Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης για να ακολουθήσει αμέσως μετά η ορκωμοσία των μελών του υπουργικού συμβουλίου. Ο Αντώνης Σαμαράς, που ορκίστηκε το μεσημέρι πρωθυπουργός, έχει ήδη αναλάβει τις επαφές για τον ορισμό των υπουργών, ενώ η ονοματολογία και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης το πρώτο υπουργείο που έκλεισε είναι το Οικονομικών με υπουργό τον Βασίλη Ράπανο, πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Ο κ. Ράπανος συμμετείχε στην αποψινή σύσκεψη για την προετοιμασία της εκπροσώπησης της χώρας στο Eurogroup από τον απερχόμενο υπηρεσιακό υπουργό Γιώργο Ζανιά, μαζί με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των δύο κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Για τυπικούς λόγους αποφασίστηκε να μην πάει και εκείνος την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Ζανιάς είναι πιθανό να παραμείνει στο οικονομικό επιτελείο στη θέση του αναπληρωτή, ενώ για τη θέση του υφυπουργού πιθανότερος είναι ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής τομεάρχης οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας.
Για το υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται φαβορί ο Γιάννης Στουρνάρας ενώ πιθανότητες υπάρχουν και για τον Κωστή Χατζηδάκη ο οποίος “παίζει” και για το υπουργείο Υποδομών. Για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεωρείται πιθανό να παραμείνει ο Ναπολέων Μαραβέγιας που είναι και πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπάρχει πρόταση του κ. Κουβέλη να παραμείνει ο κ. Τσάλτας, ενώ ακούγεται το όνομα του Κυριάκου Μητσοτάκη αν μείνει εκτός κυβέρνησης η Ντόρα Μπακογιάννη.
Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο κ. Σαμαράς θέλει τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπο Αθανασίου αν και υπάρχει και ο κ. Ρουπακιώτης, πρόταση της ΔΗΜΑΡ ο οποίος αρνήθηκε να παραμείνει στο υπουργείο Εργασίας.
Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας. Ο κ. Αβραμόπουλος ακούγεται και για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αν και υπάρχουν ισχυρές εισηγήσεις για τον Φραγκούλη Φράγκο.
Στην θέση του υπουργού Επικρατείας είναι πιθανό να βρεθεί ένας από τους δύο στενούς συνεργάτες του προέδρου, ο Δημήτρης Σταμάτης ή ο Χρύσανθος Λαζαρίδης. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου ακούγεται ο επίσης στενός συνεργάτης του προέδρου, Τάκης Μπαλτάκος και για διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, ο Κώστας Μπούρας.
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η θέση του προέδρου της Βουλής λόγω των λεπτών χειρισμών που απαιτεί η κατακερματισμένη Βουλή και η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας.
Για το τρίτο πολιτειακό αξίωμα έχει σχεδόν κλειδώσει το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο οποίος συμμετείχε στην διαπραγμάτευση για την προγραμματική συμφωνία μεταξύ των τριών κομμάτων.
Πηγή: ΑΠΜΕ