Ο Αλβανός Πρωθυπουργός υποστηρίζει πως η Αθήνα οφείλει σε Αλβανό τη σωτηρία της Ακρόπολης
Επίθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών εξαπέλυσε ο Αλβανός πρωθυπουργός για το θέμα της κατεδάφισης σπιτιών στη Χιμάρα. “Η Αθήνα οφείλει την ιστορία της στον αλβανόφωνο πληθυσμό της. Η Χιμάρα αναγνωρίζεται ως Αλβανική”, αναφέρει
Σε υψηλούς τόνους απαντά μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών για τις κατεδαφίσεις των 19 σπιτιών, που ανήκουν σε οικογένειες της Ελληνικής Μειονότητας.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός παραθέτει μια γκραβούρα που απεικονίζει την Ακρόπολη, την οποία συνοδεύει μ’ ένα κείμενο που εξηγεί πως η Αθήνα οφείλει πολλά στους Αλβανούς, καθώς το σημαντικότερο μνημείο της και η ιστορία της διασώθηκε χάρη στην παρέμβαση του αρχιεπισκόπου Γεώργιου Δουσμάνη και των Αρβανιτών.
Παράλληλα, επικαλείται τους ισχυρισμούς του Ευγένιου Ρίζου – Ραγκαβής, το 1925, ότι “ακόμη και σήμερα ο γηγενής πληθυσμός είναι κυρίως Αλβανικός” σημειώνοντας ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν κάνει την Αθήνα Αλβανική. Τέλος, τονίζει πως ο ελληνόφωνος λαός της Χιμάρας χαρακτηρίζεται από τις διεθνείς συμβάσεις ως απλά Αλβανικός.
Αναλυτικά, η ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού αναφέρει:
“Αυτή η γκραβούρα της παλιάς Αθήνας το 1670 (η πόλη στην οποία, όπως έγραφε ακόμα και 1925 ο Έλληνας φαναριώτης πρίγκιπας Ευγένιος Ρίζος – Ραγκαβής, ο γηγενής πληθυσμός είναι ακόμη και σήμερα κυρίως αλβανικός) μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων, πως αν η Ακρόπολη στέκεται ακόμα για τη δόξα της ανθρωπότητας και του πολιτισμού, αυτό οφείλεται στο κουράγιο και το όραμα του Αλβανού αρχιεπισκόπου της Αθήνας, Γεωργίου Δουσμάνη, o οποίος το 1686, διαπραγματεύτηκε με τον Ενετικό στόλο του Φραγκίσκου Μοροζίνι του βενετικού στόλου, ώστε να μην γίνει βομβαρδισμός της πόλης από το λιμάνι του Φαλήρου, παρόλο που εκεί υπήρχε τουρκική φρουρά.
Μια τέτοια ιστορία μιας πόλης που κάποτε ήταν σύμφωνα με τα αυθεντικά στοιχεία και τους ιστορικούς, κυρίως αλβανόφωνοι, δεν την κάνει απολύτως μια αλβανική πόλη, αν και η Αθήνα οφείλει κάτι στους Αλβανούς στην εξαιρετική της ιστορία. Και ακριβώς έτσι, αν η Χιμάρα βίωσε το ελληνικό αρχιπέλαγος και με την ελληνική γλώσσα ως “κοινή διάλεκτο” της Ανατολής, μέσω των θαλάσσιων ανταλλαγών, σε στενή και γόνιμη συνύπαρξη, δεν την καθιστά απολύτως μια ελληνική επαρχία, μάλιστα ο πληθυσμός της σε όλες τις διεθνείς συμβάσεις, για να μην μιλήσουμε για την ιστορία, χαρακτηρίζεται απλά ως Αλβανικός.”