Οι ελεγκτές της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές του νέου έτους με νέες εντολές και κατευθύνσεις στις αποσκευές τους. Στόχος της Τρόικας, Κομισιόν – ΕΚΤ – ΔΝΤ, είναι να βεβαιωθούν ότι το 2013 θα είναι η χρονιά που η ελληνική οικονομία θα αλλάξει τροχιά άπαξ και διαπαντός – ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με το χρέος. Έτσι αντιλαμβάνονται και επεξηγούν στις Βρυξέλλες τις τελευταίες δηλώσεις Σόιμπλε περί διατήρησης της πίεσης, σχολιάζοντας ότι το φορολογικό είναι η τελευταία ευκαιρία για κοινωνικά δίκαιη προσαρμογή.
«Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα παραμένει η διαφθορά, η μαύρη οικονομία, οι δομικές στρεβλώσεις και οι τελωνειακές παραβάσεις. Αυτά τα θέματα πρέπει να κλείσουν για να υπάρχει πολιτικό υπόβαθρο να εκτελεστεί η συμφωνία διευκολύνσεων του ελληνικού χρηματοδοτικού πακέτου, που συμφωνήθηκε στο eurogroup», σημειώνουν στο Real.grκύκλοι των Βρυξελλών.
Εν ολίγοις μετά από τις τυμπανοκρουσίες για την καταβολή του πρώτου μεριδίου της δόσης, οι Βρυξέλλες με όχημα την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την αμέριστη συμπαράσταση Καγκελαρίας και Ιλισίων σκοπεύουν να σπάσουν το φαύλο κύκλο της διαφθοράς. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στην κυπριακή οικονομία, το τραπεζικό σύστημα της οποίας αναμένεται να αλλάξει δομικά, ριζικά, οργανωτικά και σαφώς αριθμητικά. Η παράλληλη εμπειρία των ελέγχων στα δύο συστήματα θα χρησιμοποιηθεί από την Κομισιόν ως εργαλειοθήκη για τις επικείμενες αλλαγές.
Προς το παρόν όμως, τόσο στην περίπτωση της Κύπρου όσο και της Ελλάδας η εξίσωση συνεχίζει και έχει πολλαπλές άγνωστες μεταβλητές:
1. η έκθεση της PIMCO για τις κεφαλαιακές ανάγκες που έχει κοινοποιηθεί στην κυπριακή κυβέρνηση είναι αφενός ενδιάμεση και όχι τελική, αφετέρου το πιθανό ποσό των 9,5 δισ. δεν θα είναι το συνολικό ύψος του δανείου.
2. η συμμετοχή του ΔΝΤ στην κυπριακή διάσωση θα περάσει μέσα από σαράντα κύματα, τη στιγμή που μέλη του ΔΣ του Ταμείου προσπαθούν να την περιορίσουν στο ελάχιστο (φημολογείται ένα ποσό της τάξης των συν-πλην 2,5 δισ.).
3. η κεφαλαιακή θέση των ελληνικών τραπεζών μετά τη συμμετοχή τους στο dept buyback δεν είναι δεδομένη και η Τρόικα θα πιέσει για νέες συγχωνεύσεις.
4. μετά από αναφορές του reuters σε πηγές των Αθηνών, επικρατεί σύγχυση για το αν και κατά πόσο η προσφορά θα κλείσει τη Δευτέρα ή θα παραταθεί και αν η παράταση θα επηρεάσει τις αποφάσεις των εταίρων στο eurogroup της Πέμπτης.
Σε σχέση με την τελευταία αβεβαιότητα, στις Βρυξέλλες επικρατεί νεκρική σιγή, πολύ καλώς κατά την Κομισιόν και ουδείς σκοπεύει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα πριν μιλήσει η Αθήνα. Κύκλοι της Κομισιόν που μίλησαν στο Real.gr τόνισαν πως η ευθύνη του προγράμματος είναι στην Αθήνα και αυτή θα πάρει όλες τις σχετικές αποφάσεις με γνώμονα το στόχο που έχει τεθεί. Δεν απέκλειαν ωστόσο πως ακόμα και με παράταση ή συμπληρωματικές προσφορές οι εταίροι «θα κρίνουν μόνο τη μέρα του eurogroup πως ακριβώς θα κινηθούν».
Υπενθυμίζουν επίσης ότι το eurogroup έχει δεσμευθεί να αποτιμήσει την κατάσταση και παραπέμπουν σε πρόσφατη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της ευρωζώνης που μιλώντας θεσμικά απέκλειε κάθε αυτοματισμό σε σχέση με τις εξελίξεις. Οι εμπειρότεροι των κοινοτικών δείχνουν μάλιστα προς το ΔΝΤ και την ημερομηνία που εκείνο συνεδριάζει. Οι περισσότεροι ωστόσο εκφράζουν αισιοδοξία και για το λογιστικό αποτέλεσμα του προγράμματος και για το ότι η ελληνική κυβέρνηση θα «μπορέσει να κάνει Χριστούγεννα με τη δόση».
Μέσα στη όλη αναταραχή των ημερών ήρθε να προστεθεί και η αβεβαιότητα που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία. Αν και ψύχραιμα οι κοινοτικοί αξιωματούχοι ανέμεναν εκλογές το αργότερο την άνοιξη, όπως ήταν γνωστό, κανείς δεν βλέπει με ιδιαίτερα καλό μάτι την επάνοδο Μπερλουσκόνι στο προσκήνιο. Η Ιταλία δεν πρέπει να πέσει στο χαντάκι και αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο αξιόπιστος θα είναι ο επόμενος «τιμονιέρης» σε σχέση με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που έχει ανακοινωθεί, είτε προέρχεται από Αριστερά ή από Δεξιά του Μόντι.
Πηγή: real.gr