Φυσικά, τα κοτόπουλα δεν μπορούν να μετρήσουν όπως οι άνθρωποι (από όσο ξέρουμε τουλάχιστον), όμως, όπως έδειξαν τα πειράματα, μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε έναν μικρότερο αριθμό αντικειμένων στα αριστερά και σε έναν μεγαλύτερο αριθμό αντικειμένων στα δεξιά.
Είναι η πρώτη φορά που μια έρευνα δείχνει, ότι η νοητική γραμμή των αριθμών (η φανταστική ταξινόμησή τους από τα αριστερά προς τα δεξιά) δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο των ανθρώπων, αλλά υπάρχει και σε άλλα ζώα, άρα πιθανότατα έχει βαθιές εξελικτικές ρίζες.
Όπως είπε η επικεφαλής της έρευνας, δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί τα κοτόπουλα έχουν αυτή την συμπεριφορά και αν όντως, με τον τρόπο τους, διαθέτουν και εκείνα ένα είδος νοητικής γραμμής μέτρησης, όμως δρουν σα να έχουν.
Στους ανθρώπους, ήδη από την ηλικία των επτά μηνών τα μωρά δείχνουν σαφή προτίμηση στην ταξινόμηση αντικειμένων από τα αριστερά προς τα δεξιά. Αντιθέτως, οι ενήλικοι αντιδρούν ταχύτερα στους μεγάλους αριθμούς με το δεξί χέρι τους και στους μικρούς αριθμούς με το αριστερό.
Όμως αυτό δε συμβαίνει στους αραβόφωνους, οι οποίοι μαθαίνουν να διαβάζουν αντίστροφα, από τα δεξιά προς τα αριστερά. Η νοητική κατάταξη των αριθμών από τα αριστερά προς τα δεξιά είναι έμφυτη ή αποτελεί επιρροή του περιβάλλοντος; Ερώτημα που προκαλεί μέχρι και σήμερα διαφωνίες στους επιστήμονες.
Η νέα μελέτη ενισχύει την πρώτη άποψη, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ότι το πολιτισμικό περιβάλλον (π.χ. η γλώσσα) μπορεί να παίξει το δικό του ρόλο. Σύμφωνα με την Ρόσα Ρουγκάνι, η από αριστερά προς τα δεξιά κατεύθυνση των αριθμών εμφανίστηκε πολύ πριν εξελιχτεί ο άνθρωπος και πιθανώς σχετίζεται με τη φυσική διάταξη του εγκεφάλου των ζώων καθώς και των ανθρώπων, ο οποίος δεν είναι συμμετρικός.
Πηγή: skai.gr