16/09/2024

Οι Αγιοι Θεόδωροι βασικός κόμβος υποστήριξης ΗΠΑ και Ισραήλ

0

Ο λιμένας των Αγίων Θεοδώρων και τα τοπικά διυλιστήρια αναδεικνύονται σε κεντρικό σημείο υποστήριξης για τον ανεφοδιασμό των ΗΠΑ και του Ισραήλ με καύσιμα, αποτελώντας ένα ακόμη παράδειγμα της πολύπλευρης εμπλοκής της Ελλάδας στην ευρύτερη γεωπολιτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό αντικατοπτρίζει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων να ενισχύσουν τη θέση τους στο πλαίσιο του ευρωατλαντικού καταμερισμού, επιδιώκοντας καλύτερες αποδόσεις από τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τις εμπορικές οδούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ναυλομεσίτες αναζητούν, κατόπιν εντολής του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, ειδικών προδιαγραφών τάνκερ που θα μπορεί να μεταφέρει τουλάχιστον 235.000 βαρέλια καυσίμου τύπου JA1 (για αεροσκάφη). Το πλοίο προβλέπεται να φορτώσει στον λιμένα των Αγίων Θεοδώρων, ενώ σημειώνεται ότι είναι η δεύτερη παραγγελία αυτού του είδους μέσα σε λίγες μέρες. Προηγήθηκε αναζήτηση για τάνκερ ικανό να μεταφέρει 310.000 βαρέλια του ίδιου καυσίμου, με αναχώρηση από τον ίδιο λιμένα και προορισμό το Mesaieed στο Κατάρ, όπου πιθανόν ανεφοδιάζονται οι αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή του Περσικού.

Παράλληλα, επιβεβαιώνεται ο ρόλος των Αγίων Θεοδώρων και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά στον ανεφοδιασμό της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, καθώς δεξαμενόπλοια της αμερικανικής ναυτιλιακής εταιρείας Overseas Shipholding Group (OSG) Ship Management έδεσαν στα λιμάνια αυτά. Τα πλοία αυτά συμμετέχουν στο πρόγραμμα ανεφοδιασμού με καύσιμα της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας, στο πλαίσιο συμφωνίας ΗΠΑ και Ισραήλ. Συγκεκριμένα, το “Overseas Sun Coast” αγκυροβόλησε στους Αγίους Θεοδώρους και το “Overseas Santorini” στη Σαλαμίνα.

Τα δύο αυτά δεξαμενόπλοια είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα ασφάλειας δεξαμενόπλοιων (TSP) των ΗΠΑ, το οποίο ναυλώνει πλοία με αμερικανική σημαία για στρατιωτικές ανάγκες σε περιπτώσεις πολέμου ή έκτακτης ανάγκης. Το “Overseas Sun Coast” πραγματοποίησε δρομολόγια στη Μεσόγειο κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, με στάσεις στην Ελλάδα. Αναχώρησε από τους Αγίους Θεοδώρους στις 3 Ιουλίου για τη Ρότα της Ισπανίας, όπου βρίσκεται ναύσταθμος των ΗΠΑ, ενώ στις 16 Ιουλίου έδεσε στη Σούδα. Το πλοίο επέστρεψε στους Αγίους Θεοδώρους για να επαναλάβει το ταξίδι προς τη Ρότα και στη συνέχεια να φτάσει στο γαλλικό λιμάνι της Lavera. Στις 7 Αυγούστου αναχώρησε από εκεί και έφτασε ξανά στους Αγίους Θεοδώρους πριν κατευθυνθεί προς την Ανατολική Μεσόγειο, πλέοντας νότια της Κρήτης.

Επιπλέον, το δεξαμενόπλοιο “Overseas Santorini” και το πετρελαιοφόρο “Stena Polaris”, που μισθώνονται κατά καιρούς από τους Αμερικανούς, παραμένουν αρόδο στη Σαλαμίνα, περιμένοντας οδηγίες. Το “Stena Polaris” έχει φορτώσει στο παρελθόν από τα διυλιστήρια στους Αγίους Θεοδώρους και έχει σταθμεύσει στη Σούδα.

Σημειώνεται ότι στο λιμάνι των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται το Oil Terminal της Motor Oil Hellas, η οποία αποτελεί σταθερό προμηθευτή καυσίμων για την Υπηρεσία Εφοδιασμού Άμυνας του αμερικανικού Πενταγώνου. Σύμφωνα με αμερικανικά κρατικά στοιχεία, η Motor Oil έχει συνάψει συμβόλαια ύψους 429 εκατ. δολαρίων με το Πεντάγωνο τους τελευταίους 12 μήνες, ενώ από το 2008 η συνολική αξία των συμβολαίων ξεπερνά τα 5,5 δισ. δολάρια.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *