Ελπίδες για θεραπεία του καρκίνου δίνει η νέα αγωγή όπου 9 στους 10 θεραπεύτηκαν από Λευχαιμία
Λευχαιμία: Αξιοσημείωτα αποτελέσματα έχει πειραματική θεραπεία με Τ- κύτταρα. Πειραματική αγωγή στην οποία λευκά αιμοσφαίρια μετατρέπονται ώστε να στοχεύουν ορισμένα είδη καρκίνου είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία, δήλωσαν ερευνητές.
Αρχικές δοκιμές δυνητικής αντικαρκινικής θεραπείας στην οποία λευκά αιμοσφαίρια μετατρέπονται ώστε να στοχεύουν ορισμένα είδη της νόσου είχαν αξιοσημείωτη επιτυχία, δήλωσαν ερευνητές.
Σε μια έρευνα, ποσοστό 94% των 35 συμμετεχόντων που έπασχαν από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία δήλωσαν ότι τα συμπτώματά τους εξαφανίστηκαν εντελώς μετά από αγωγή με τροποποιημένα Τ- κύτταρα.
Σε άλλες 2 κλινικές δοκιμές σε 40 ασθενείς που έπασχαν είτε από λέμφωμα μη Hodgkin’s είτε από χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία, περισσότερο από το 80% των ασθενών ανταποκρίθηκε στην αγωγή. Περίπου οι μισοί έχουν ολοκληρωτική ύφεση εδώ και 18 μήνες.
Λεπτομέρειες για τα ευρήματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν αργότερα φέτος, αλλά τα αποτελέσματα συζητήθηκαν περιληπτικά στο συνέδριο της American Association for the Advancement of Science.
Ο καθηγητής Stanley Riddell, του Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ, δήλωσε ότι αυτό είναι αξιοσημείωτο. Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιατρική, να εμφανίζονται τέτοια ποσοστά ανταπόκρισης σε ασθενείς με τόσο προχωρημένη νόσο.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι 7 από όλους τους ασθενείς χρειάστηκαν εντατική φροντίδα μετά από αντίδραση του ανοσοποιητικού -σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών- ενώ δυο από αυτούς απεβίωσαν.
Ο Riddell δήλωσε ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα και δεν είναι σαφές για πόσο διάστημα θα παραμείνει η νόσος σε ύφεση στους ασθενείς που δεν έχουν συμπτώματα.
Ελπίζει να δοκιμάσει την αγωγή σε ασθενείς με συμπαγείς καρκίνους οι οποίοι θα αποτελέσουν πρόκληση.
Πηγές: American Association for the Advancement of Science.