22/11/2024

Ο Απόστολος Ε. Παπαφωτίου συμμετείχε στην Εναρκτήρια Διάσκεψη της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου πελάγους (ΕUSAIR) στις Βρυξέλλες

0

Ο Απόστολος Ε. Παπαφωτίου συμμετείχε στην Εναρκτήρια Διάσκεψη της Στρατηγικής της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου πελάγους (ΕUSAIR) στις Βρυξέλλες

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

imageΟ Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου αρμόδιος Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Απόστολος Ε. Παπαφωτίου εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κο. Πέτρο Τατούλη και την Περιφέρεια συμμετείχε, με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κo.Αγγ. Παπαγγελόπουλο, στην Εναρκτήρια Διάσκεψη της Στρατηγικήςτης Μακροπεριφέρειας Αδριατικής και Ιονίου πελάγους (ΕUSAIR), η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες, στις 18 Νοεμβρίου 2014.

Το Συνέδριο διοργανώθηκε από την Ιταλική Προεδρία του Συμβουλίουτης Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κοινού με τηνΠρωτοβουλία της ΕUSAIR (την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους) και την Περιφέρεια Marche (Ιταλία).

Παρευρέθησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών ή οι αναπληρωτές αυτών των 8 χωρών που αποτελούν την Μακροπεριφέρεια, επίτροποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υψηλόβαθμων θέσεων, περιφερειάρχες, εκπρόσωποι περιφερειών, δήμαρχοι, πρόεδροι και μέλη διοικήσεων, αιρετά μέλη συμβουλίων, αξιωματούχοι, επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και άλλοι φορείς.

Η Στρατηγική της ΕΕ για την Αδριατική και το Ιόνιο καλύπτει οκτώ (8) χώρες:
Τέσσερις (4) χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία) και
Τέσσερις (4) χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία).
Η θεματολογία ήταν πλούσια με εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις, αναλύσεις και ενδιαφέρουσες εισηγήσειςτων ομιλητών. Πραγματοποιήθηκε τεχνική συνεδρία που απευθυνόταν στους βασικούς φορείς υλοποίησης, τις εθνικές και περιφερειακές αρχές, που είναι αρμόδιες για την EUSAIR, για τη διαχείριση των κονδυλίων της Ε.Ε., για τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε. των περιφερειακών οργανισμών και φορέων.

Παράλληλα υπήρξε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαχείριση της αρχιτεκτονικής της Στρατηγικής, μέσω της οποίας οι συμμετέχουσες χώρες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να έχουν όσον το δυνατό καλύτερα αποτελέσματα.

Τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι η συμμετοχή της Ε.Ε. διευκολύνει μια διατομεακή προσέγγιση που συνάδει με τις διάφορες πολιτικές της Ε.Ε.. Υπάρχουν συνέργειες μεταξύ των πολιτικών και των προγραμμάτων που διεξάγονται σήμερα στην περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους. Βοηθάει και προωθεί την ευθυγράμμιση και την κινητοποίηση των ταμείων και των προγραμμάτων που διατίθενται ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της Στρατηγικής.

Οι τομείς ενδιαφέροντος της Μακροπεριφερειακής προσέγγισης είναι οι εξής:
Γαλάζια ανάπτυξη, με στόχο την ανάπτυξη της καινοτόμου θαλάσσιας και ναυτιλιακής ανάπτυξης με την προώθηση της απασχόλησης και επιχειρηματικών ευκαιριών στη Γαλάζια οικονομία.
Σύνδεση της Περιφέρειας, με στόχο τη βελτίωση της διασύνδεσης στον τομέα των μεταφορών και της ενέργειας.
Η ποιότητα του περιβάλλοντος, με έμφαση στη παράκτια και θαλάσσια βιοποικιλότητα και τη ρύπανση της θάλασσας.
Βιώσιμο Τουρισμό, με στόχο την ανάπτυξη του πλήρους δυναμικού της Περιφέρειας σε θέματα καινοτόμων ποιοτικού τουρισμού, την τόνωση των επιχειρήσεων και τη δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας.
Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου Απόστολος Παπαφωτίου στην ομιλία του ανέφερε πως η EUSAIR είναι ένας σημαντικός παράγοντας αναγνώρισης, συμφιλίωσης και κοινών στόχων, μεταξύ των εδαφών της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους που εξασφαλίζουν τη συνέχεια της κεντρικής με τη νότια Ευρώπη.

Ο καλύτερος συντονισμός και η πολυεπίπεδη συνεργασία μεταξύτων χωρών και των εν λόγω περιοχών είναι αναγκαία για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών. Το μέλλον της Μακροπεριφέρειας που βασίζεται στη Στρατηγική της Ε.Ε. για την περιοχήτης Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR) είναι ένας λειτουργικός χώρος και αποτελεί μια καινοτόμο λειτουργία της εδαφικής συνεργασίας μεταξύ των περιφερειών και των εθνών, με κοινό στόχο τη συνοχή, την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη.

Από τη Στρατηγική αυτή επωφελούνται οι εθνικές, οι περιφερειακές και οι τοπικές διοικήσεις, τα πανεπιστήμια, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι διεθνείς επενδυτές και πάνω απ ‘όλα, οι πολίτες που ζουν στην περιοχή. Η νέα Στρατηγική ενισχύεται επιπλέονκαι από την εμπειρία των άλλων δύο τρεχόντων Μακρο-περιφερειακών Στρατηγικών (Στρατηγικήτης Ε.Ε. για την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας & για την περιοχή του Δούναβη).

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και στην έντονη και δυναμική παρουσία που έχει στον ευρωπαϊκό χώρο, συμμετέχει ενεργά και με κύριο ρόλο στις εξελίξεις που διεξάγονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής, βασιζόμενη σε πνεύμα συνεργασίας, αλληλεγγύης και γνώσης των προβλημάτων. Προωθεί σχεδιασμούς και προγράμματα που εντάσσονται στη Στρατηγική της Μακροπεριφέρειας προγραμματίζοντας την υλοποίηση αυτών

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *