Οι πρώτες επιμειξίες μεταξύ των Homo sapiens (των προγόνων μας) και των Νεάντερταλ έγιναν πριν από 50 έως 60 χιλιάδες χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση DNA από σύγχρονο άνθρωπο, ηλικίας 45 χιλιάδων ετών, την οποία πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα στη Γερμανία. Τα συμπεράσματα της ανάλυσης ανατρέπουν τους υπολογισμούς για το πότε διαχωρίστηκαν άνθρωποι και πίθηκοι, αλλά και για τον χρόνο της εξόδου του ανθρώπου από την Αφρική.
Το DNA που έγινε αντικείμενο ανάλυσης, προέρχεται από μηριαίο οστό που ανακαλύφθηκε στη δυτική Σιβηρία, κοντά στον ποταμό Ιρτίς, το 2008. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το οστό προέχρονταν από άνδρα κυνηγό/συλλέκτη, και έχει ηλικία 45 χιλιάδων ετών. Αυτό, το καθιστά το αρχαιότερο ολοκληρωμένο DNA που έχει αναλύθεί μέχρι σήμερα.
Η αλληλούχιση του γονιδιώματος πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον -κατά πολλούς- κορυφαίο παλαιογενετιστή στον κόσμο, καθηγητή Σβάντε Πάαμπο, του Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ (Λειψία, Γερμανία), και έδειξε ότι το πρώτο σεξ μεταξύ των “ξαδέρφων” Homo sapiens και Νεάντερταλ έγινε πριν απόλ, περίπου, 50 έως 60 χιλιάδες χρόνια.
Στην ουσία, η νέα δουλειά, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature, συγκεκριμενοποίησαν ακόμα περισσότερο το χρονικό διάστημα που οι ειδικοί είχαν ορίσει ως την πιθανότερη στιγμή που τα DNA των προγόνων μας και των Νεάντερταλ, αντάλλαξαν υλικό. Συγκεκριμένα,οι έως τώρα εκτιμήσεις έδειχναν το διάστημα μεταξύ 37 και 86 χιλιάδων χρόνων πριν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δρ Πάαμπο ήταν ο πρώτος που αποκωδικοποίησε πλήρως το γονιδίωμα των Νεάντερταλ, καθώς και ότι από το 2010 έχει δείξει, με δικές του μελέτες, πως όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι, εκτός από τους κατοίκους της υποσαχάριας Αφρικής, έχουμε στο DNA μας γενετικό υλικό και από Νεάντερταλ – γεγονός που αποδίδεται στις αρχαίες επιμειξίες.
Είναι, ακόμη, ο ίδιος επιστήμονας που προσδιόρισε το ποσοστό του DNA μας που προέρχεται από τους Νεάντερταλ, γύρω στο 2% – με το νούμερο να είναι λίγο μεγαλύτερο στους Ασιάτες σε σχέση με τους Ευρωπαίους.
Πέραν της ιστορικής οριοθέτησης της στιγμής που τα γενετικά υλικά Homo sapiens και Νεάντερταλ “συναντήθηκαν”, η νέα έρευνα υποστηρίζει και τη θεωρία πως οι πρόγονοί μας μετανάστευσαν από την Αφρική, πριν από περίπου 60.000 χρόνια (όπου ζούσαν για 100 – 150 χιλιάδες χρόνια πριν από αυτή την ημερομηνία), και από εκεί, στη συνέχεια, εξαπλώθηκαν σε Ευρώπη και Ασία. Φαίνεται, δηλαδή, ότι δεν ισχύουν προηγούμενες εκτιμήσεις για έξοδο από την Αφρική πριν από 100.000 χρόνια.
Επιπλέον, ο Σβάντε Πάαμπο, υποστηρίζει ότι η νέα ανάλυση παρέχει μια νέα εκτίμηση για τον ρυθμό με τον οποίο μεταλλάσσεται διαχρονικά το ανθρώπινο DNA, και ότι αυτός ο ρυθμός είναι πιο αργός από ό,τι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν, με βάση την μελέτη απολιθωμάτων – χωρίς, βέβαια, να μπορεί να εξαχθεί 100% σίγουρο συμπέρασμα, καθότι ο ρυθμός των γενετικών μεταλλάξεων ενδέχεται να μεταβάλλεται στο πέρασμα των αιώνων.
Πάντως, αν ο νέος υπολογισμός είναι σωστός, τότε η δουλειά της ομάδας του Πάαμπο έρχεται να ανατρέψει μία ακόμα θεωρία. Συγκεκριμένα, με βάση τη νέα ανάλυση, φαίνεται ότι ο διαχωρισμός των πρώτων ανθρώπων από τους πιθήκους έλαβε χώρα πριν από 10 έως 11 εκατομμύρια χρόνια και όχι πριν από 5 έως 6 εκατομμύρια, όπως υποστηρίζει η κρατούσα θεωρία σήμερα.
Νέες αναλύσεις αναμένεται να ρίξουν, στο μέλλον, περισσότερο φως στο θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό τους επιστήμονες ανά τον πλανήτη.
Σχετικά: