22/11/2024

Ομιλία Χρ. Δήμα στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών [Video]

0

«Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες και αποκλειστικές ευθύνες για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος» τόνισε ο βουλευτής Χρίστος Δήμας στη Βουλή, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης που υπέβαλε η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. για την αναγκαιότητα και τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Στην ομιλία του, ο Χρίστος Δήμας τόνισε ότι η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εξαιτίας της υποτιθέμενης «περήφανης» διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κόστισε στον προϋπολογισμό και στους Έλληνες φορολογούμενους πάνω από 5 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί με τις εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ για δύο έτη. Παράλληλα, έθεσε το ερώτημα των επιπτώσεων στις θέσεις εργασίας και στους εργαζομένους των τραπεζών από τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή στην ομιλία του ο κ. Δήμας καταλόγισε ευθύνες στον υπουργό οικονομικών ότι γνώριζε το εναλλακτικό σχέδιο του κ. Βαρουφάκη για υποκλοπή των ΑΦΜ των φορολογουμένων και παρόλαυτα δεν αντέδρασε. Όσον αφορά, την αποτιμώμενη πλέον αξία των τραπεζικών μετοχών, ο βουλευτής Κορινθίας υπογράμμισε πως αυτή έχασε το 85% μέσα σε ένα χρόνο ενώ η ανακεφαλαιοποίηση οδήγησε σε αφελληνισμό των ελληνικών τραπεζών και σε παράδοση των «κόκκινων δανείων» των πολιτών και των επιχειρήσεων σε ξένα χέρια.

«Εσείς όμως προτιμήσατε την υποτιθέμενη «σκληρή και περήφανη διαπραγμάτευση» και την ανεύθυνη διακυβέρνηση παίζοντας όμως με τις τύχες της χώρας και των πολιτών και επιβαρύνοντας αφόρητα την νέα γενιά και όλες τις παραγωγικές τάξεις. Αυτά πληρώνουμε τώρα και όσο μένετε στην διακυβέρνηση της χώρας τα προβλήματα μόνο διογκώνονται», ανέφερε κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Δήμας.

Ακολουθεί η ομιλία του Χρίστου Δήμα:

Για ποιο λόγο χρειάστηκε νέα ανακεφαλαιοποίηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Όλοι θυμόμαστε την περίφημη υποτιθέμενη «σκληρή και περήφανη διαπραγμάτευση» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Η ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εντός του 2015 είναι ένα από τα αποτελέσματα της. Θα επικαλεστώ και εγώ την Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ιουλίου του 2015 που λέει ότι η ανάγκη προήλθε «από την αβεβαιότητα των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών της Ελληνικής κυβέρνησης το τελευταίο εξάμηνο», δηλαδή του πρώτου εξαμήνου του 2015. Και την Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2014-15 που υποστηρίζει ότι το πρώτο τρίμηνο του 2015 «η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών παρέμενε σε ικανοποιητικά επίπεδα.»

Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω ένα χαρακτηριστικό δείγμα από την προσέγγιση της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου στην διαπραγμάτευση.

Κύριε Υπουργέ, θα θυμάστε το περίφημο σχέδιο Β υποθέτω; Το σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Πως; Χακάροντας – υποκλέπτοντας δηλαδή- μέσω παιδικού φίλου του Υπουργού Οικονομικών που είχε διοριστεί Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, τα ΑΦΜ κάθε φορολογούμενου, από τις υπηρεσίες του δικού του Υπουργείου. Πείτε μου έναν Πρωθυπουργό που θα άκουγε τον Υπουργό Οικονομικών του, να υποστηρίζει αυτά τα πράγματα, και δεν θα τον απέλυε την ίδια στιγμή; Η απάντηση είναι εύκολη. Μόνο ο κ. Τσίπρας.

Πλέον είναι πασιφανές πως ο κ. Τσίπρας -για επτά μήνες- και πίστευε και ήθελε να εφαρμόσει το σχέδιο του κυρίου Βαρουφάκη, για αυτό άλλωστε τον κρατούσε και στο Υπουργείο Οικονομικών. Δεν πιστεύω κ. Υπουργέ ότι εσείς, ως μέλος της κυβέρνησης εκείνο το διάστημα, αλλά και μετέπειτα ως Συντονιστής της Ομάδας Διαπραγμάτευσης δεν γνωρίζατε αυτό το σχέδιο. Εντύπωση μου κάνει όμως ότι δεν είχατε εκφράσει ποτέ τις αντιρρήσεις σας στο σχέδιο Β. Στην πραγματικότητα και εσείς, κ. Τσακαλώτο, το υπηρετούσατε.

Συνεπώς η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες και αποκλειστικές ευθύνες για την ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης. Ας πάμε όμως τώρα στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης αυτής καθαυτής, δηλαδή στην δεύτερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διότι και εκεί υπάρχουν πολύ σημαντικές ευθύνες.

Πρώτον, η κρατική συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ανήλθε περίπου στα 5 δις. Εσείς πανηγυρίζετε επειδή είναι μόνο 5 δις. Εμείς όμως σας υπενθυμίζουμε πως με την ανευθυνότητα σας μας οδηγήσατε στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης φορτώνοντας στις πλάτες του Έλληνα φορολογούμενου, στον προϋπολογισμό και στο δημόσιο χρέος επιπλέον 5 δις. Ξέρετε τι είναι 5 δις κ. Υπουργέ; Είναι πάνω από δύο χρονιές οι συνολικές εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ.

Δεύτερον, καταφέρατε με την ανευθυνότητα σας σχεδόν να εκμηδενίσετε την αξία του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας λόγω της κατάρρευσης της αξίας των τραπεζικών μετοχών και της δραστικής μείωσης των ποσοστών συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό πως στα τέλη του 2014 η κεφαλαιοποίηση της συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου, μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ήταν σχεδόν στα 15 δις Ευρώ. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα απώλεσαν πάνω από το 85% της αξίας των μετοχών. Τα συμπεράσματα δικά σας. Αλήθεια κύριε Υπουργέ σε τι οφείλετε αυτή η κατάρρευση της αξίας της συμμετοχής του Ελληνικού δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα; Έχει μήπως ευθύνη η κυβέρνηση; Περιμένουμε απάντηση.

Τρίτον, παραδώσατε τον έλεγχο των Ελληνικών τραπεζών σε ξένους ιδιώτες επενδυτές κυρίως σε hedge funds. Θυμάμαι τον Πρωθυπουργό να λέει πως δεν θα παραδώσετε τα κόκκινα δάνεια στα επιθετικά ξένα hedge funds. Κάνετε ακριβώς το αντίθετο. Ακόμα και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου αφήνατε να εννοηθεί πως θα κουρευτούν τα δάνεια, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ραγδαία ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Τέταρτον, καταφέρατε και να αφελληνίσετε τις τράπεζες αλλά και να τις δώσετε σε πολύ χαμηλό τίμημα, μόλις 5 δις. Δεν είναι μόνο η πολύ μικρότερη συμμετοχή του Ελληνικού δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο, αλλά προξενεί εντύπωση πως αποκλείσατε από την διαδικασία τους Έλληνες μικροεπενδυτές στις 3 από τις 4 περιπτώσεις συστημικών τραπεζών.

Πέμπτο και τελευταίο σημείο, θα ήθελα κ. Υπουργέ, να μας επιβεβαιώσετε ή να μας διαψεύσετε το εξής: Στο πλαίσιο της νέας ανακεφαλαιοποίησης έγινε μία συμφωνία για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και το 2015 και το 2016 θα έχουμε ύφεση υπάρχει η πληροφορία πως μέχρι το τέλος του 2017 θα απολύσετε περίπου 4300 τραπεζικούς υπαλλήλους και ότι θα κλείσετε εκατοντάδες καταστήματα τραπεζών. Μπορείτε σας παρακαλώ να μας το επιβεβαιώσετε ή να μας το διαψεύσετε; Θα προχωρήσετε στις απολύσεις;

Κλείνοντας, μόνο θλίψη προκαλεί το γεγονός ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί: και το τρίτο μνημόνιο, και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τα capital controls και η υπερφορολόγηση. Εσείς όμως προτιμήσατε την υποτιθέμενη «σκληρή και περήφανη διαπραγμάτευση» και την ανεύθυνη διακυβέρνηση παίζοντας όμως με τις τύχες της χώρας και των πολιτών και επιβαρύνοντας αφόρητα την νέα γενιά και όλες τις παραγωγικές τάξεις. Αυτά πληρώνουμε τώρα και όσο μένετε στην διακυβέρνηση της χώρας τα προβλήματα μόνο διογκώνονται.

Μη νομίζετε όμως ότι η συζήτηση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλείνει εδώ σήμερα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *