«Δεν είναι στη λογική μας να βουλιάζουμε πλοία με μικρά παιδιά και ανυπεράσπιστους ανθρώπους» – Προειδοποίησε ότι στην Τουρκία 2.000.000 πρόσφυγες περιμένουν να περάσουν στην Ελλάδα -Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «παίζει την κολοκυθιά» με την Κομισιόν για τα 500 εκατ. ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια
Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα πρόβλημα που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό και επέμεινε στην ανάδειξη αυτής της πραγματικότητας. Ως αιτία του προβλήματος ανέδειξε τις επεμβάσεις της Δύσης στις διενέξεις στις αραβικές χώρες, ενώ επισήμανε ότι οι Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ συμπεριέλαβαν την Ελλάδα και την Ιταλία στα κείμενα συμπερασμάτων τους, προκειμένου να υπάρξει συνδρομή και ενίσχυση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.
Τόνισε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να γίνεται «αλά καρτ» και να αφορά μόνο στις χώρες υποδοχής, όπως επιδιώκουν ορισμένα «όψιμα», όπως τα χαρακτήρισε, μέλη της ΕΕ.
Όσον αφορά στις αποφάσεις της κυβερνητικής σύσκεψης, τόνισε ότι θα υπάρξει συντονισμός όλων των αρμόδιων υπουργείων, υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και την αρμόδια υπουργό, Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη να χρησιμοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από τις Συνόδους Κορυφής, στη γραμμή της ομαλής ένταξης των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία.
Ακόμη, επανέλαβε ότι θα υπάρξουν όλες οι πρωτοβουλίες για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, τόσο σε επίπεδο κυβερνήσεων όσο και λαών της Ευρώπης.
Ο ίδιος εξήγγειλε τη χρησιμοποίηση όλων των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και την αξιοποίηση του εθελοντισμού και της κοινωνικής προσφοράς, προκειμένου να γίνει σωστή διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Ακόμη, μίλησε για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών από το Πεδίον του Άρεως στο Βοτανικό, εξηγώντας ότι οι καθυστερήσεις οφείλονται στον εντοπισμό του κατάλληλου χώρου για τη διαμονή τους, αλλά και σε τεχνικές εργασίες από τη ΔΕΗ κ.ά. Στο σημείο αυτό, ευχαρίστηκε τόσο το Δήμο Αθηναίων όσο και την Περιφέρεια Αττικής, αλλά και τους εθελοντές, για την προσφορά τους.
Το πρόβλημα αυτό μας υπερβαίνει, τόνισε, παρατηρώντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, που βιώνει ταυτόχρονα και μια ανθρωπιστική κρίση, καλώντας την ΕΕ να επιδείξει αλληλεγγύη. Εμείς, είπε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να βοηθήσουμε από το υστέρημά μας αυτούς τους ανθρώπους.
Τόνισε ακόμη ότι οι χώρες υποδοχής δεν μπορούν να γίνουν αποθήκες ανθρώπινων ψυχών, αλλά και η Μεσόγειος δεν μπορεί να είναι υγρός τάφος για τους πρόσφυγες. Δεν είναι στη λογική μας να βουλιάζουμε πλοία με μικρά παιδιά και ανυπεράσπιστους ανθρώπους, είπε επίσης, χαρακτηριστικά, ο κ. Τσίπρας.
«Κάποιοι έσπειραν ανέμους και εμείς καλούμαστε να υερίσουμε θύελλες» τόνισε, ενώ επικαλέστηκε το DNA του ελληνικού λαού που, όπως είπε, έχει στο αίμα του την προσφυγιά.
Είπε ακόμη ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης, όπως επιχειρήθηκε, τόνισε, όταν η αύξηση των μεταναστευτικών ροών συνδέθηκε με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία στην Ελλάδα.
«Θα φανεί αν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγιο»
«Το θέμα της μετανάστευσης είναι εξαιρετικά κρίσιμο θέμα για όλη την Ευρώπη και όχι μόνο για εμάς» είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπαίνοντας στο υπουργείο Εσωτερικών για τη σύσκεψη που αφορά στη ροή προσφύγων το τελευταίο διάστημα.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «θα φανεί εάν η αλληλεγγύη είναι ευχολόγιο και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση».
«Η Ελλάδα είναι σύνορο της Ευρώπης και δέχεται ροές τεράστιες και δη προσφυγικές. Θα φανει πόσο υπάρχει προοπτική για την ευρώπη της αλληλεγγυής ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα συνορά του» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Έκανε επίσης λόγο για «συννενόηση με Τουρκία γιατι δεχόμαστε 2.000.000 πρόσφυγες».
Τέλος έκανε λόγο για τις δυσκολίες που υπάρχουν στη διαχείριση του φαινομένου: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση. Οι μεταναστευτικές ροές υπερβαίνουν τις δυνατότητες κρατικής υποδομής. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά χρειαζόμαστε την άμεση ανταποκριση της ΕΕ».
Στη σύσκεψη μετέχουν ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.