Ο Ιερός Χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Μια Σπουδαία Αρχαιολογική Ανακάλυψη στη Βεργίνα
Οι αρχαιολόγοι φαίνεται να βρίσκονται μπροστά σε μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις της Ιστορίας, καθώς πρόσφατα στον Τύμβο ΙΙ στη Βεργίνα, φέρεται να βρέθηκε και ταυτοποιήθηκε ο ιερός χιτώνας του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να αλλάξει τη μέχρι τώρα ιστορική κατανόηση των αντικειμένων που σχετίζονται με τον αρχαίο Μακεδόνα βασιλιά.
Η ομάδα αρχαιολόγων, με επικεφαλής τον ομότιμο καθηγητή στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αντώνιο Μπαρτζιώκα, φέρεται να ταυτοποίησε ένα μωβ βαμβακερό ύφασμα γνωστό ως σάραπης, ένα ένδυμα που φορούσαν οι Πέρσες βασιλείς και το οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος υιοθέτησε μετά την επικράτησή του επί του Δαρείου του 3ου της Περσίας. Το ύφασμα αυτό βρέθηκε στο χρυσό οστεοφυλάκιο του Τύμβου ΙΙ, μαζί με τα λείψανα ενός άνδρα και το διάσημο χρυσό στεφάνι της Βεργίνας με φύλλα και άνθη μυρτιάς από την ελληνιστική περίοδο, που πιστεύεται ότι ανήκε στη Μήδα της Οδησσού, πέμπτη σύζυγο του Φιλίππου Β’.
Οι χημικές και μικροσκοπικές αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι το ύφασμα είναι φτιαγμένο από βαμβάκι, υλικό εξαιρετικά σπάνιο για την εποχή, και ότι ήταν βαμμένο με το βασιλικό μωβ χρώμα, που προερχόταν από θαλάσσια σαλιγκάρια. Ενισχυτικά σε αυτή την ερμηνεία είναι η παρουσία του χουντίτη, ενός λαμπερού λευκού ορυκτού που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Περσία, υποδεικνύοντας την προέλευση του ενδύματος από την Ανατολή.
Η αποκάλυψη αυτή ενισχύει την άποψη ότι πολλά από τα αντικείμενα του Τύμβου ΙΙ συνδέονται με τον Μέγα Αλέξανδρο και όχι με τον βασιλιά Φίλιππο, όπως θεωρείτο έως τώρα. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, ο Τύμβος ΙΙ δεν ανήκει στον Φίλιππο, αλλά στον ετεροθαλή αδελφό και διάδοχό του, τον Φίλιππο τον ΙΙΙ Αριδαίο, ο οποίος κληρονόμησε τα σύμβολα εξουσίας του Αλεξάνδρου μετά τον θάνατό του.
Στα ευρήματα του τάφου περιλαμβάνονται επίσης ένα χρυσό διάδημα, ένα σκήπτρο και το χρυσό στεφάνι μυρτιάς, τα οποία σύμφωνα με ιστορικές πηγές ανήκαν στον Μέγα Αλέξανδρο. Ωστόσο, η ανακάλυψη του μωβ χιτώνα (σαράπιδος), με τη χαρακτηριστική λευκή ρίγα στο στρίφωμα, έχει μεγάλη σημασία, καθώς πρόκειται για ένα σύμβολο εξουσίας στα περσικά ανάκτορα.
Οι αρχαιολόγοι χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές, όπως φασματοσκοπία υπερύθρου με μετασχηματισμό Fourier (FTIR) και αεριοχρωματογραφία/φασματομετρία μάζας, για την ανάλυση του υφάσματος. Τα αποτελέσματα επαλήθευσαν την ύπαρξη βαμβακιού, βασιλικού μωβ χρώματος και χουντίτη, ενισχύοντας τη θεωρία της περσικής επιρροής.
Η ανακάλυψη του χιτωνίου στο Τύμβο ΙΙ της Βεργίνας συνδέεται επίσης με τις απεικονίσεις στο διάζωμα του τάφου. Σε μια σκηνή κυνηγιού, ένας από τους κυνηγούς φορά ένα μωβ χιτώνα με λευκές ρίγες, παρόμοιο με την περιγραφή της σαράπιδος στις ιστορικές πηγές. Αυτή η οπτική αναπαράσταση ενισχύει τη σύνδεση των ευρημάτων με τον Μέγα Αλέξανδρο.
Η εύρεση του χιτωνίου δεν αποτελεί απλώς προσθήκη στον αρχαιολογικό γρίφο της Βεργίνας, αλλά προσφέρει νέα δεδομένα για την περσική επιρροή στο βασίλειο των Μακεδόνων και τον ρόλο της βασιλικής ενδυμασίας. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση των ταφικών εθίμων και της πολιτικής κληρονομιάς της περιόδου.