22/11/2024

Οι καλές πράξεις κάνουν καλό σε αυτόν που τις κάνει!

0

Το γνωρίζετε και από τις προσωπικές σας εμπειρίες: όταν κάνατε ένα καλό σ’ έναν άνθρωπο βιώσατε ένα αίσθημα ευεργετικής πληρότητας, ικανοποίησης και ηρεμίας.

Σήμερα αυτό έχει αποδειχτεί και επιστημονικά: οι καλές πράξεις στην καθημερινή ζωή είναι ένα από τα πιο σίγουρα βήματα προς μια ευτυχισμένη και υγιή ζωή.

Μάθετε το γιατί…

1. Η φιλανθρωπία ευνοεί τη μακροζωία!

Σαράντα διεθνείς μελέτες που ανακοινώθηκαν μέσα στο 2013 έδειξαν ότι ο εθελοντισμός μπορεί να προσθέσει χρόνια στη ζωή μας, ενώ τα στοιχεία δείχνουν μείωση της θνησιμότητας των φιλάνθρωπων έως και 22%.

Πόσο χρόνο θα πρέπει να διαθέσετε; Σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι που αφιέρωσαν 100 ή περισσότερες ώρες ετησίως στις φιλανθρωπίες είχαν 28% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με τους λιγότερο φιλάνθρωπους ομολόγους τους…

Βέβαια δεν χρειάζεται να είσαι ηλικιωμένος για να ωφεληθείς από την φιλανθρωπία. Μελέτη του δικτύου JAMA Pediatrics διαπίστωσε ότι οι μαθητές γυμνασίου είχαν πτώση στα επίπεδα χοληστερόλης τους όταν προσφέρθηκαν να βοηθούν με τη σχολική εργασία τους τα μικρότερα παιδιά μία φορά την εβδομάδα για δύο μήνες.

2. Προσφέρει μεγαλύτερη ευτυχία

Όταν βοηθάτε τους ηλικιωμένους, προσφέρετε αίμα ως εθελοντής ή ακόμα και εργάζεστε αφιλοκερδώς για κάποια φιλανθρωπική οργάνωση, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου σας προκαλεί την έκκριση της ντοπαμίνης, ουσίας που προκαλεί αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν το «φτιάξιμο» του φιλάνθρωπου, και εμείς ονομάζουμε ευτυχία και πληρότητα.

Στην πράξη, μια μελέτη διαπίστωσε ότι όσοι συμπλήρωσαν πέντε μικρές πράξεις καλοσύνης (όπως το να βοηθήσουν ένα φίλο, να επισκεφτούν ένα συγγενή ή να γράψουν ένα ευχαριστήριο σημείωμα) μία ημέρα την εβδομάδα για έξι εβδομάδες, ένιωθαν ευτυχία και πληρότητα για αρκετό καιρό μετά.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι υπάρχει ένα όριο προσφοράς που πρέπει να επιτευχθεί πριν να έχει αντίκτυπο», λέει μία από τις ερευνήτριες, η καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας Riverside, Sonja Lyubomirsky. “Κάθε δράση έχει σωρευτικό αποτέλεσμα. Όσο πιο ωραία πράγματα κάνετε, τόσο περισσότερο οι άνθρωποι θα ανταποκριθούν θετικά προς εσάς και τόσο καλύτερα θα νιώσετε”καταλήγει.

3. Βοηθάει στην καλύτερη διαχείριση του πόνου

Μια σχετική μελέτη έδειξε ότι οι πάσχοντες από χρόνιο πόνο που βοήθησαν άλλους με παρόμοιο πρόβλημα αισθάνθηκαν οι ίδιοι λιγότερη δυσφορία. Όταν μάλιστα τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν το μέγεθος του πόνου τους σε μια κλίμακα από το 0 έως το 10, η μέση βαθμολογία που έδωσαν έδειξε αισθητή μείωση. Η βαθμολογία τους «έπεσε» από το 6 που ήταν αρχικά, κάτω του 4 δείχνοντας σημαντική βελτίωση.

“Οι άνθρωποι που ζουν με χρόνιο πόνο έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται αβοήθητοι και απελπισμένοι, όμως αναγνωρίζοντας τη θετική επίδραση που είχαν σε άλλους που είναι στην ίδια κατάσταση τους έδωσε την αίσθηση του σκοπού», λέει ένας από τους ερευνητές ο Paul Arnstein , PhD , κλινικός νοσηλευτής εξειδικευμένος στην ανακούφιση του πόνου στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης . «Αυτό τους φόρτωσε με δύναμη ώστε να βρουν τρόπους για τη διαχείριση της δικής τους δυσφορίας» καταλήγει.

Αυτό το είδος του εθελοντισμού μπορεί όντως να βοηθήσει: Μελέτη του ιατρικού περιοδικού «Social Science & Medicine» απέδειξε ότι τα άτομα που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας και προσφέρουν εθελοντικά στήριξη σε άλλους πάσχοντες από την ίδια νόσο ήταν λιγότερο επιρρεπείς στην κατάθλιψη και το άγχος.

4. Ρίχνει την αρτηριακή πίεση!

Μια μελέτη του 2013 του περιοδικού «Psychology and Aging» έδειξε ότι οι ενήλικες άνω των 50 ετών που αφιέρωναν στον εθελοντισμό τουλάχιστον 200 ώρες σε όλη τη διάρκεια του περασμένου χρόνου (περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα) είχαν 40% λιγότερες πιθανότητες από ό, τι οι μη φιλάνθρωποι να αναπτύξουν υπέρταση τέσσερα χρόνια αργότερα.

Παρότι οι ερευνητές δεν κατανοούν πλήρως τον μηχανισμό με τν οποίο η ανιδιοτέλεια και ο αλτρουϊσμός έχουν τόσο σημαντική επίδραση στην πίεση του αίματος, πιστεύουν ωστόσο ότι η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης συνδέεται με την μείωση του στρες.

“Καθώς περνούν τα χρόνια η κοινωνική δικτύωσή μας συρρικνώνεται», λέει η επικεφαλής των ερευνητών Rodlescia Sneed. “Ο εθελοντισμός μπορεί να προσφέρει μια ευκαιρία για τη δημιουργία περισσότερων νέων κοινωνικών δεσμών με άτομα που νοιάζονται για μας και εκτός των άλλων μας παρακινούν να προσέχουμε τον εαυτό μας”.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *