Οι παθητικοί καπνιστές δεν απαλλάχθηκαν από τον κίνδυνο με την έλευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου, προειδοποιεί ο Κωνσταντίνος Σιούτας του πανεπιστημίου Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.
Η συνολική έκθεση σε επικίνδυνες ουσίες όσων βρίσκονται κοντά σε έναν καπνιστή να έχει μειωθεί κατά 10 φορές με την μετάβασή του από το «παραδοσιακό» κάπνισμα στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η βελτίωση όσον αφορά οργανικές καρκινογόνες ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρτογονάνθρακες, που πρακτικά έχουν σχεδόν εξαφανιστεί με τη νέα τεχνολογία.
Νέες έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι και οι συσκευές αυτές εκλύουν επικίνδυνα σωματίδια κυρίως τοξικών μετάλλων, τα οποία είναι ιδιαίτερα επιβλαβή για τους παθητικούς καπνιστές.
Το ηλεκτρονικό τσιγάρο εκλύει «καπνό» που περιέχει χρώμιο, κάτι που δεν συμβαίνει στα παραδοσιακά τσιγάρα.
Επίσης, στον «καπνό» του εντοπίζεται νικέλιο, σε επίπεδα τέσσερις φορές πάνω από τον κανονικό καπνό του τσιγάρου, όπως και μόλυβδος και ψευδάργυρος, αν και σε μικρότερες συγκεντρώσεις.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι συνολικά τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δείχνουν λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα, αλλά η αυξημένη συγκέντρωση τοξικών μετάλλων όπως το νικέλιο και το χρώμιο εγείρουν ανησυχίες», σημειώνει ο κ.Κωνσταντίνος Σιούτας, καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια και εκ των συντακτών της έρευνας.
Ο ίδιος μαζί με συνεργάτες του από το ιταλικό Ιδρυμα Ογκολογίας στο Μιλάνο, ξεκίνησαν την συγκεκριμένη έρευνα με στόχο την ποσοτικοποίηση του επιπέδου έκθεσης σε επικίνδυνες ουσίες και μέταλλα για τους παθητικούς καπνιστές του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
«Τα σωματίδια μετάλλων πιθανώς προέρχονται από τις ίδιες τις συσκευές -κάτι που ανοίγει προοπτικές για καθορισμό αυστηρότερων ποιοτικών προδιαγραφών στην κατασκευή τους, για να μειωθεί η ποσότητα μετάλλων στον καπνό», σημείωσε από την πλευρά του ο Αριάν Σαφάρι.
Πηγή: USC