Μία νέα πρωτότυπη τεχνολογία, που ανέπτυξαν Γάλλοι ερευνητές, μπορεί να βοηθήσει τους παράλυτους ανθρώπους, οι οποίοι δεν μπορούν να κουνήσουν τα χέρια τους, να γράφουν μόνο με τα μάτια τους.
Υπό κανονικές συνθήκες, τα μάτια κινούνται ασταμάτητα, αλλά θεωρείται ουσιαστικά αδύνατο ένας άνθρωπος να ελέγξει αυτές τις κινήσεις, όπως ακριβώς αυτός θέλει. Η νέα τεχνική επιτρέπει στους ασθενείς να παράγουν πολύ ομαλές κινήσεις των ματιών τους προς την επιθυμητή κάθε φορά κατεύθυνση και, με τον τρόπο αυτό, τους επιτρέπει να αποκτήσουν πλήρη εθελούσιο έλεγχο στο πώς αυτά κινούνται.
Οι ασθενείς χρησιμοποιούν την κατευθυνόμενη από τους ίδιους κίνηση των ματιών ως ένα νοητό «στιλό» για να γράψουν, να υπογράψουν ή να σχεδιάσουν σε μία οθόνη. Μετά από εξάσκηση μερικών ωρών, οι ασθενείς μπορούσαν να «γράψουν» (με τις κινήσεις της κόρης των ματιών τους, τις οποίες κατέγραφε το λογισμικό ενός υπολογιστή) λέξεις με ρυθμό 20 έως 30 χαρακτήρων ανά λεπτό, περίπου όσο γρήγορα γράφει κανείς και με τα χέρια του.
Η βιντεοκάμερα παρακολουθεί συνεχώς την ματιά και «μεταφράζει» τις κινήσεις σε γράμματα, αριθμούς ή άλλα σχήματα, οπότε ο κέρσορας της οθόνης κινείται ανάλογα, παράγοντας σε γραπτή μορφή το επιθυμητό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς δεν βλέπουν την ίδια στιγμή τι «γράφουν» με τα μάτια τους, γι’ αυτό κατά καιρούς πρέπει να ελέγχουν στην οθόνη κατά πόσο είναι σωστή η γραπτή αναπαραγωγή των κινήσεων των ματιών τους.
Ο νευροεπιστήμονας του πανεπιστημίου «Πιέρ και Μαρί Κιουρί» του Παρισιού Ζαν Λορενσό, που δημοσίευσε τη σχετική μελέτη στο περιοδικό βιολογίας “Current Biology”, σύμφωνα με το “Science” και το “New Scientist”, ευελπιστεί ότι η μέθοδός του θα αποβεί χρήσιμη σε ανθρώπους με σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή αλλού, με τη νόσο Λου Γκέριγκ και γενικότερα με κάθε ασθένεια που οδηγεί σε παράλυση άκρων ή ευρύτερη αδυναμία κινήσεων.
Ακόμα ο Γάλλος επιστήμονας πιστεύει ότι η τεχνολογία «γραψίματος με τα μάτια» θα μπορούσε να αξιοποιηθεί σε άτομα με δυσλεξία ή σοβαρή διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας. Επίσης θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί από επαγγελματίες που χρειάζονται μια αυξημένη δυνατότητα εστίασης με τα μάτια τους, όπως χειρούργους και αθλητές.
Ο γάλλος ερευνητής ήδη μελετά τη βελτίωση της τεχνολογίας τους και σχεδιάζει από το 2013 δοκιμές με ασθενείς που πάσχουν από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (νόσο Λου Γκέριγκ).
Πηγή: iatropedia.com