16/09/2024

Μεγάλη έξαρση κόβιντ το καλοκαίρι του 2024 – αυτά είναι τα συμπτώματα

0

Η έξαρση του κορωνοϊού στην Ελλάδα έχει γίνει αισθητή τις τελευταίες εβδομάδες, με τα κρούσματα να παρουσιάζουν αυξητική τάση. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο EPTnews, ανέφερε ότι αναμένεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «τις επόμενες εβδομάδες θα παρατηρηθεί σημαντική αύξηση των κρουσμάτων».

Ο κ. Βασιλακόπουλος εξήγησε ότι ο κορωνοϊός δεν αποτελεί πλέον πανδημία, καθώς έχει μεταβεί σε ενδημική φάση. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσά μας με περιόδους έξαρσης και ύφεσης. «Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε μία από αυτές τις εξάρσεις», επισήμανε.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ της προηγούμενης εβδομάδας, καταγράφηκαν στη χώρα 21 θάνατοι από κορωνοϊό και 575 εισαγωγές στα νοσοκομεία. Παράλληλα, παρατηρήθηκε αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα, ενδεικτικό της διασποράς του ιού. Την ίδια περίοδο πέρυσι, τα αντίστοιχα νούμερα ήταν μικρότερα. Ωστόσο, ο κ. Βασιλακόπουλος τόνισε ότι «δεν πρέπει να συγκρίνουμε ακριβώς τα ίδια χρονικά διαστήματα, καθώς οι εξάρσεις του κορωνοϊού μπορεί να μην συμβαίνουν την ίδια εποχή κάθε χρόνο».

Ο καθηγητής αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του εμβολιασμού, επισημαίνοντας ότι φέτος έγιναν 3 εκατομμύρια εμβολιασμοί για τη γρίπη, ενώ από τη γρίπη καταγράφηκαν 71 θάνατοι. Αντίθετα, από τον κορωνοϊό, την ίδια χρονική περίοδο, καταγράφηκαν πάνω από 1.300 θάνατοι, με τον αριθμό των εμβολιασμών για τον COVID να είναι λιγότερος από το ένα δέκατο αυτών της γρίπης.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι «στην ιατρική, το πιο σημαντικό εργαλείο που διαθέτουμε είναι η πρόληψη».

Τα συμπτώματα του κορωνοϊού από τον ΕΟΔΥ

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, ξηρό βήχα και κόπωση. Κάποιοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν πονόλαιμο, πόνο στις αρθρώσεις και τους μυς, καθώς και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα συνήθως είναι ήπια, και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς να χρειαστούν ειδική θεραπεία.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *