25/11/2024

Πέθανε η Βέφα Αλεξιάδου: Το Τελευταίο Αντίο σε μια Πρωτοπόρο της Ελληνικής Κουζίνας

0

Η Βέφα Αλεξιάδου, η αγαπημένη μαγείρισσα που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη γαστρονομία, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη. Τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στη Χαλκιδική, όπου, όπως είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή της, το σπίτι που κατοικούσε αποτελούσε το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο που της απέμεινε, αφού μεγάλο μέρος της περιουσίας της είχε ξοδευτεί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας της.

Η ζωή της Βέφας Αλεξιάδου

Η Βέφα Αλεξιάδου γεννήθηκε στο Βόλο στις 19 Μαρτίου 1933. Ο παππούς της, Χαρίλαος Βούλγαρης ή Μακεδόνας, γεννημένος στο Μούρεσι του Πηλίου το 1880, είχε συμμετάσχει στους Μακεδονικούς Αγώνες (1904-1908), γεγονός που του χάρισε την επωνυμία «Μακεδόνας». Ο πατέρας της, Οδυσσέας Βούλγαρης, γεννήθηκε στον Κισσό Πηλίου το 1900 και εργάστηκε ως επιπλοποιός και οργανοποιός, κατασκευάζοντας μουσικά όργανα, όπως μαντολίνα, κιθάρες και μπουζούκια.

Η μητέρα της, Αγγελική Ιωαννίδου, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1910 και ήρθε στην Ελλάδα το 1922, κατά τη διάρκεια του διωγμού, σε ηλικία μόλις 12 ετών. Οι γονείς της απέκτησαν δύο κόρες, τη Βέφα και τη Ζηνοβία (Βούλα). Ο πατέρας της πέθανε ξαφνικά από καρδιακή ανακοπή δύο μέρες πριν από την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφήνοντας την οικογένεια πίσω του σε δύσκολες συνθήκες.

Η Βέφα μεγάλωσε στον Βόλο, όπου ολοκλήρωσε τη Β’ Δημοτικού, ενώ κατά τη διάρκεια της Κατοχής η οικογένειά της μεταφέρθηκε στη Φλώρινα, όπου εκείνη συνέχισε την εκπαίδευσή της. Το 1944 επέστρεψαν στον Βόλο, όπου συνέχισε το Γυμνάσιο, ενώ παράλληλα σπούδαζε βιολί στο «Ωδείο Κόντη», απ’ όπου απέκτησε δίπλωμα ανώτατων σπουδών. Τις δύο τελευταίες τάξεις του Γυμνασίου τις ολοκλήρωσε στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Μετά την αποφοίτησή της, εργάστηκε για 13 χρόνια στην εταιρεία Ν. Κράλλης ως χημικός και εμπορικός αντιπρόσωπος επιστημονικών οργάνων, αποκτώντας άδεια εμπορικού αντιπροσώπου. Το 1959 παντρεύτηκε τον Κωνσταντίνο Αλεξιάδη, καθηγητή του τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με καταγωγή από το Σουφλί. Μαζί απέκτησαν δύο κόρες, την Αγγελική και την Αλεξία, και δύο εγγονές, τη Χαρά και τη Βέφα.

Μια ζωή γεμάτη απώλειες

Η ζωή της Βέφας σημαδεύτηκε από πολλές απώλειες. Το 2006 έχασε τον σύζυγό της, Κωνσταντίνο Αλεξιάδη. Λίγα χρόνια αργότερα, το 2014, έφυγε από τη ζωή ξαφνικά η μικρότερη κόρη της, Αλεξία, και το 2015 η μεγαλύτερη κόρη της, Αγγελική. Την ίδια χρονιά απεβίωσε και η αδελφή της, Βούλα.

Η μαγειρική της διαδρομή

Η έμφυτη αγάπη της για τη μαγειρική και το ταλέντο της στην κουζίνα την οδήγησαν να ξεκινήσει τη συγγραφική της καριέρα το 1980, εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο «Πρόσκληση σε Γεύμα». Ακολούθησαν πολλές ακόμα επιτυχημένες εκδόσεις, όπως τα βιβλία «Ελληνική Μαγειρική» και «Ελληνική Ζαχαροπλαστική», που καθιέρωσαν το όνομά της στη γαστρονομία. Η Βέφα συμμετείχε για 30 χρόνια στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, ενώ ήταν και επίτιμη εκπρόσωπος του Οργανισμού Προώθησης Εξαγωγών.

Εκσυγχρόνισε την ελληνική κουζίνα, συνδυάζοντας παραδοσιακές συνταγές με μοντέρνες τεχνικές. Τα βιβλία της μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και ταξίδεψαν διεθνώς, προβάλλοντας τη γαστρονομική παράδοση της Ελλάδας.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *