Δεδομένου του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας στη χώρα μας, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει τν εφαρμογή ενός προγράμματος κατάρτισης και απασχόλησης των νέων το οποίο εφαρμόζεται ήδη επιτυχώς στη Γερμανία.
Το πρόγραμμα θα λέγεται «Πρώτη Ευκαιρία» και θα αφορά το σύνολο των νέων που τελειώνουν την εκπαίδευσή τους και εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας. Συγκεκριμένα, θα δίνεται στους νέους μια «επιταγή κατάρτισης και απασχόλησης»- ένα «voucher»- με τη βοήθεια του οποίου θα αποκτούν την «πρώτη επαφή» με την αγορά εργασίας.
Οι νέοι θα έχουν την δυνατότητα 4μηνης πρακτικής άσκησης σε επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και με τον τρόπο αυτό θα αποκτούν μια πρώτη ευκαιρία για να διεκδικήσουν στη συνέχεια μια θέση απασχόλησης..
Το πρόγραμμα θα αφορά 75.000 νέους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και θα τους δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουν την κατάρτιση και την πρακτική τους άσκηση σε επιχείρηση της επιλογής τους.
Αυτό θα γίνεται με την επιλογή από τον υποψήφιο δέκα επιχειρήσεων από αυτές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, ενώ ο ΟΑΕΔ, θα υποδεικνύει -τελικώς- σε ποια από αυτές θα ενταχθεί.
Βρούτσης: Δημιουργία 120 χιλιάδων θέσεων εργασίας ως τα τέλη του 2014
Περισσότερες από 120.000 νέες θέσεις εργασίας για νέους θα δημιουργηθούν έως το τέλος του 2014 υποστηρίζει σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο συνολικός αριθμός μπορεί να φθάσει τις 160.000 θέσεις εργασίας. Στο πρόγραμμα «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 45.000 νέους έως 29 ετών», που ήδη υλοποιείται, θα προστεθούν τα προγράμματα για 75.000 νέους, που ξεκινούν στις αρχές του 2014, ενώ από τα 180 εκατ. ευρώ που εξασφάλισε η Ελλάδα από τα 6 δισ του «Προγράμματος Εγγύησης για τους Νέους» θα προκύψουν νέα προγράμματα για επιπλέον 40-50.000 νέους ανέργους.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, ο κ. Βρούτσης εκτιμά ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο «συντελείται σταδιακά μια αλλαγή στο υπόδειγμα παρέμβασης στην αγορά εργασίας», καθώς όλοι κατανοούν ότι η νεανική ανεργία υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και τις προσπάθειες για ανάπτυξη.
Πηγή: Το Βήμα