Κλείνουμε τα σχολεία για το Μπαϊράμι, λίγες μέρες μετά την 25η Μαρτίου! Παράδοξο ή ελληνική πραγματικότητα;

Κλειστά σχολεία για το Μπαϊράμι – Παράδοξο ή απλώς… ελληνική πραγματικότητα;
Μόλις λίγες ημέρες μετά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, όπου τιμούμε την Επανάσταση ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία, έρχεται η απόφαση του Δημάρχου Μύκης να κλείσουν τα σχολεία για τον εορτασμό του Μπαϊραμιού. Έτσι, οι μαθητές θα απολαύσουν ένα ανέλπιστο τετραήμερο, καθώς Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025 και Τρίτη 1 Απριλίου 2025 τα σχολεία της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Μύκης θα παραμείνουν κλειστά λόγω της θρησκευτικής γιορτής των μουσουλμάνων.
Η απόφαση αυτή αφορά όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας σε Μύκη και Κένταυρο. Έτσι, με τη συγκυρία της αργίας να πέφτει αρχές εβδομάδας, οι μαθητές επωφελούνται από ένα τετραήμερο διάλειμμα, καθώς συνδυάζεται με το σαββατοκύριακο που προηγείται.
Το Μπαϊράμι και η αναστολή μαθημάτων
Το Μπαϊράμι, γνωστό και ως Ραμαζάν Μπαϊράμ ή Σεκέρ Μπαϊράμ, σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού και διαρκεί τρεις ημέρες. Σύμφωνα με το έθιμο, οι νεότεροι επισκέπτονται τους μεγαλύτερους για να δώσουν ευχές, ενώ παραδοσιακά προσφέρονται γλυκά – εξού και η ονομασία “Σεκέρ Μπαϊράμ”. Στα μειονοτικά σχολεία η αργία αυτή είναι καθιερωμένη, αλλά το κλείσιμο και των δημόσιων σχολείων για τον εορτασμό προκαλεί προβληματισμό.
Ένα οξύμωρο δίλημμα
Πόσο λογικό είναι, μόλις λίγες μέρες μετά την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, όπου τιμούμε την απελευθέρωση από τους Τούρκους, να αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων για τον εορτασμό μιας μουσουλμανικής θρησκευτικής γιορτής; Από τη μία, η μειονότητα έχει δικαιώματα και παραδόσεις που προστατεύονται, από την άλλη, όμως, εγείρονται ερωτήματα για την προτεραιότητα που δίνεται σε τέτοιες αποφάσεις.
Που είναι η Εθνική μας Υπερηφάνεια που γιορτάσαμε μόλις μερικές ημέρες πριν; Ενώ η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί την έναρξη του Αγώνα ενάντια στον οθωμανικό ζυγό, λίγες ημέρες αργότερα, τα σχολεία κλείνουν για να τιμήσουν μια μουσουλμανική εορτή.
Τη γιορτή των Μουσουλμάνων που σέβονται απόλυτα τη δική μας θρησκεία και την Αγιά Σοφιά για παράδειγμα; Άραγε, ποιο είναι το μήνυμα που δίνεται στους μαθητές;