Ολο και περισσότερα παιδιά αναγκάζονται να δουλεύουν για να κερδίσουν χρήματα για τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε απόγνωση και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες
Πρόσφυγες από τη Συρία, οι οποίοι έχουν καταφύγει στον Λίβανο, συνδέονται όλο και περισσότερο με την παιδική εργασία προκειμένου να κερδίσουν χρήματα για τις οικογένειές τους που βρίσκονται σε απόγνωση και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, δήλωσε την Παρασκευή η διευθύντρια του Ταμείου Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
Σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου έχουν καταφύγει πρόσφυγες, ο Λίβανος δεν διαθέτει καταλύματα προκειμένου να προσφέρει στους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία ένα δίχτυ ασφαλείας.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, πολλοί είναι αυτοί που εργάζονται ώστε να έχουν τροφή, νερό και στέγη, ενώ μεγάλος είναι ο αριθμός των παιδιών, τα οποία οι γονείς τους τα αναγκάζουν να σταματήσουν το σχολείο προκειμένου να δουλέψουν και αυτά.
«Οι οικογένειες αυτές είναι φτωχές και άπορες, μετά από τα τόσα χρόνια πολέμου. Πολλές φορές, τα έξοδα είναι μεγάλα για να συνεχίσουν να ζουν εδώ με αποτέλεσμα τα παιδιά να αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο προκειμένου να δουλέψουν», δήλωσε η Μαρία Καλίβις, τοπική διευθύντρια της UNICEF για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Πολλά από αυτά τα παιδιά πρέπει να κερδίσουν χρήματα ώστε να βοηθήσουν οικονομικά τους γονείς τους προκειμένου να επιβιώσουν», είπε.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη, η Καλίβις δήλωσε ότι από τα 400.000 παιδιά προσφύγων που είναι εγγεγραμμένα, μόλις το ένα τέταρτο εξ αυτών φοιτούν σε δημόσια σχολεία, όπου ωστόσο δεν υπάρχουν μόνιμες τάξεις.
Ο Λίβανος δεν είχε επιτρέψει σε ομάδες βοηθείας τη δημιουργία επίσημων καταυλισμών για τους πρόσφυγες, εν μέρει από την απροθυμία να γίνει περισσότερο ορατό το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα με τους πρόσφυγες.
«Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν μόνιμες σκηνές», δήλωσε η Καλίβις. «Κάθε βράδυ ξεστήνουμε τις σκηνές και κάθε πρωί τις στήνουμε και πάλι. Φανταστείτε λοιπόν να γίνεται το ίδιο πράγμα επί 365 ημέρες το χρόνο για τουλάχιστον 300.000 πρόσφυγες μαθητές», είπε.