ζάχαρης(αφού ο καφές δεν έχει αρκετό νερό με τα παγάκια να καταλαμβάνουν όλο το χώρο) και προς το τέλος θα πίνετε νερομπούλι(όταν θα έχουν λιώσει τα παγάκια αλλά δεν θα υπάρχει και καφές στην ουσία αφού θα τον έχετε πιει)
5. Δεν είναι γυφτιά να συμπληρώσετε νερό στο ποτήρι όταν ο φραπές είναι προς το τέλος του. Σας εγγυάται ότι θα εκμεταλλευτείτε 100% το μείγμα σας. Με προσοχή μην το κάνετε νερομπούλι για άλλη μια φορά.
6. Έναν φραπέ δεν τον πίνουμε 40 και 5 ώρες. Τον πίνουμε το πολύ μέσα σε διπλάσιο χρόνο από αυτόν που χρειάστηκε για να λιώσουν τα παγάκια αλλιώς γίνεται κατρουλόζουμο όπως είπα και παραπάνω.
7. Ένα φραπέ δεν τον πίνουμε σε 2 λεπτά. Ο φραπές δεν είναι γάλα με νεσκουικ. Οι ρουφηξιές συγκεκριμένα πρέπει να διαρκούν ένα με ενάμιση δευτερόλεπτο με μέτρια(μείον) πίεση αναρρόφησης.
8. Δεν βάζουμε τον φραπέ στο ψυγείο σε καμία περίπτωση για να τον πιούμε αργότερα. Είναι γυφτιά, ο αφρός θα ξεραθεί, χύστε τον στον νεροχύτη καλύτερα. Σιγά μην τον κάνουμε και παγάκια.
9. Ο φραπές δεν πίνεται τον χειμώνα. Το ξέρω ότι σας καταστρέφω όλο το σύμπαν με αυτό και προσβάλλω την εικόνα του φραπέ που κολλάει παντού αλλά έτσι είναι. Αν έξω βρέχει και είσαι μέσα στο πάπλωμα, σηκωθείς και πας να φτιάξεις φραπέ, είσαι ανώμαλος, εθισμένος κτλ. Ο φραπές πίνεται εννιά μήνες το χρόνο εκτός χειμώνα δηλαδή. Εξάλλου αν ο φραπές καταναλισκόταν παντού και πάντα με οποιασδήποτε συνθήκες θα έχανε το πρεστίζ του, θα εκλαϊκευόταν σε ελεεινό/ εξευτελιστικό σημείο. Πιείτε Νες ζεστό. Ο Νες είναι άμεσα συνδεμένος έτσι κι αλλιώς με το χειμώνα.
10. Αφού τελειώσουμε τον φραπέ δεν ρουφάμε τον αφρό κάνοντας διάφορους χχχσλλρρρρρπ ήχους σαν μογγολάκια που προσπαθούν να φάνε σούπα. Ο αφρός στον φραπέ είναι στην ουσία διακόσμηση. Με την ίδια λογική δεν βγάζουμε το καλαμάκι κάθε λίγο και λιγάκι για να το γλύψουμε.


Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *