Ο Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Αχτσιόγλου
«Τα υπουργεία δεν είναι διαμερίσματα, οι καρέκλες δεν έχουν το όνομα κανενός» τόνισε ο πρωθυπουργός, ζητώντας συλλογική λειτουργία από τους υπουργούς του.
Πρωθυπουργική ομιλία αφιερωμένη σε έναν υπουργό: την 31χρονη Έφη Αχτσιόγλου, η οποία θα αναλάβει την κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη μεταρρύθμιση στα Εργασιακά, για τα οποία ο Αλέξης Τσίπρας “σπατάλησε” σχεδόν τη μισή ομιλία του στο υπουργικό Συμβούλιο. Η μοναδική προσωπική αναφορά σε υπουργό προκάλεσε εντυπώσεις, καθώς τόνισε για την νέα υπουργό Εργασίας ότι “δίνει μία μάχη από την οποία θα κριθεί συνολικά η κυβέρνηση”.
Το επί σειρά ετών δεξί χέρι του Γιώργου Κατρούγκαλου συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας Και αυτό όχι μόνον εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας της αλλά και εξαιτίας του πόστου που ανέλαβε και των δυσκολιών που θα κληθεί από σήμερα κιόλας να διαχειριστεί.
Όπως φάνηκε και από τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, το νεώτερο μέλος του νέου κυβερνητικού σχήματος έχει να σηκώσει μεγάλο βάρος, καθώς οι προσδοκίες είναι μεγάλες.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο με την παραίνεση να στηριχθούν από τους παλιούς υπουργούς τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και αναφέρθηκε ειδικά στην Έφη Αχτσιόγλου, για την οποία υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη και έντονες αμφιβολίες σχετικά με τις ικανότητες, αλλά και την τοποθέτησή της απέναντι στα κρίσιμα θέματα της διαπραγμάτευσης, αφού φέρεται ως «εκλεκτή της τρόικας».
“Το μεγάλο βάρος στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα το επωμισθεί μία νέα αλλά ικανή συνάδελφος. Είμαι βέβαιος ότι θα έχει τη στήριξη όλων μας γιατί από αυτή την επιτυχία σε μεγάλο βαθμό θα κριθεί επιτυχία της κυβέρνησης μας”, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για τη συνεργασία των υπουργών και τη συνευθύνη, τόνισε ότι “παλιοί και νέοι υπουργοί έχουν τη συνευθύνη για την τεχνική διαπραγμάτευση και τις οριστικές πολιτικές αποφάσεις. Γιατί η κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος.”
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης που είναι η μείωση της ανεργίας, τόνισε ότι “ Η μάχη για τη ανάκτηση της εργασίας να συνεχιστεί με μεγάλη αποφασιστικότητα Ο εθνικός στόχος είναι η ανάκτηση της απασχόλησης. Στόχος είναι προσεγγίσουμε να φτάσουμε το ευρωπαϊκό στόχο και στη συνέχεια να τη μειώσουμε στο 10% σε βάθος 4ετίας. Να πάρουμε τώρα, σήμερα σωστές αποφάσεις και να κάνουμε τις αναγκαίες επιλογές. Να ολοκληρώσουμε τάχιστα τη δεύτερη αξιολόγηση, χωρίς καθυστερήσεις και υποχωρήσεις αρχών.
Χαρακτήρισε πυρήνα της αξιολόγησης τα εργασιακά, επισημαίνοντας ότι έχουμε ένα σύμμαχο το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την έκθεση των εμπειρογνωμόνων για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ασκώντας παράλληλα κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη μείωση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Δήλωσε παράλληλα πως “βλέπουμε τη ΝΔ και το Μητσοτάκη να ταυτίζονται με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για απορρύθμιση και απελευθέρωση μαζικών απολύσεων και ευελιξία. Η κυβέρνηση μας δε θα δεχθεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο, διότι η ανταγωνιστικότητα δεν είναι συνώνυμη της απαξίωσης της εργασίας. Μόνο η αύξηση του μεριδίου των μισθών σε συνολικό εισόδημα, αποτελεί βάση για μακρόπνοη ανάπτυξη”.
Τέλος, επεσήμανε ότι “τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα, είναι τα δωμάτια του κοινού σπιτιού. Οι αποφάσεις που αφορούν έναν, μας επηρεάζουν όλους και όλοι να έχουμε την ευθύνη για αυτές τις αποφάσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι δουλεύοντας με πνεύμα συνευθύνης και αλληλεγγύης θα τα καταφέρουμε”