Νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κέντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, αποκλείοντας το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον, ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση, ο Μάριο Ντράγκι απέρριψε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι «η χώρα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο, τόσο από πλευράς δημοσιονομικής προσαρμογής, όσο και στο σκέλος του περιορισμού του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών
Όπως είπε «το τρέχον πρόγραμμα είναι εντός στόχων και ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας συνεχίζεται κανονικά».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ (για την Ελλάδα) θα διαρκέσει έως το 2016, ενώ το πρόγραμμα της ΕΕ «θα πρέπει να συζητηθεί σύντομα και δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι αυτό το σενάριο της χρεοκοπίας θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί».
Στο μεταξύ, ο κ. Ντράγκι μιλώντας χθες στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ υποστήριξε τη δημιουργία τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας ότι «έχουμε εμπιστοσύνη ότι ένας ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης και εποπτείας θα ισχύσει από τις αρχές του 2015».
Αναφερόμενος στις προοπτικές της ευρωζώνης, τόνισε ότι «το ευρώ είναι αμετάκλητο ενιαίο νόμισμα. Είναι αμετάκλητο, επειδή γεννήθηκε από τη δέσμευση των ευρωπαϊκών χωρών για μεγαλύτερη ενοποίηση».
Ρεν: Δεν βλέπω νέα μέτρα στην ΕλλάδαΣτο πλαίσιο της Συνόδου ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, δήλωσε ότι τώρα που τα ελλείμματα έχουν χαμηλώσει υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι να μην επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα.
«Επιπλέον μέτρα θα είχαν δυσμενείς πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις και θα εμπόδιζαν την εξομάλυνση των συνθηκών στην ελληνική οικονομία και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη», επισήμανε ο ευρωπαίος Επίτροπος.
Εν τω μεταξύ σε οριακό σημείο έχει φτάσει η αντιπαράθεση Ευρωζώνης- Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το «μοντέλο» ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους μόλις μία εβδομάδα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στις οποίες η βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο.
Οι δύο πλευρές κρατούν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις. Στην Ουάσιγκτον προβάλλουν ως βασικό εργαλείο για μια μόνιμη λύση το «κούρεμα» των δανείων από την Ευρωζώνη, ενώ σε Βερολίνο και Βρυξέλλες η λέξη «κούρεμα» είναι… απαγορευμένη. Αντιπροτείνουν μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση των δανείων που έχουν χορηγήσει.