Τρίπολη, 06/03/2013
Προς: κο Γ.Πουλοκέφαλο – ΠΡΟΕΔΡΟ ΠΕΡΙΦ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Με αφορμή την απαράδεκτη και υγειονομικά-περιβαλλοντικά, εκρηκτική κατάσταση, που επικρατεί εβδομάδες τώρα, στον Δήμο Τρίπολης αλλά και χρόνια τώρα στα Δίδυμα Αργολίδας, ως προς την διαχείριση στερεών αστικών αποβλήτων (ΑΣΑ), ζητάμε από την Περιφέρεια, ενημέρωση – απαντήσεις στα παρακάτω κρίσιμα για την Δημόσια Υγεία και την Περιβαλλοντική Προστασία ζητήματα:
1) Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 ευρέθησαν στα όρια του Δήμου Μεγαλόπολης σύμμεικτα ΑΣΑ και δημοσιεύματα ανέφεραν ότι προέρχονταν από τον Δήμο Τρίπολης.
2) Στις 13 Δεκεμβρίου 2012 πάλι εντός των ορίων του Δήμου Μεγαλόπολης ευρέθησαν 70 (εβδομήντα) περίπου τόνοι τοξικών αποβλήτων και δημοσιεύματα ανέφεραν ότι προέρχονταν από τα Μέγαρα Αττικής.
Τα ερωτήματα είναι τα ακόλουθα, αντιστοίχως:
1) ΑΣΤΙΚΑ ΣΤΕΡΕΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ (ΑΣΑ)
- Έχει γίνει, από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και από την Ελληνική Αστυνομία, η προβλεπόμενη ταυτοποίηση προέλευσης των ΑΣΑ;
- Έχει γίνει υγειονομική και περιβαλλοντική αποκατάσταση, ως η κείμενη νομοθεσία ορίζει, του εν θέματι χώρου παράνομης εναπόθεσης των ΑΣΑ, από αυτούς που προκάλεσαν την ρύπανση?
- Έχει δρομολογηθεί η υπόθεση νομικά ενάντια στους αυτουργούς;
2) ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ
- Στο θέμα των τοξικών αποβλήτων, που ευρίσκεται η υπόθεση;
- Ανάλογη ταυτοποίηση αποβλήτων και περιβαλλοντική αποκατάσταση έχουν λάβει χώρα;
- Τι νομικές εξελίξεις είχαμε και σε αυτή την περίπτωση;
3) ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Ο Εισαγγελέας Τριπόλεως, από την πλευρά του, έχει προβεί στις δέουσες ενέργειες, τόσο για τα ανωτέρω δύο θέματα, όσο και για την απαράδεκτη κατάσταση με τους δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών παρατημένων υπαίθρια εντός του αστικού ιστού (Αγία Τριάδα, Τρίπολης) και σε δρόμους, πεζοδρόμια, κάδους εντός της Τριπόλεως;
Πληροφορίες μας, αναφέρουν, ότι τοπικοί βιοκαλλιεργητές υπέστησαν ζημίες στην παραγωγή τους λόγω επιμολυσμένου ύδατος που προέρχεται από γεωτρήσεις παρακείμενες της υπαίθριας χωματερής (Αγ.Τριάδα).
Θα λάβουν χώρα επιστημονικές μετρήσεις/αναλύσεις από τις αρμόδιες αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Αρκαδίας και πως θα συμπαρασταθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους βιοκαλλιεργητές, εφόσον διαπιστωθεί ζημία;
Ποιές οι υφιστάμενες ή/και δυνητικές επιπτώσεις στους κατοίκους, εάν όντως, υπάρχει μόλυνση υδάτων/τροφίμων;
4) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΔΗΜΟΙ
Τι δράσεις προτίθεται να λάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους Δήμους, ως ανωτέρω, για να ξεπεραστούν τα οξυμένα προβλήματα;
Για την υλοποίηση δράσεων προτείνουμε, να γίνει, άμεσα, στην Τρίπολη, μία επίσημη συνάντηση – ευρεία σύσκεψη, παρουσία πολιτικών και διοικητικών αρχών της Περιφ.Πελοποννήσου, των ως ανωτέρω Δημάρχων, εκπροσώπων της ΠΕΔ και του ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και με συμμετοχή των επικεφαλής όλων των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, του Ειδικού Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, της Αστυνομικής Δ/νσης Πελοποννήσου, των Εισαγγελικών Αρχών και του ΣΔΟΕ Πελοποννήσου, με πλήρη-ζωντανή κάλυψη από Μ.Μ.Ε. για να αποδοθούν τα τω Καίσαρι τω Καίσαρι και να δρομολογηθούν ραγδαίες εξελίξεις προς όφελος των Πολιτών.
Μην ξεχνάμε ότι οι Πολίτες εν μέσω κρίσης εξακολουθούν και πληρώνουν στους Δήμους ανταποδοτικά τέλη για την διαχείριση των ΑΣΑ και είναι αυτοί που εξέλεξαν και το Περιφερειακό Συμβούλιο και τα 26 Δημοτικά Συμβούλια της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Κάθε αιρετός ας αναλάβει και την προσωπική του πολιτική και νομική ευθύνη για συνεργασία και λύση με βάση την νομιμότητα και το συμφέρον του Πολίτη.
Παρακαλώ, να ενταχθεί προς συζήτηση, η παρούσα Επερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, ως ο Κανονισμός ορίζει.
Λάμπρος Μπούκλης
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου
Περιφερειακός Σύμβουλος
Επικεφαλής Οικολογικής Συμπολιτείας του Μοριά