εκδηλώσουν υπέρταση αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Διαπιστώσαμε πως ο κίνδυνος υπέρτασης μειώνεται κατά 25% σε όσους καθημερινά τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάινες Κοχάρ, από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconcess, στη Βοστώνη.
Τα ευρήματα της μελέτης, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (ΑΗΑ) στην Ατλάντα, βασίσθηκαν σε 13.368 εθελοντές, τους οποίους παρακολούθησαν επί περισσότερα από 16 χρόνια οι ερευνητές.
Οι 7.267 από αυτούς ανέπτυξαν στην πορεία της μελέτης υπέρταση, η οποία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.
Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι άντρες έτρωγαν δημητριακά για πρωινό μία φορά την εβδομάδα είχαν κατά 8% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν ποτέ δημητριακά.
Όσοι τα κατανάλωναν 2 έως 6 φορές την εβδομάδα, διέτρεχαν 16% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης και όσοι τα έτρωγαν καθημερινά είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες υπέρτασης.
Οι αντίστοιχες μειώσεις, πάντως, σε όσους ήταν καπνιστές, διέθεταν περιττά κιλά και δεν τρέφονταν υγιεινά ήταν 12% για όσους έτρωγαν δημητριακά 2-6 φορές την εβδομάδα και 19% για όσους τα κατανάλωναν καθημερινά.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να επηρεάζουν με αρκετούς μηχανισμούς την αρτηριακή πίεση. Κατ’ αρχήν, είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, που μπορεί να χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία, ρυθμίζοντας έτσι καλύτερα την αρτηριακή πίεση.
Οι φυτικές ίνες τους, εξάλλου, συμβάλλουν στην ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου, λιπίδων και ινσουλίνης στο αίμα, με αποτέλεσμα την ελάττωση της αρτηριακής πίεσης.
Επιπλέον, η κατανάλωσή τους έχει συσχετιστεί με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής (λ.χ. λιγότερα λίπη και αλάτι) που επίσης μπορεί να επηρεάζει ευνοϊκά την πίεση.Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη είναι ανεξάρτητη (δεν χρηματοδοτήθηκε από κάποια εταιρεία παρασκευής δημητριακών).
Πηγή: tanea.gr