Το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία θεωρούνται οι πλέον διεφθαρμένες χώρες του κόσμου, ενώ η Δανία και η Νέα Ζηλανδία είναι οι λιγότερο διεφθαρμένες, και η Eλλάδα κατατάσσεται στην 94η θέση, σύμφωνα με τον ετήσιο Δείκτη Αντίληψης για την Διαφθορά (Corruption Perceptions Index, CPI) της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια, που δημοσιεύεται σήμερα Τρίτη.
Η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει κάθε χρόνο τον δείκτη αντίληψης της διαφθοράς στις τάξεις των πολιτικών κομμάτων, της αστυνομίας, του δικαστικού συστήματος και των δημοσίων υπηρεσιών σε όλες τις χώρες. Η οργάνωση χαρακτηρίζει το φαινόμενο της διαφθοράς μια μάστιγα η οποία υπονομεύει την ανάπτυξη και τις προσπάθειες καταπολέμησης της φτώχειας.
«Η διαφθορά πλήττει τους πιο φτωχούς», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους ερευνητές της ΜΚΟ αυτής, ο Φιν Χάινριχ.
«Αυτό που αναδεικνύεται από την κατάταξη αυτή είναι το εξής: Οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι οι πιο φτωχές και, σε αυτές, είναι οι λιγότερο ευκατάστατοι που υποφέρουν περισσότερο. Αυτές οι χώρες δεν θα βγουν ποτέ από τη φτώχεια εάν δεν καταπολεμήσουν το φαινόμενο της διαφθοράς» προσέθεσε ο ερευνητής.
Μεταξύ των χωρών που έχουν χάσει τις περισσότερες θέσεις στην κατάταξη για το 2013 βρίσκεται η Συρία, η οποία σπαράσσεται από τον εμφύλιο πόλεμο, όπως και η Λιβύη και το Μάλι, δύο χώρες οι οποίες βρίσκονται στην αρπάγη μειζόνων ένοπλων συρράξεων τα τελευταία χρόνια.
«Η διαφθορά συνοδεύει πολύ συχνά το ξέσπασμα ενός πολέμου σε μια χώρα, όπως μπορείτε να το διαπιστώσετε στις περιπτώσεις της Λιβύης και της Συρίας, δύο χωρών όπου έχει καταγραφεί η μέγιστη επιδείνωση της διαφθοράς» προσέθεσε ο κ. Χάινριχ.
«Εάν ρίξετε μια ματιά στις χώρες που βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, θα βρείτε επίσης τη Σομαλία. Πρόκειται για χώρες όπου οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν λειτουργούν με αποτελεσματικό τρόπο και οι πολίτες χρειάζεται να στραφούν σε κάθε είδους μέσο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, να τραφούν και να επιβιώσουν».
Το Αφγανιστάν, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποχωρήσουν τον επόμενο χρόνο αφού παρέμειναν εκεί για πάνω από μία δεκαετία, «δεν έχουμε παρατηρήσει ενδείξεις απτής προόδου» πρόσθεσε ο ίδιος ερευνητής.
Οι πιο διεφθαρμένες χώρες είναι οι πιο φτωχές
Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης βρίσκεται και η Βόρεια Κορέα, «ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που παραμένει εντελώς απομονωμένο», όπου οι αντιφρονούντες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αφηγήθηκαν ότι η πείνα επιδεινώνει περισσότερο τη διαφθορά, «καθώς έχει ανάγκη κανείς να γνωρίζει κάποιον διεφθαρμένο στις τάξεις του κόμματος για να επιβιώσει».
Μεταξύ των χωρών «όπου η κατάσταση έχει βελτιωθεί περισσότερο», παρά το ότι ξεκίνησαν από πολύ χαμηλά, είναι η Μιανμάρ, όπου η στρατιωτική χούντα που βρίσκεται στην εξουσία έχει αρχίσει μια διαδικασία εκδημοκρατισμού. Η χώρα αυτή, η οποία είδε τις επενδύσεις να αυξάνονται, έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τους κανόνες διαφάνειας.
«Είναι ο μοναδικός τρόπος ο οποίος επιτρέπει στις χώρες να αποφύγουν αυτό που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “κατάρα των (φυσικών) πόρων”, δηλαδή το γεγονός ότι οι πόροι είναι διαθέσιμοι μόνο σε μια πολύ μικρή ελίτ» τόνισε ο Χάινριχ. «Αυτό ισχύει κυρίως για την περίπτωση της Νιγηρίας και άλλων χωρών που καταγράφουν υψηλά έσοδα χάρη στον πετρελαϊκό τους πλούτο».
«Όλες οι χώρες απειλούνται από τη διαφθορά, σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, ακόμη κι αν πρόκειται για την έκδοση μιας τοπικής άδειας όπως και για την εφαρμογή των νόμων και των κανόνων» επισημαίνει η Καναδή Ιγκέτ Λαμπέλ, η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.
Η οργάνωση τονίζει ότι είναι αδύνατον να μετρηθεί επακριβώς η διαφθορά καθεαυτή, καθώς είναι παράνομη και συγκαλυμμένη.
Για να μπορέσει να καταρτίσει τον Δείκτη, η Διεθνής Διαφάνεια συγκεντρώνει απόψεις και εκτιμήσεις ειδικών για το ζήτημα αυτό στις τάξεις διεθνών οργανισμών όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Αφρικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, το γερμανικό Ίδρυμα Bertelsmann κ.ά.
Κατατάσσει τις χώρες σε μια κλίμακα από το 0 έως το 100. Η χώρα που λαμβάνει «μηδέν» είναι εκείνη που θεωρείται η πλέον διεφθαρμένη.
Η κατάταξη αυτή «σκιαγραφεί μια ανησυχητική εικόνα», εκτιμά η μη κυβερνητική οργάνωση. «Πάρα το γεγονός ότι μια ομάδα χωρών επιτυγχάνει ένα καλό αποτέλεσμα, καμία δεν φθάνει την τελειότητα. Και περισσότερα από τα δύο τρίτα των χωρών έχουν λιγότερο από 50» επισημαίνει η ΜΚΟ.
Οι 3 χειρότεροι «μαθητές», το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα και η Σομαλία συγκεντρώνουν μόλις 8 βαθμούς, τη στιγμή που οι δύο καλύτεροι, η Δανία και η Νέα Ζηλανδία, έχουν 91 βαθμούς, σημειώνει η Διεθνής Διαφάνεια.
Στο τέλος της κατάταξης, δηλαδή μεταξύ 10 και 19, βρίσκονται το Ιράκ, η Συρία, η Λιβύη, το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν, το Τσαντ, η Ισημερινή Γουινέα, η Γουινέα-Μπισάου, η Αϊτή, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και η Υεμένη.
Στις πρώτες θέσεις, με 80 ως 89 βαθμούς, κατατάσσονται η Δανία, η Νέα Ζηλανδία, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ολλανδία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Φινλανδία.
Πηγή: skai.gr