01/07/2024

Νίκος Σταυρέλης: Απολογισμός έργου τελευταίου διμήνου

0

Απολογισμός έργου τελευταίου διμήνου

Συνέντευξη τύπου παρέθεσε την Παρασκευή 31 Μαΐου στα τοπικά μέσα ο Δήμαρχος Κορινθίων Νίκος Σταυρέλης και προχώρησε σε απολογισμό των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το τελευταίο δίμηνο.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής θέματα:

Προχωράμε στην επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας. Ήδη λήφθηκε η σχετική απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής. Αναμένουμε έως και 18 μήνες για να προσλάβουμε τους πρώτους 12 δημοτικούς αστυνόμους μέσω ΑΣΕΠ. Αν και από το 2015 έχει γίνει νόμος που επιτρέπει την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας, ο Δήμος μας καθυστέρησε τα προηγούμενα χρόνια και δεν τροποποίησε τον ΟΕΥ και δεν έδωσε αιτήματα πρόσληψης με αποτέλεσμα να μην δικαιούμαστε κανένα από τα 2000 άτομα που θα προσληφθούν το προσεχές διάστημαγια τους υπόλοιπους δήμους της Χώρας.
Ιδρύσαμε ΚΕΠ στο Ισόγειο του Δημαρχείου για την καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών.
Προχωράμε σε Αδελφοποιήσεις με πόλεις του εξωτερικού. Γκαλατίνα της Νότιας Ιταλίας, μια πόλη με έντονο το ελληνικό στοιχείο. Ακολουθούν άλλες δύο πόλεις από την Ουγγαρία και την Αρμενία έπειτα από ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι αντίστοιχοι Πρέσβεις των χωρών αυτών σε σχετικές συναντήσεις με το Δήμαρχο Κορινθίων.
Συστήσαμε νέο μονομετοχικό Αναπτυξιακό Οργανισμό με την επωνυμία ΠΕΡΙΑΝΔΡΟΣ. Εγκρίθηκε από την Αποκεντρωμένη και προσεχώς καταβάλλεται το μετοχικό κεφάλαιο 300.000 €.
Κανονιστική κοινόχρηστων χώρων που αφορά όλο τον Δήμο. Εγκρίνεται την προσεχή Δευτέρα από το Δημοτικό Συμβούλιο. Έπειτα και από τη μείωση 50% των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, ο Δήμαρχος για τη νέα κανονιστική δήλωσε χαρακτηριστικά «πάμε όλοι μαζί».
Πραγματοποιήθηκαν 4 σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες άφησαν το δικό τους ξεχωριστό αποτύπωμα:

30 καρναβαλικές και αποκριάτικες εκδηλώσεις σε όλο τον Δήμο.

Τιμητική διάκριση Δασοπυροσβεστών και των αεροπόρων της 355 Μοίρας Πυροσβεστικών Αεροσκαφών που καταπολεμούν κάθε χρόνο τις πυρκαγιές στη Σολυγεία και στη Τενέα και μας βοηθούν εποικοδομητικά στην προστασία του περιβάλλοντος.

– Άφιξη και διανυκτέρευση της Ολυμπιακής Φλόγας, γεγονός που διαφήμισε την πόλη μας σε όλο τον κόσμο.  

– Διοργάνωση του 2ου Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, με συμμετοχές από πόλεις που υπήρξαν αποικίες Κορίνθου από την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ιταλία και της Αλβανία. Υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας για τη δημιουργία δικτύου πόλεων.

Παραχωρήσαμε όλους τους χώρους του Δήμου σε πολιτιστικούς, αθλητικούς και συλλόγους πυροπροστασίας με ισονομία, δικαιοσύνη και πλήρη διαφάνεια.
Εγκρίναμε για δεύτερη φορά την μείωση των τελών ύδρευσης έως και 50%, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.
Μειώσαμε σχεδόν  50% τα τροφεία των παιδικών σταθμών του Δήμου μας με πλήρηαπαλλαγή για τις τρίτεκνες – πολύτεκνες και μονογονοεϊκές οικογένειες με εισόδημα έως 30.000,00.
Καταβάλλουμε προσπάθειες λειτουργίας τριών νέων παιδικών σταθμών. Στο Σοφικό, στα Αθίκια και στον Άγιο Γεώργιο (που ουσιαστικά είναι μετεγκατάσταση από κτίριο που μίσθωνε ο Δήμος στην Αρχιεπισκόπου Μακαρίου).
Προχωρήσαμε πολύ έγκαιρα στην αυξημένη επιχορήγηση (50%) σε συλλόγους πυροπροστασίας και δασοπροστασίας για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου μας. Ήδη μερικοί σύλλογοι εκταμίευσαν τα σχετικά ποσά.
Οι επιχορηγήσεις των αθλητικών και των πολιτιστικών σωματείων θα είναι αυξημένες στο μέτρο του δυνατού και θα εγκριθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο περίπου 15 Ιουλίου, ώστε να μπορούν οι σύλλογοι να κάνουν έγκαιρα τον προγραμματισμό των δράσεων τους.
Στο κομμάτι της καθαριότητας και συγκεκριμένα των ογκωδών, παρότι 8 μήνες δεν υπήρχε σύμβαση, βελτιώθηκε η κατάσταση.Επιπρόσθετα η Υπηρεσία της καθαριότητας θα μεταφερθεί άμεσα στον χώρο του Στρατοπέδου, που έχει παραχωρηθεί στον Δήμο.
Τηρείται η δέσμευση του Δημάρχου για τρείς πάγιες προκαταβολές στους Προέδρους των Δημοτικών Κοινοτήτων. Ήδη καταβλήθηκε η πρώτη και μερικοί Πρόεδροι που την απερρόφησαν είναι στη φάση εκταμίευσης της δεύτερης.
Όσον αφορά το Λιμενικό Ταμείο, εγκρίθηκε η τροποποίηση του Masterplan που ουσιαστικά μεγάλο μέρος της χερσαίας ζώνης  δίδεται στο Δήμο. Έως τις 20 Ιουνίου θα γίνει σχετική ανακοίνωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατασκευή και την λειτουργία μαρίνας. Ήδη υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες.
Υπογράψαμε τρεις συμβάσεις για τα αποχετευτικά έργα του Σαρωνικού προϋπολογισμού 18.100.000 € και τις προσεχείς ημέρες αρχίζει η έναρξη των εργασιών των σημαντικών αυτών περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών έργων.
Προχωρά το Ολιστικό Σχέδιο Διαχείρισης Νερών προϋπολογισμού 50.000.000,00 που αφορά αποχέτευση λυμάτων, αποχέτευση ομβρίων, ύδρευση και άρδευση. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται το αποχετευτικό Τενέας ( ΚλένιαΧιλιομόδι – Άγιος Βασίλειος), Αθικίων, Κόρφου, Σοφικού και Ξυλοκέριζας Εξαμιλίων.
Αξιοποίηση του νερού του βιολογικού για άρδευση. Έως 10 Ιουνίου ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός μίσθωσης μηχανημάτων στον Βιολογικό και αμέσως διανέμεται το νερό για άρδευση σε Κόρινθο και Εξαμίλια.
Αποχέτευση λυμάτων Άσσου – Λεχαίου με Δήμο Βέλου Βόχας προϋπολογισμού 50.000.000,00€. Τα 10.000.000,00€ αφορούν αναβάθμιση βιολογικού Κορίνθου – Λουτρακίου. Ο διαγωνισμός είναι στη φάση αναμονής απόφασης επί των ενστάσεων των δύο συμμετεχουσών εταιρειών.
Μεγαλοοφειλέτες ΔΕΥΑΚ. Θα γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες και νομικές ενέργειες για την είσπραξή ποσού 12.000.000,00€. Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος «δεν γίνεται να πληρώνουν όλοι οι μικροί και μεσαίοι καταναλωτές και να υπάρχουν μεγαλοοφειλέτες. Είναι άδικο και άνισο». Ήδη έγιναν οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες για τους πρώτους 22 μεγαλοοφειλέτες για ποσά άνω των 25.000 €. Θα ακολουθήσουν και για τους υπόλοιπους.
Συνεχίζεται η τοποθέτηση των ψηφιακών υδρομέτρων.
Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα, με τις αναγκαίες σημειακές τροποποιήσεις, για το Πολιτιστικό Κέντρο Μικρασιατικής Μνήμης το οποίο θα είναι διώροφο και με υπόγειο.
Ειδικό 3θέσιο Νηπιαγωγείο στην οδό Μ. Αλεξάνδρου. Γίνονται οι απαραίτητες σημειακές τροποποιήσεις του σχεδίου και ζητήσαμε την παραχώρηση του οικοπέδου από τον ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ). Το κτίριο θα κατασκευαστεί με δαπάνες του Βαρδινογιάνειου Ιδρύματος.
Προχωράμε σε Σημειακές τροποποιήσεις των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων στη Ράχη Λεχαίου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το Πνευματικό Κέντρο Λεχαίου και στο Χιλιομόδιστο δημοτικό οικόπεδο δίπλα στο Δημαρχείο Τενέας, οπου πρόκειται να κατασκευαστεί το Πνευματικό Κέντρο Χιλιομοδίου. Και τα δύο σημεία είναι χαρακτηρισμένα αδικαιολόγητα ως πράσινα.
Προχωρούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Σολυγείας και Σαρωνικού. Ακολουθεί το ειδικό πολεοδομικό σχέδιο του πρώην καποδιστριακού Δήμου Κορινθίων, της Δημοτικής Ενότητας Τενέας και Άσσου – Λεχαίου. Μπαίνει σε σειρά όλος ο Δήμος Κορινθίων με έκδοση Προεδρικού Διατάγματος μέχρι το τέλος του 2025.
Εγκρίνεται από το Δημοτικό Συμβούλιο η Κυκλοφοριακή Μελέτη της Αρχαίας Κορίνθου. Εκπονείται κυκλοφοριακή μελέτη στην Κόρινθοκαι αρχίζει η διαβούλευση.
Δημοτική Αγορά. Ολοκληρώθηκε η στατική μελέτη. Σύντομα εκπονείται η προμελέτη. Βρέθηκε χρηματοδότηση 2.000.000 € από το πρόγραμμα ΒΑΑ. Μέχρι τέλος του έτους θα έχει δημοπρατηθεί, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά.
Ξεκινά στις επόμενες δέκα ημέρες το Open Mall. Εγκρίθηκε από τη Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το έργο ξεκινά πρώτα από την οδό Ερμού. Έπειτα θα ακολουθήσει η οδός Πυλαρινού.
Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικού Θεάτρου «Θωμάς Θωμαΐδης» ποσού 566.000,00€. Αναμένουμε την έγκριση της χρηματοδότησης και δημοπρατούμε το έργο. Το Φθινόπωρο θα έχουμε εργολάβο αν όλα πάνε καλά.
Άρχισε η Ψηφιοποίηση όλων των φακέλων της Πολεοδομίας μέσα σε τρείς μήνες και ακολουθούν οι φάκελοι του Προσωπικού του Δήμου.
Δημοπρατείται με 4.100.000,00€ η Οδοποιία Δήμου Κορινθίων, για δύο έτη. Αφορά ασφαλτοστρώσεις σε όλο το Δήμο για δύο χιλιόμετρα περίπου κάθε χωριό.
Έτοιμοι οι τρείς αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί (Διαμόρφωση των 3 εισόδων της πόλης, Ανάπλαση παραλίας Καλάμια, Ανάδειξη Κέντρου Πόλης Κορίνθου). Αναμένουμε έγκριση την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο. Θα είναι η πρώτη γενναία ανάπλαση στα Καλάμια από την κατασκευή του παραλιακού μετώπου με πρώτη χρηματοδότηση 3.000.000 €.
Υποβάλλουμε αίτημα Χρηματοδότησης1.000.000,00€ στο Υπουργείο Μετανάστευσης για το έργο αποχέτευσης ομβρίων Αγίας Άννης, κατασκευής χώρου στάθμευσης σχεδίου Μπαθαρίστρας και πλατείας στη συμβολή των οδών Αγίας Άννης – Ανδρούτσου.
Πεζοδρόμια 2.800.000,00€. Άρχισε η υλοποίηση του έργου σε συνδυασμό με την υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ.
Ανάπλαση Σιδηροδρομικού Σταθμού. Προχωρά η υλοποίηση του έργου με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς πλέον.
Δημοτικό Σχολείο Αρχαίας Κορίνθου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αποτέλεσμα.
Προχωρά η κατασκευή της Πλατείας στην Κλένια.
Ανάθεση εκπόνησης μελέτης για Αθλητικό Κέντρο Καλλιθέας. Θα κατασκευαστεί ένα γήπεδο ποδοσφαίρου και τέσσερα ή έξι γήπεδα τέννις. Το υπόλοιπο θα γίνει χώρος πρασίνου και πάρκο αναψυχής.
Ολοκληρώνεται η μελέτη για τοποθέτηση έτοιμου φυσικού χλοοτάπητα στο Δημοτικό Στάδιο Κορίνθου αλλά και στον βοηθητικό χώρο. Επίσης ολοκληρώνεται η μελέτη για την τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στα γήπεδα Ξυλοκέριζας και Αθικίων. Το 2025 ακολουθούν τα γήπεδα Άσσου, Αρχαίας Κορίνθου με τεχνητό χλοοτάπητα και Χιλιομοδίου με φυσικό.
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *