Πέθανε ο David Bowie
Πέθανε στα 69 του χρόνια ο θρύλος του rock’n’roll και της μουσικής David Bowie.
Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε το πρωί της Δευτέρας μέσα από τον επίσημο λογαριασμό του μουσικού στο Facebook.
“Ο David Bowie πέθανε ειρηνικά σήμερα, με την οικογένειά του γύρω του, μετά από μια θαρραλέα μάχη 18 μηνών με τον καρκίνο. Πολλοί θρηνείτε μαζί μας την απώλεια, σας ζητούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητα των στιγμών κατά τη διάρκεια του πένθους”.
Ο θάνατος του ήρθε τρεις ημέρες μετά τα 69 γενέθλια του και την κυκλοφορία του τελευταίου στούντιο άλμπουμ της καριέρας του, του Blackstar. Ο Bowie είχε σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις και τις περιοδείες, κανείς όμως δεν γνώριζε για την ασθένεια του.
Ο Bowie είχε να τραγουδήσει ζωντανά από το 2006, όταν βρέθηκε σε φιλανθρωπική εκδήλωσε με την Alicia Keys, ενώ εν είχε δώσει καμία συνέντευξη για πάνω από δέκα χρόνια. Παρόλα αυτά, μέσα στο 2015 ηχογράφησε τον νέο του δίσκο, έγραψε το Off-Broadway μιούζικαλ, Lazarus και είχε επιμεληθεί της έκθεσης “David Bowie Is Happening Now” που περιοδεύει στον κόσμο.
Η τελευταία του φωτογραφία από την πρεμιέρα του μιούζικαλ Lazarus τον περασμένο Σεπτέμβριο, για το οποίο είχε γράψει και τη μουσική:
Στο τελευταίο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, το Lazarus, ο Λευκός Δούκας απεικονίζεται σε κρεβάτι νοσοκομείου, παλεύοντας με τους προσωπικούς του δαίμονες, πριν χαθεί στο τέλος μέσα σε μια ντουλάπα. Ένα βίντεο, ίσως προφητικό, ίσως βγαλμένο μέσα από τις τελευταίες σκέψεις του Bowie, και σίγουρα, ένα τραγούδι που εν τέλει έμελλε να κλείσει τη ζωή του με έναν τρόπο απολύτως εναρμονισμένο με τις μέρες και τα έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη.
Το Tweet του γιου του, Duncan Jones με το οποίο αποχαιρετά τον πατέρα του:
Ο Λευκός Δούκας της ροκ έχει πουλήσει συνολικά περισσότερους από 140 εκατομμύρια δίσκους παγκοσμίως και θεωρείται δικαίως, ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς στην ιστορία. Πέρασε από τον χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου αλλά και της μόδας. Παράλληλα, ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που ασχολήθηκαν ενεργά με το διαδίκτυο.
Το 1996 μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame και το 2006 πήρε το Γκράμυ συνολικής προσφοράς.
Από την πρώτη του επιτυχία, το ελεγειακό Space Oddity μέχρι το Blackstar του 2016, δεν σταματούσε να απασχολεί τους κριτικούς και το κοινό, εισάγοντας νέους πειραματισμούς χωρίς ταμπέλες και στεγανά.
Η επιτυχία του Βρετανού Bowie στην Αμερική έγινε πραγματικότητα μέσα από το “Fame” του άλμπουμ Young Americans του 1975. Το πρώτο τραγούδι του που έφτασε στο νούμερο 1 των charts στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.
Το άλμπουμ του που σημείωσε τις περισσότερες πωλήσεις ήταν το Let’s dance του 1983
Ο “λεπτός λευκός Δούκας” ήταν ο πρώτος που εμφανίστηκε με φουστάνι στη σκηνή, ήταν εκείνος που σχεδόν καθιέρωσε την σεξουαλική απελευθέρωση στην pop και τη rock μουσική των 60s και των 70s μέσα από συνεχείς μεταμφιέσεις και εναλλασσόμενες περσόνες. Με τον αντικομφορμισμό του έμπαινε στο μάτι της αστικής τάξης της Βρετανίας χτίζοντας τον δικό του αβανγκάρντ μύθο. Το 2003 άλλωστε, αρνήθηκε πεισματικά να χρηστεί ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (τίτλος τιμής για πολλούς καλλιτέχνες). “Δεν είναι αυτός ο σκοπός για τον οποίο δουλεύω όλη μου τη ζωή”, είχε δηλώσει τότε.
O Bοwie εμφανίστηκε σε 28 κινηματογραφικές παραγωγές, μεταξύ των οποίων στο “Prestige” υποδυόμενος τον Nicola Tesla, στον “Τελευταίο Πειρασμό” ως Πόντιος Πιλάτος και στο “Basquiat” όπου ερμήνευσε τον Andy Warhol.
Η πιο πρόσφατη βράβευση του έγινε το 2014 στα Brit Awards, όταν τιμήθηκε μαζί με την Κέιτ Μος. “Η Κέιτ είναι από την Αφροδίτη, εγώ από τον Άρη”, είπε αστειευόμενος.
“I will be king and you will be queen.
Though nothing will drive them away,
we can beat them just for one day.
We can be heroes just for one day.
Though nothing will keep us together,
we could steal time just for one day.
We can be heroes for ever and ever.
What’d you say”
Το σύμπαν συνωμότησε ώστε να πέσει στη Γη ο Ziggy Stardus και να την αλλάξει, σαν γνήσιος Χαμαιλέοντας. Στις 11 Ιανουαρίου του 2016, ο Ziggy γύρισε στα αστέρια.
Καλό ταξίδι Major Tom.