19/09/2024

Η κολπίτιδα του καλοκαιριού: πρόληψη και θεραπεία

0

Η κολπίτιδα του καλοκαιριού: πρόληψη και θεραπεία

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Ποια γυναίκα δεν έχει ταλαιπωρηθεί με κάποια κολπίτιδα γυρνώντας από τις διακοπές της; Ενημερωθείτε για τα συμπτώματα και τη θεραπεία της κολπίτιδας, για να την αντιμετωπίσετε εγκαίρως.

Τι είναι η κολπίτιδα; 
Είναι μία φλεγμονή του κόλπου, που προκαλείται από διάφορα μικρόβια που καραδοκούν το καλοκαίρι σε σημεία που σίγουρα θα … επισκεφθείτε, όπως η άμμος, η βρώμικη θάλασσα, οι πισίνες και οι δημόσιες τουαλέτες.

Ποια είναι τα συμπτώματα; 
Ένα από τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο κνησμός (φαγούρα), αλλά και η αύξηση της ποσότητας των κολπικών υγρών, τα οποία αρκετές φορές αλλάζουν χρώμα ή έχουν δυσάρεστη οσμή. Επίσης, παρουσιάζεται ερυθρότητα στην περιοχή του κόλπου και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.


Γιατί παρουσιάστηκε κολπίτιδα; 
Ειδικά το καλοκαίρι λόγω της υγρασίας (πχ. βρεγμένο μαγιό που στεγνώνει επάνω μας) ή λόγω της έλλειψης ύπνου, της κακής διατροφής και των συχνότερων μπάνιων από ότι τον χειμώνα, είναι πολύ πιθανό να κάνει την εμφάνισή της η κολπίτιδα σε οποιαδήποτε γυναίκα.

Υπάρχει πρόληψη; 
Η κολπίτιδα μπορεί να είναι ιδιαίτερα βασανιστική για μία γυναίκα. Καλό είναι λοιπόν να ακολουθήσετε μερικές συμβουλές, για να κάνετε ό,τι μπορείτε για να την αποτρέψετε:
1. Πλένετε τακτικά την ευαίσθητη περιοχή με ένα ήπιο αντισηπτικό υγρό
2. Επιλέξτε προσεκτικά τη θάλασσα ή την πισίνα που θα κολυμπήσετε
3. Μην αφήνετε το ταμπόν για πολύ ώρα μέσα στον κόλπο
4. Αποφεύγετε τα στενά ρούχα που ενισχύουν την εφίδρωση
5. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην ευαίσθητη περιοχή (πόνος, αυξημένα κολπικά υγρά κτλ), μιλήστε έστω και προληπτικά στον γυναικολόγο σας


Ποια είναι η θεραπεία; 
Θα χρειαστείτε σίγουρα κάποια φαρμακευτική αγωγή με  κολπικά υπόθετα, αλοιφές κ.α. Θα πρέπει όμως να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, επειδή μπορεί η κολπίτιδα να φαίνεται αθώα, αλλά δεν είναι πάντα! Ο γυναικολόγος λοιπόν, θα σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία, την οποία μπορεί να χρειαστεί να ακολουθήσει και ο σύντροφός σας, ανάλογα με το είδος του μικροβίου. Πηγή: ananeosi.gr

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *