23/11/2024

Εμπλοκή με την τρόικα στο θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων

0

Εμπλοκή με την τρόικα στο θέμα της διαθεσιμότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων

Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Νέα εμπλοκή με την τρόικα βρίσκεται προ των πυλών για το θέμα της υπαγωγής σε διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος Ιουνίου, όπως προβλέπουν οι σχετικές δεσμεύσεις. Η τρόικα περιμένει ονοματεπώνυμα για τους υπαλλήλους, ενώ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνει να επιμένει στην παρουσίαση σχεδίων επί χάρτου για τους φορείς από τους οποίους θα προέλθουν.

Η ανάσα που έδωσε η συμφωνία ώστε οι 2.000 απολύσεις να γίνουν τον Σεπτέμβριο αντί του τρέχοντος μήνα – όπως αποτυπώθηκε και στην έκθεση της Κομισιόν – εξανεμίζεται μπροστά στον κίνδυνο να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την πορεία της διαθεσιμότητας στο νέο ραντεβού με τους επικεφαλής της τρόικας.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο καθίσταται σαφές ότι ο στόχος είναι 12.500 υπάλληλοι να έχουν υπαχθεί στο σχέδιο κινητικότητας μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2013 και διευκρινίζεται ρητά με ποιον τρόπο θεωρεί η τρόικα πως στο πλαίσιο της αξιολόγησης της θα προσδιορίζεται η επίτευξη του στόχου.
«Υπαγωγή στο σχέδιο κινητικότητας υπάρχει όταν οι αποδοχές του υπαλλήλου μειώνονται στο 75% του μισθού του στην περίπτωση της “διαθεσιμότητας” ή στο ένα τρίτο του μισθού στην περίπτωση της  “αυτοδίκαιης αργίας”. Δεν περιλαμβάνει υπαλλήλους που απασχολούνται σε φορείς υπό ιδιωτικοποίηση ή σε εκείνους οι οποίοι βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης ενόψει ιδιωτικοποίησης», αναφέρεται στο κείμενο.
Ωστόσο από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένουν να δίνουν άλλο στίγμα. «Η δέσμευση αφορά το να έχει ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τη διαθεσιμότητα 12.500 υπαλλήλων και όχι κατ’ ανάγκη να έχουν τεθεί αυτοί στο καθεστώς διαθεσιμότητας», αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου.
Διαφορετική είναι πάντως η εκτίμηση στελεχών του Δημοσίου, τα οποία διαβλέπουν πως για άλλη μία φορά η κυβέρνηση θα βρεθεί εκτεθειμένη και θα απαιτηθούν μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα ώστε να καμφθούν οι αντιδράσεις – δεδομένου ότι, όπως αναφέρουν, αν δεν δει δείγματα γραφής για τη διαθεσιμότητα και τη γενικότερη αναδιάρθρωση των δημοσίων υπηρεσιών, θα επαναφέρει το χαρτί των άμεσων απολύσεων.
Το κλίμα, εξάλλου, σχετικά με την αξιοπιστία έναντι των δεσμεύσεων για τη διαθεσιμότητα είχε διαφανεί και στις επισημάνσεις της Κομισιόν στη σχετική έκθεσή της. «Οι Αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για μεταφορά 12.500 υπαλλήλων στο σχέδιο κινητικότητας έως τον Ιούνιο, στηριζόμενες στη δεξαμενή των περίπου 19.000 εργαζομένων σε υπουργεία και φορείς που θα αξιολογηθούν στο διάστημα αυτό», έλεγε η Κομισιόν.
Στην αμέσως επόμενη πρόταση, όμως, και συνοψίζοντας τα βήματα για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου, κατέληγε: «Είναι υψηλός ο κίνδυνος μη υλοποίησης της δέσμευσης εξαιτίας της διαφαινόμενης καθυστέρησης στην εξεύρεση και υπαγωγή του προσωπικού στο σχέδιο κινητικότητας».
Σας άρεσε το άρθρο; Κοινοποιήστε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *