Με νέα συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών τις αμέσως επόμενες ημέρες θα επιδιώξει ο Αντώνης Σαμαράς να ξεφύγει ο κυβερνητικός συνασπισμός από την τρικυμία της ΕΡΤ. Με φόντο το λουκέτο στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, πάντως, οι τρεις εταίροι επιδόθηκαν χθες σε επικίνδυνες ακροβασίες, οι οποίες στα κομματικά επιτελεία αναγνωρίζουν ότι μπορεί να φέρουν κοντά ένα «ατύχημα» που οδηγεί σε πρόωρες κάλπες.
Το νέο ραντεβού, το οποίο αποτέλεσε και βασικό αίτημα χθες των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, θα οριστικοποιηθεί σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει μαζί τους σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν ωστόσο ότι «ο διάλογος, τον οποίο πάντοτε επιδιώκει ο κ. Σαμαράς, δεν μπορεί να αφορά την επαναλειτουργία της ΕΡΤ».
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΚΤΟΝΩΣΗ. Με την άμεση επιστροφή των εταίρων στο ίδιο τραπέζι εκτιμάται ότι ο κ. Σαμαράς στέλνει μήνυμα πως δεν είναι διατεθειμένος να τεντώσει το σκοινί και να χρεωθεί πολιτικά μια μεγάλη ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό. Η κίνηση του Πρωθυπουργού ακολουθεί εν πολλοίς και τους χαμηλούς τόνους στους οποίους κινήθηκαν οι κ.κ. Βενιζέλος και Κουβέλης μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους χθες το απόγευμα που δρομολογεί τη συγκρότηση ενός μετώπου από τους δύο εταίρους.
Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ να επιμείνουν στο αίτημα για εξυγίανση της ΕΡΤ εν λειτουργία, καθώς και η διαφοροποίηση των δύο κομμάτων στη Βουλή με την καταψήφιση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών.
Σε ένα ιδιότυπο πινγκ – πονγκ μεταξύ των εταίρων, το Μαξίμου ανοίγει την πόρτα του διαλόγου σχεδόν για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κυβερνητικό συνασπισμό, πλην της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ. Οπως ανέφεραν χθες το βράδυ στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, στη νέα συνάντηση με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη μπορεί να συζητηθεί το πλαίσιο λειτουργίας του νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ακόμη και τα θέματα της κυβερνητικής λειτουργίας και των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά όχι το κλείσιμο της ΕΡΤ που είναι «οριστικό και αμετάκλητο».
Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ή να μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης την ψηφοφορία για το νομοσχέδιο ίδρυσης του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, από τη στιγμή που θα καταγραφεί σοβαρός κίνδυνος διαταραχής στη Βουλή της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, στο τρίγωνο Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου επικρατούν ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ το ενδεχόμενο μιας μείζονος κυβερνητικής κρίσης που θα καταλήξει σε πρόωρες εκλογές έχει πλέον κεντρική θέση στις συζητήσεις των στελεχών και των τριών κομμάτων.
ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Τις κάλπες μπροστά σε ένα κυβερνητικό αδιέξοδο άλλωστε έδειξε χθες και ο Πρωθυπουργός, αντιδρώντας σε επικρίσεις περί αντιδημοκρατικού λουκέτου στην ΕΡΤ. Η κριτική διατυπώθηκε από την πλευρά της γραμματέως της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων Μπερναντέτ Σενγκόλ, η οποία επισκέφθηκε χθες το Μαξίμου συνοδευόμενη από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ και αντιπρόεδρο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γιάννη Παναγόπουλο.
«Τις αναταράξεις τις διαπίστωσα μόλις προσγειώθηκα στην Αθήνα, με την αυταρχική και αντιδημοκρατική κίνηση για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση», σχολίασε η βελγίδα συνδικαλίστρια. Η αντίδραση του Πρωθυπουργού ήταν έντονη. «Δεν θεωρώ την απόφαση αντιδημοκρατική. Αλλά εάν υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που τη θεωρούν, τότε υπάρχει και ο δρόμος των εκλογών», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς με προφανή στόχο να καταγραφεί η αντίδρασή του και από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ.
Η εκλογολογία έχει φουντώσει, εξάλλου, και στην αντιπολίτευση ενώ εκρηκτικό είναι πλέον το κλίμα και στη Βουλή, με τους βουλευτές ακόμη και του κυβερνητικού συνασπισμού να ανταλλάσσουν βολές για αναμέτρηση στις κάλπες. Ενδεικτικά, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία νομιμοποιεί το λουκέτο στην ΕΡΤ, «αν θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία να παραμείνει αρραγής», όπως είπε, ενώ ο εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης αντιμετώπισε την προοπτική μιας πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της αντιπολίτευσης με την προειδοποίηση «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα…».
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ. Με στόχο να ελέγξει τους κραδασμούς από το κλείσιμο της ΕΡΤ, η κυβέρνηση προωθεί αμέσως στη Βουλή το σχέδιο σύστασης νέου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, ενώ ο κ. Σαμαράς προβάλλει πλέον τη «μεταρρυθμιστική εικόνα» της κυβέρνησης και επεκτείνει τον πόλεμο κατά των συνδικαλιστών της ΕΡΤ προς όλα τα συνδικάτα, προαναγγέλλοντας συγκρούσεις και σε άλλους οργανισμούς. Χθες το βράδυ, μάλιστα, πέταξε το «γάντι» στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, αλλά και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ψευδοπροοδευτικότητα» που επιδιώκει να παραμείνει η χώρα καθηλωμένη, όπως είπε.
Πηγή: tanea.gr