Χωρίς τον…ξενοδόχο και εν προκειμένω το ενδεχόμενο διπλασιαμού του συντελεστή διανυκτέρευσης κλείνονται μέχρι στιγμής τα τουριστικά πακέτα για Ελλάδα. Παρά το γεγονός πως οι ελληνικοί προορισμοί συνεχίζουν να βρίσκονται μεταξύ των πλέον δημοφιλών για τη χρονιά που έρχεται, όπως δείχνει η ελέλιξη της ζήτησης, το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ παραμένει ανοικτό, με τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του τουρισμού να φοβούνται οτι αν το μέτρο περάσει, τα πακέτα θα γίνουν ακριβότερα, η χώρα θα χάσει σε ανταγωνιστικότητα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες της Μεσογείου και ως εκ τούτου οι απώλειες σε έσοδα και τουρίστες θα είναι καταστροφικές.
Σύμφωνα με έκθεση για τις παγκόσμιες τάσεις στον τουρισμό “World Travel Trends Report” η οποία διενεργήθηκε από την IPK International στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης ITB του Βερολίνου, κατά το πρώτο οκτάμηνο του έτους οι χώρες που βρέθηκαν πρώτες στην κατάταξη με τη μεγαλύτερη αύξηση τουριστών ήταν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Τουρκία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.Την ίδια περίοδο ο αριθμός των διεθνών τουριστικών αφίξεων στην Ευρώπη διαμορφώθηκε στα 413 εκατ., σημειώνοντας αύξηση 4,2%. Νότια και Βόρεια Ευρώπη κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, που ήταν της τάξης του 7%.
Εν τω μεταξύ, όπως δείχνει η έρευνα, τα ταξίδια των Ευρωπαίων στο εξωτερικό αναμένονται να καταγράψουν αύξηση 3%: Τη μεγαλύτερη αύξηση εξερχόμενου τουρισμού προβλέπεται να έχει η Αγγλία (+7%), η Ελβετία, η Πολωνία και η Ρωσία. Ακολουθεί η γερμανική αγορά με αύξηση κοντά στο 2%.
Την ίδια ώρα, η Μύκονος φιγουράρει στην πέμπτη θέση σε μια από τις πλέον γνωστές μηχανέςαναζήτησης παγκοσμίως, τη Skyscanner. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας “Travel Trends: World’s top destinations”, το νησί των Ανέμων είναι το πέμπτο πιο δημοφιλές μετά τη Βραζιλία, τη Νικαράγουα, τη Σεούλ, και την Ταιπέι.
Παρόλα αυτά όμως και ενώ η αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα γίνεται όλο και μεγαλύτερη, το ζήτημα της αύξηση του ΦΠΑ κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τον προγραμματισμό των κρατήσεων, όπως φοβούνται οι ξενοδόχοι. Όπως υπολογίζουν ειδικότερα οι επιχειρηματίες του τουρισμού, η εφαρμογή της αύξησης μπορεί να «κοστίσει» στην Ελλάδα 2,5 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ παράλληλα θα συρρικνώσει τις τουριστικές εισπράξεις κατά 1,5 δισ. ευρώ (από 14 δισ. που ήταν τα φετινά έσοδα).
Τα χειρότερα όμως δεν ήρθαν ακόμη, καθώς οι απώλειες για το 2016, οπότε και θα έχει περάσει η αύξηση τους καταναλωτές, εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη μεγαλύτερες. Οι ξενοδόχοι τονίζουν εξάλλου οτι ο διπλασιασμός του συντελεστή θα οδηγήσει σε αύξηση στην τιμή του πακέτου, διότι η πλειονότητα των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων δεν είναι σε θέση να απορροφήσει το διπλασιασμό του.Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ειδικότερα πως εάν προχωρήσει ο διπλασιασμός του ΦΠΑ, θα υποχρεωθούν οι επιχειρήσεις σε αναδιαπραγμάτευση με τους tour operators, καθιστώντας τον ελληνικό τουρισμό μη ανταγωνιστικό και σπρώχνοντας τη ροή εκατομμυρίων τουριστών στους ανταγωνιστές της Ελλάδας. Και όλα αυτά την ώρα που η ζήτηση για Ελλάδα, όπως πιστοποιούν όλες σχεδόν οι μετρήσεις των tour operators και των μηχανών αναζήτησης, βρίσκονται στο ζενίθ.