27/09/2024

Μπράβο στην Ιταλία που επαναφέρει το νόμο του Μουσολίνι για την διαγωγή των μαθητών

0

Η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι επαναφέρει έναν νόμο που είχε θεσπιστεί πριν από έναν αιώνα επί Μουσολίνι, με στόχο την αποκατάσταση της πειθαρχίας και του σεβασμού στα σχολεία. Η νομοθεσία αυτή αναφέρεται κυρίως στην επιθετικότητα κατά των εκπαιδευτικών, που αποτελεί αυξανόμενο πρόβλημα.

Μέσα στο νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από την ιταλική Βουλή, εισάγεται η βαθμολόγηση της συμπεριφοράς των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια, όπως και επί εποχής Μουσολίνι το 1924. Οι μαθητές που θα λαμβάνουν λιγότερο από 5 στα 10 στον βαθμό διαγωγής, θα αναγκάζονται να επαναλάβουν τη χρονιά, ανεξαρτήτως των ακαδημαϊκών τους επιδόσεων. Στα λύκεια, όσοι παίρνουν 6 στα 10 θα υποβάλλονται σε τεστ πολιτικής αγωγής.

Ακόμη, οι βαθμοί διαγωγής θα επηρεάζουν και την τελική αξιολόγηση των μαθητών στις maturità, τις απολυτήριες εξετάσεις των τελειοφοίτων. Επιπλέον, επιβάλλονται πρόστιμα από 500 έως 10.000 ευρώ για βίαιες πράξεις εναντίον του σχολικού προσωπικού.

Ο υπουργός Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, τόνισε ότι η αξιολόγηση της διαγωγής «ενισχύει την ατομική ευθύνη και προάγει τον σεβασμό προς τους άλλους και τα δημόσια αγαθά, ενώ αποκαθιστά την εξουσία των εκπαιδευτικών». Η ένωση διευθυντών σχολείων της Ιταλίας, ANP, υποστήριξε το μέτρο.

Σύμφωνα με τον Guardian, τα περιστατικά βίας κατά των εκπαιδευτικών έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2024 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι καθηγητές χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη, ενώ σε άλλες επιθέσεις συμμετείχαν και γονείς μαθητών. Συχνές είναι και οι συγκρούσεις σχετικά με τη χρήση κινητών στις αίθουσες.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *