Όσο μεγάλη είναι η ευτυχία που φέρνει η γέννηση ενός παιδιού, άλλο τόσο ανατρέπει και τις ισορροπίες στη ζωή του ζευγαριού, με αποτέλεσμα τις στιγμές της απόλυτης χαράς να διαδέχονται στιγμές εξαιρετικής έντασης. Ο σύζυγός σας δείχνει να μην καταλαβαίνει πόσο κουράζεστε και πόσες υποχρεώσεις έχετε, εσείς προσπαθείτε με κάθε τρόπο να ανταποκριθείτε στο νέο σας ρόλο, είστε αγχωμένες, κουρασμένες και ευέξαπτες… και ο καβγάς δεν αργεί να ξεσπάσει.
Σίγουρα ούτε σε εσάς είναι ευχάριστο να τσακώνεστε με το σύντροφό σας με το παραμικρό, φθείροντας τη σχέση σας. Πώς, όμως, θα λύσετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα ζευγάρια αφού γίνουν γονείς;
Ο θυμός ή η απογοήτευση σας «θολώνουν». Πάρτε απόσταση
Τη στιγμή που είστε έτοιμες να εκραγείτε, πάρτε μια βαθιά ανάσα και κάντε ένα βήμα πίσω για να παρατηρήσετε τι είναι πραγματικά αυτό που σας ενοχλεί. Παρατηρώντας το πρόβλημα θα μπορέσετε πιο εύκολα να το λύσετε, ενώ έτσι θα έχετε και λίγο χρόνο για να ηρεμήσετε.
Δείξτε επιείκεια και κατανόηση
Αποδεχθείτε ότι και οι δυο σας προσπαθείτε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό σε ό,τι κάνετε και ότι όλα αυτά που νιώθετε τώρα είναι παροδικά και μπορείτε να τα αλλάξετε, καθώς το μωρό μεγαλώνει.
Δοκιμάστε να μπείτε για λίγο στη θέση του άλλου
Προσπαθήστε να δείτε την αιτία της συμπεριφοράς του συντρόφου σας, παραδείγματος χάρη το λόγο για τον οποίο δεν σας βοήθησε σε κάτι. Όποιος και αν είναι αυτός, δείτε το θυμό σας σαν μία καλή αφορμή για να ξεκινήσετε μία συζήτηση πάνω στο θέμα, ώστε να το λύσετε οριστικά.
Αποδεχθείτε τις απόψεις και τις επιθυμίες του
Κάθε πρόβλημα έχει διαφορετική λύση, όμως ο βασικός κανόνας είναι ότι ο κάθε γονιός έχει δικαίωμα να χτίζει τη δική του σχέση με το παιδί του. Αν, λοιπόν, ο σύντροφός σας θέλει να παίζει 10 λεπτά την ημέρα με το μωρό, να το κάνει. Και αν για να παίξει θα κάνει το σπίτι άνω-κάτω, είναι δικαίωμά του. Αρκεί μετά να επαναφέρει εκείνος το σπίτι στην αρχική του κατάσταση. Όσο για τα πιο σοβαρά ζητήματα, δοκιμάστε να ζητήσετε την άποψη του παιδιάτρου ή κάποιου παιδοψυχολόγου.
Αφιερώστε χρόνο ο ένας στον άλλο, αλλά και στον εαυτό σας
Αν θέλετε να διατηρήσετε, όσο γίνεται, την ισορροπία στη ζωή σας μετά τον ερχομό του παιδιού, πρέπει να μοιράζετε τον ελεύθερο χρόνο σας σε τρία ίσα μέρη: Ένα μέρος θα το αφιερώνετε στο μωρό σας, ένα μέρος στον εαυτό σας και ένα μέρος στο σύντροφό σας. Αυτό σημαίνει ότι για να είστε καλά στη σχέση σας, πρέπει να είστε καλά και με τον εαυτό σας.