16/09/2024

Επίδομα ΔΥΠΑ: Αιτήσεις για Ειδικό Βοήθημα σε Ευάλωτες Ομάδες – Όροι και Προϋποθέσεις

0

Η ΔΥΠΑ έχει ανοίξει τη διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα που παρέχεται σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το ποσό του βοηθήματος ανέρχεται σε 718,5€ (ισοδύναμο με 37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) και αυξάνεται κατά 10% για κάθε έμμεσα ασφαλισμένο μέλος. Το βοήθημα αυτό μπορεί να χορηγηθεί μόνο μία φορά κάθε δύο χρόνια.

Η υποβολή αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από τις 6 Φεβρουαρίου 2024, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας: https://www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/anergia/eidiko-boethema-se-eualotes-koinonikes-omades.

Οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που είναι δικαιούχοι του επιδόματος περιλαμβάνουν:

• Άτομα που έχουν εκτίσει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο μηνών, υπό την προϋπόθεση ότι η ποινή τους δεν διακόπηκε με καταβολή χρηματικής εγγύησης, και έχουν θετική εισήγηση από κοινωνική λειτουργό ή τον Διευθυντή των φυλακών.
• Θύματα βίας ή εμπορίας ανθρώπων.
• Άτομα που έχουν απεξαρτηθεί από εξαρτησιογόνες ουσίες.
• Γυναίκες που έχουν υποστεί έμφυλη ή ενδοοικογενειακή βία.
• Μονογονεϊκοί γονείς, σύμφωνα με τον ορισμό του άρθρου 9 του ν. 3812/2009.

Για να λάβουν το βοήθημα, οι αιτούντες πρέπει:

1. Να είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο Ανέργων της ΔΥΠΑ με τη σχετική ιδιότητα και να διατηρούν την ιδιότητα αυτή μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.
2. Να έχουν έως 75 ημέρες ασφάλισης με εισφορές υπέρ ανεργίας κατά τα δύο προηγούμενα έτη πριν την υποβολή της αίτησης. Για τους αποφυλακισμένους, οι ημέρες αυτές πρέπει να έχουν καταγραφεί πριν την έναρξη της ποινής τους.
3. Να πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια του άρθρου 19 του ν. 4921/2022, δηλαδή έως 16.000€ για άγαμους, έως 24.000€ για έγγαμους (με προσαύξηση 5.000€ ανά παιδί) ή 29.000€ για μονογονεϊκές οικογένειες (με προσαύξηση 5.000€ για κάθε παιδί μετά το πρώτο), με συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα που δεν υπερβαίνουν τα 80.000€.
4. Να μην λαμβάνουν άλλα επιδόματα από τη ΔΥΠΑ, όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας, ή το ειδικό εποχικό βοήθημα.

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *