Κατατέθηκε αργά τη νύχτα της Παρασκευής στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σήμερα Σάββατο στην αρμόδια επιτροπή και την Κυριακή στην Ολομέλεια, όπου θα τεθεί σε ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.
Μέχρι την τελευταία στιγμή, πάντως, φαινόταν να μην έχει ξεπεραστεί ο σκόπελος με το γάλα, καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί Χατζηδάκης και Τσαυτάρης δεν είχαν συμφωνήσει για την τελική διατύπωση. Τελικώς υπέγραψε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε ακόμη ανοιχτό το θέμα αναφορικά με το ποιος θα αποφασίζει για τον χρόνο ζωής του παστεριωμένου γάλακτος. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκτιμούσαν ότι τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχει η επιστημονική επιτροπή, ενώ το υπουργείο Ανάπτυξης υποστήριζε ότι η απόφαση θα πρέπει να λαμβάνεται από τις γαλακτοβιομηχανίες, με τον Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA” ότι “την ευθύνη της συντήρησης του γάλακτος σε όλη την Ευρώπη την έχει ο παρασκευαστής”.
Οι διαβουλεύσεις στην Αθήνα για το γάλα διεξάγονταν υπό… το άγρυπνο βλέμμα της τρόικα και το πρωί ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ματίας Μορς έστειλε επιστολή στην ηγεσία του ΥΠΑΝ, σημειώνοντας ότι σε περίπτωση που ανατραπεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο η συμφωνία για το γάλα, αυτό θα σημάνει την ανατροπή του συνόλου της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας την Παρασκευή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, διαβεβαίωσε ότι έχει βρεθεί λύση και τόνισε πως οι βουλευτές με τη στάση τους βοήθησαν στην προστασία των καταναλωτών και των ελληνικών προϊόντων, ενώ ο βουλευτής Μιχάλης Κασσής επέκρινε και σήμερα την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας “ανεκδιήγητο” τον Θανάση Σκορδά.
“Ασχολήθηκα προσωπικά σε λεπτομέρειες και εσείς μετείχατε όλοι σας στην διαπραγμάτευση. Θέσατε το πλαίσιο και τις κόκκινες γραμμές για να έχουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο προστατεύει τον παραγωγό και την προοπτική του, τις τοπικές συνεταιριστικές δράσεις και τις τοπικές αγορές, την ελληνική βιομηχανία τροφίμων και ιδίως την γαλακτοτροφία. Τη γαλακτοκομική βιομηχανία. Προστατεύει τον καταναλωτή και ως προς την τιμή και ως προς την ποιότητα και την υγιεινή των τροφίμων, αλλά και ως προς τη γνώση, γιατί διακρίνει το ποιο προϊόν είναι ελληνικό από το ποιο είναι αλλοδαπό και τι προέλευσης είναι. Και διαμορφώνει ένα πλαίσιο καθαρού παιχνιδιού που τελικά ευνοεί και την παραγωγή, αλλά και τον καταναλωτή και την υγεία του” είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Ο Κωστής Χατζηδάκης “να φύγει από την κυβέρνηση τώρα μόνος του” ζήτησε ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα FM, όπου δήλωσε πως ο ίδιος θα υπερψηφίσει μετά την αλλαγή που έγινε.
Την ίδια ώρα, οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτη Πεβερετο να τονίζει: “Δεν τα βρήκαμε εμείς. Εμάς δεν μας καλέσανε στο γήπεδο να παίξουμε. Εμείς ούτε στον πάγκο δεν ήμασταν. Δεν συζήτησαν οι κύριοι μαζί μας, καθόλου”.
Στα “κάγκελα” με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων βρίσκονται και οι φαρμακοποιοί, που συνεχίζουν την απεργία διαρκείας και διαμηνύουν στην κυβέρνηση ότι 11.000 φαρμακεία θα γίνουν ο τάφος της.
Το πολυνομοσχέδιο φέρνει όμως κι άλλες σαρωτικές αλλαγές στην αγορά, με “συνταγή” ΟΟΣΑ. Μεταξύ άλλων προβλέπει:
- Κυριακάτικη λειτουργία καταστημάτων, πιλοτικά, με τη σχετική διάταξη να προβλέπει ότι τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές για 1 χρόνο σε 3 τουριστικές περιοχές (μένει να φανεί ποιες θα είναι αυτές)
- Δυνατότητα εκπτώσεων σε stock και outlet, που μέχρι σήμερα δεν επιτρέπονται
- Απελευθέρωση των εκπτώσεων (και άνω του 10%) για τα βιβλία, με την ενιαία τιμή να διατηρείται μόνο για τα λογοτεχνικά και για την α’ έκδοση (που ορίζεται χρονικά για 2 έτη)
- Κατάργηση της υποχρέωσης γνωστοποίησης της χημικής σύνθεσης των απορρυπαντικών στο Γενικό Χημείο του Κράτους
- Δυνατότητα πώλησης του ελαιολάδου σε συσκευασίες 10, 20, 25 και 50 λίτρων για εστιατόρια και ξενοδοχεία (σήμερα έως 5 λίτρα)
- Κατάργηση του κριτηρίου του “κορεσμού” και της απόστασης για δημιουργία νέων ξενοδοχείων σε μία περιοχή.
Κριτική για το πολυνομοσχέδιο ασκούν όλλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας, με διάγγελμα του το απόγευμα της Παρασκευής, το χαρακτήρισε προοίμιο νέου μνημονίου, προανήγγειλε κατάργησή του από κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.